«Τόσο εντός της χώρας όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποδείξουμε ότι έχουμε αναγνωρίσει το μήνυμα των πολιτών: περισσότερες, ταχύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις που θα προσθέσουν αξία στην καθημερινή ζωή κάθε πολίτη. Πιστεύω ότι, με το παράδειγμά μας, θα εμπνεύσουμε τη νέα ηγεσία της ΕΕ και πολλά άλλα κράτη μέλη να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ομιλία του στο 28th Annual Economist Government Roundtable, στη συζήτηση με θέμα «Europe’s future after a renewed mandate».
Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι γίνεται συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης μετά την πρόσφατη λαϊκή εντολή με το εξής παράδοξο: Ενώ ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζεται ως κρίσιμος για το μέλλον, οι πολίτες προσέρχονται στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με προτεραιότητες βασισμένες στην εγχώρια πολιτική σκηνή της κάθε χώρας.
Αναφερόμενος στην αυξημένη αποχή είπε πως δεν πιστεύει ότι είναι αδιαφορία των πολιτών ή εντολή για “λιγότερη Ευρώπη”. Είπε ότι οι πολίτες θεωρούν τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λιγότερο σημαντικές σε σύγκριση με τις εθνικές ή τοπικές εκλογές τους, ότι οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης της χώρας τους και ότι η παρατεταμένη περίοδος κανονικότητας έχει οδηγήσει πολλούς να ξεχάσουν τους κινδύνους που προέρχονται από ακραία καθεστώτα.
Προσέθεσε πως οι πολίτες θεωρούν τις ευρωεκλογές ασφαλή τρόπο για να στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας προς τα “παραδοσιακά” κόμματα, ιδίως αυτά που βρίσκονται στην εξουσία και πως το ζήτημα της αποχής δεν θα λυθεί απλά υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους τη σημασία της συμμετοχής αλλά με το να παρέχουμε πραγματικά κίνητρα μέσω των πολιτικών μας για να εμπλέξουμε τους νέους στη διαμόρφωση του δικού τους μέλλοντος.
Η στέγαση και η οικονομική σταθερότητα, συνέχισε, είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα των νεότερων γενιών και μίλησε για τις πολιτικές της κυβέρνησης στην Ελλάδα όπως τα προγράμματα επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων, οι επιδοτούμενες ανακαινίσεις κενών κατοικιών, η μείωση των φόρων για νέες οικογένειες και η στήριξη των μητέρων.
«Στις ευρωπαϊκές εκλογές, τα ακραία κόμματα είναι αυτά που ωφελήθηκαν. Μια χαλαρή ψήφος στα άκρα είναι το πρώτο βήμα προς μια συνειδητή ψήφο στα άκρα. Πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτήν την τάση, τώρα», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση, έχει συχνά αντιμετωπίσει αυτήν την αρνητική λογική. Πάντα, όμως, επιλέγαμε τη σκληρή δουλειά και τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος», υπογράμμισε και ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, έκανε λόγο για “πιο αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Μια ΕΕ, εξήγησε, που εστιάζει και επενδύει σε δράσεις που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή, γεφυρώνουν τις ανισότητες και δημιουργούν ευκαιρίες, με δράση γρήγορα, χωρίς μακρές διαβουλεύσεις.
Αυτό πρακτικά, συμπλήρωσε, σημαίνει πολιτικές που καταπολεμούν τον πληθωρισμό, εργαλεία για την προώθηση της καινοτομίας και την υποστήριξη των παραδοσιακών επιχειρήσεων, κοινές δράσεις για την κοινή μας άμυνα, στρατηγικές για την ενεργειακή μετάβαση που αντιμετωπίζουν τους παραγωγούς ως συμμάχους και πρωτοβουλίες που θα κάνουν την Ευρώπη ηγέτη στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
«Ταυτόχρονα, πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους ανθρώπους ότι οι πολιτικές ατζέντες των άκρων είναι ανέφικτες και δεν θα εξασφαλίσουν την ευημερία», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης και έφερε ως παράδειγμα το Brexit.