Δημοσκόπηση Mega: Το 41% των δυνητικών ψηφορόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι δεν χρειάζεται εκλογή νέου προέδρου

Δημοσκόπηση Mega: Το 41% των δυνητικών ψηφορόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι δεν χρειάζεται εκλογή νέου προέδρου

Άνω του 30% είναι η εκτίμηση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση που οι βουλευτικές εκλογές γίνονταν... αύριο

Μετά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την προκήρυξη εσωκομματικών εκλογών, πολύ ενδιαφέρον έχει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Δείχνει ότι το 41% των δυνητικών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι δεν χρειάζεται ανάδειξη νέου αρχηγού.

Πάντως, η τάση για όσους προτίθενται να πάνε στις εκλογές είναι αυξητική σε σχέση με τις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2021. Παράλληλα, ο κατακερματισμός των αντιπάλων του Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί να θεωρηθεί ότι του δίνει ένα άνετο προβάδισμα. Όμως, αν και ο χρόνος διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών.

Η εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

Σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι η τάση που καταγράφεται σε μια δεξαμενή νυν και πιθανών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για αυξημένη συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες του Οκτωβρίου συγκριτικά με τις εσωκομματικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2021. «Ναι θα πάω και μάλλον θα πάω» δηλώνει το 37% με την δεξαμενή των δυνητικών ψηφοφόρων στις εσωκομματικές κάλπες να προέρχεται κυρίως από την «Κεντροαριστερά» 23% , την «Αριστερά» 19%, το «Κέντρο» 13% και μικρά μονοψήφια ποσοστά από την «Κεντροδεξιά» και την «Δεξιά».

Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται πιο κερδισμένο από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Παρά το ποσοστό 12,8% που συγκέντρωσε είναι χαμηλά στην κατάταξη καθώς θετικό ισοζύγιο έχουν Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, Φωνή Λογικής και ΝΙΚΗ. Η Ελληνική Λύση κυριαρχεί στις εντυπώσεις, με μεγάλη απόσταση από τα υπολοιπα κόμματα, από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Άνω του 30% στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να πλησιάζει στην πρόθεση ψήφου τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στο 11,1%,μόλις 0,8% μπροστά από το ΠΑΣΟΚ που έχει 10,3%. Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά μεταξύ τους είναι 0,9% με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 13,8% -μία μονάδα κάτω από τις ευρωεκλογές- και το ΠΑΣΟΚ στο 12,9%- 0,1% πάνω από το ποσοστό που έλαβε στις ευρωκελογές. Αν και η ΝΔ φαίνεται να έχει μπει σε μία καθοδική τάση οι διαφορά της είναι υπερδιπλάσια από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με 24,4% στην πρόθεση ψήφου και 30,4% στην εκτίμηση ψήφου – δύο μονάδες πάνω από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών .

Στην εκτίμηση ψήφου της ίδιας έρευνας, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

  •  Νέα Δημοκρατία 30,4%
  •  ΣΥΡΙΖΑ 13,8%
  •  ΠΑΣΟΚ 12,9%
  •  ΚΚΕ 9,9%
  •  Ελληνική Λύση 9,2%
  •  Πλεύση 5,7%
  •  ΜέΡΑ25 3,2%
  •  Φωνή Λογικής 3,1%
  •  Νίκη 3%
  •  Νέα Αριστερά 2,8%
  •  Σπαρτιάτες 1,1%
  •  Κόσμος 1%

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αιμορραγία του ΠΑΣΟΚ είναι προς την ΝΔ καθώς οι διαρροές είναι υψηλές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανάμεσα τους πολιτικούς αρχηγούς είναι στην 4η θέση δημοφιλίας με θετικές γνώμες που αγγίζουν το 30%. Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται τρεις μονάδες πιο κάτω. Στο ισοζύγιο θετικών αρνητικών ο κ. Ανδρουλάκης είναι στο μείον 35 και ο κ. Κασσελάκης στο μείον 43.