Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς συμφωνία για τα ευρωπαϊκά αξιώματα – Μητσοτάκης και Τουσκ διαπραγματευτές του ΕΛΚ

Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς συμφωνία για τα ευρωπαϊκά αξιώματα – Μητσοτάκης και Τουσκ διαπραγματευτές του ΕΛΚ

Κομβικό ρόλο στις σκληρές διαπραγματεύσεις που θα «κλειδώσουν» τα ανώτατα πόστα της Ε.Ε. διαδραματίζει η Ελλάδα

Χθες, Δευτέρα (17/06) πραγματοποιήθηκε το δείπνο των ηγετών στην Άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν χθες την πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και συζήτησαν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ (πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική).

Το δείπνο των ηγετών ολοκληρώθηκε χωρίς. συμφωνία, όπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ..«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι τον Ιούνιο πρέπει να λάβουμε δύο αποφάσεις: Μία για τον πολιτικό κύκλο λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και από την άλλη πλευρά για την στρατηγική ατζέντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαρλ Μισέλ.

Η συζήτηση για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ και για τις κατευθύνσεις της επόμενης νομοθετικής περιόδου θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Ιουνίου πάλι στις Βρυξέλλες.

Κομβικό ρόλο στις σκληρές διαπραγματεύσεις που θα «κλειδώσουν» τα ανώτατα πόστα της Ε.Ε. διαδραματίζει η Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει κεντρικό ρόλο διαπραγματευτή για την μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, να αναλαμβάνουν τον ρόλο των δύο διαπραγματευτών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στη συζήτηση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Όπως τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο τα ζητήματα τα οποία έχουν μεγάλη σημασία δεν αφορούν μόνο τις κατανομές των θέσεων, αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία. «Ο ΕΛΚ διεκδικεί τη συνέχιση της θητείας της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο  Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του προσερχόμενος στις εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγο, θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω και την τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσέρχεται στις Βρυξέλλες ως νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».