«Μισό αιώνα μετά, τα τραύματα στην εθνική συλλογική συνείδηση παραμένουν ανοιχτά»
«Για την Ελλάδα η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην τελετή απονομής δημοσιογραφικών βραβείων του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Αννίτας Δημητρίου.
Η ομιλία του είχε συναισθηματική φόρτιση, αφού ο αείμνηστος πεθερός του έλκει την καταγωγή του από τη Μονή Μαχαιρά, όπως είπε. Σημείωσε δε πως τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό τους, ενώνουν η εθνική καταγωγή, η γλώσσα, η θρησκεία και χιλιάδες χρόνια κοινής πορείας στην ιστορική διαδρομή.
Αναφερόμενος στη συμπλήρωση 50 χρόνων «από τη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα, που προκάλεσε τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Κύπρου, με χιλιάδες νεκρούς πρόσφυγες και αγνοούμενους», τόνισε ότι «μισό αιώνα μετά, τα τραύματα στην εθνική συλλογική συνείδηση παραμένουν ανοιχτά και το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Για την Ελλάδα, η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση δίκαιης βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μιας λύσης η οποία θα λαμβάνει υπόψη της την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα και το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για σενάριο δύο κρατών. Αθήνα και Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα πηγαίνουν χέρι – χέρι σε όλα τα διεθνή φόρα για να πέσει επιτέλους το τείχος της ντροπής και η Λευκωσία να πάψει να είναι η τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.