Στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Κ. Μητσοτάκης – Τα ανοιχτά μέτωπα όπου καλείται να αντιμετωπίσει στην εξωτερική πολιτική

Στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Κ. Μητσοτάκης – Τα ανοιχτά μέτωπα όπου καλείται να αντιμετωπίσει στην εξωτερική πολιτική

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (9-11 Ιουλίου).

Το πρόγραμμα ξεκινά με την επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας το απόγευμα στις 17.00 (τοπική ώρα).

Το μεσημέρι στις 12:15 (τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί από το think tank «Council on Foreign Relations» για μια συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα DanieL Speckhard.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους (Ε.Ε. και IndoPacific 4 - Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα).

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δυνατότητες και τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φθάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η χώρα μας βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.

To βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και αύριο θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Nadia Schadlow.

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία 'Ανχελα Ολγκίν.

Τα στοιχήματα της ελληνικής διπλωματίας στις ΗΠΑ

Σε μια περίοδο ευρύτερης αστάθειας, με ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία, αλλά και τις επικείμενες προεδρικές αμερικανικές εκλογές το Νοέμβριο, η ελληνική διπλωματία προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και ισχυροποιεί τις συμμαχίες της.

Ωστόσο, τα ανοιχτά μέτωπα όπου καλείται να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εξωτερική πολιτική αφορούν στη Βόρεια Μακεδονία και την προκλητική ρητορική της νέας ηγεσίας της αλλά και στην Αλβανία και την υπόθεση Μπελέρη, δεδομένου ότι στο ΝΑΤΟ συμμετέχουν τόσο ο Χριστιάν Μίτσκοσκι όσο και ο Έντι Ράμα.

Στο πλαίσιο αυτό και σε ανώτατο επίπεδο και ενώπιον των Συμμάχων ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει θέμα Βόρειας Μακεδονίας, καλώντας την νέα της ηγεσία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα κυρίως το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφέρει μια σειρά από δηλώσεις, οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όσα δηλαδή έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη.

«Η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας αυτής, αλλά η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της Συμφωνίας» επισήμανε ο Παύλος Μαρινάκης, δίνοντας το στίγμα των όσων θα ειπωθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συμμαχίας.

Πάντως, τετ α τετ Μητσοτάκη – Μίτσκοσκι δεν έχει προγραμματιστεί, χωρίς να αποκλείεται υπό συνθήκες η συνάντηση.

Σε μια περίοδο όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε τροχιά ηρεμίας ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για μία κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν λίγες μόνο ημέρες πριν την 50η επέτειο της βάρβαρης εισβολής του Αττίλα στη Μεγαλόνησο, με το Κυπριακό να παραμένει ανοιχτή πληγή ένα θέμα που αναμένεται να συζητήσει ο πρωθυπουργός με τον γ.γ. του ΟΗΕ όπου και θα ενημερωθεί για το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες για το θέμα Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει στις 12:15 ώρα Αμερικής συζήτηση στο Council on Foreign Relations με τον Daniel Speckhard, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Corus International και πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενώ στις 17:00 επίσης τοπική ώρα ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.