Τα νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα
Νέα πρόσωπα συνθέτουν πλέον το καινούργιο κυβερνητικό σχήμα, μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις αλλαγές να περιορίζονται σε συγκεκριμένα υπουργεία.
Μετά τον «ανασχηματισμό επανεκκίνησης » που επέβαλε το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το νέο κυβερνητικό σχήμα καλείται από σήμερα κιόλας να «πιάσει δουλειά» και να αποδείξει πως έλαβε το μήνυμα της κοινωνίας, έτσι ώστε να επιταχύνει τις παρεμβάσεις που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή των πολιτών.
Μετά τις ευρωεκλογές ο Πρωθυπουργός μέτρησε το πολιτικό αποτέλεσμα και προχώρησε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του Μαξίμου, αλλά και των αλλαγών προσώπων σε νευραλγικά υπουργεία.
Ποιοι υπουργοί μετακινήθηκαν
Η Νίκη Κεραμέως μετακινήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Εργασίας.
Ο Θοδωρής Λιβάνιος από υφυπουργός Εσωτερικών ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών.
Ο Χρίστος Δήμας από υφυπουργός Πολιτισμού μετακινήθηκε ως υφυπουργός στο Οικονομικών.
Ο Βασίλης Σπανάκης από υφυπουργός Εργασίας μετακινήθηκε ως υφυπουργός στο Εσωτερικών.
Ποιοι μπήκαν στην κυβέρνηση
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος μπαίνει ξανά στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μπαίνει επίσης ξανά στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Μετανάστευσης.
Στην κυβέρνηση μπαίνει ξανά ο Κώστας Τσιάρας, αναλαμβάνοντας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Κώστας Γκιουλέκας μπαίνει στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Εσωτερικών.
Στην κυβέρνηση μπαίνει ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ο Γιώργος Μυλωνάκης.
Ο Βασίλης Οικονόμου μπήκε επίσης στην κυβέρνηση, ως υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Η Ζωή Ράπτη επανέρχεται στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Ανάπτυξης.
Ο Κώστας Καραγκούνης μπαίνει επίσης στην κυβέρνηση, ως υφυπουργός Εργασίας.
Στην κυβέρνηση μπαίνει και ο Αχαιός βουλευτής Ιάσων Φωτήλας, αναλαμβάνοντας υφυπουργός Πολιτισμού.
Ο Στέφανος Γκίκας μπαίνει για πρώτη φορά στην κυβέρνηση, ως υφυπουργός Ναυτιλίας.
Η Κατερίνα Παπακώστα, βουλευτής Τρικάλων, μπαίνει για πρώτη φορά στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Ο Χρήστος Κέλλας αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σήμερα το πρωί συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο με τη νέα σύνθεση, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα σκοπεύει να ξεκινήσει επισκέψεις σε υπουργεία, κυρίως σε αυτά που αναλαμβάνουν νέα πρόσωπα. Από σήμερα και σε κάθε περίπτωση από τη Δευτέρα, οι νέοι υπουργοί θα πάρουν μια γεύση για τα νέα τους καθήκοντα.
Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, β) Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, εκσυγχρονισμός των θυγατρικών του και σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας ‘Αδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, β) Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων, γ) Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της πορείας υλοποίησης και εισήγηση για την έγκριση επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των έργων: α) Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Λέσβου, β) Κατασκευή έργων ύδρευσης ‘Αρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, γ) Επέκταση Ιόνιας Οδού: Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά
- Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών,
- Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Ελβετία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μπούργκενστοκ.
Η συμμετοχή του, όπως και της πλειονότητας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε, αποτελεί μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Στόχος της Διάσκεψης που συνδιοργανώνεται από την Ελβετία και την Ουκρανία και πιάνει το νήμα από αντίστοιχες συζητήσεις και συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες, είναι ο διάλογος για τους τρόπους επίτευξης μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η προώθηση μιας κοινής αντίληψης για το πλαίσιο επίτευξης αυτού του σκοπού και ο καθορισμός ενός οδικού χάρτη για την εμπλοκή και των δύο μερών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.
Η Διάσκεψη εστιάζει σε τρεις θεματικές:
α) επισιτιστική ασφάλεια και ελευθερία ναυσιπλοΐας,
β) πυρηνική ασφάλεια
γ) ανθρώπινη διάσταση (απελευθέρωση κρατουμένων πολέμου και απαχθέντων παιδιών), οι οποίες έχουν ως βάση τη «Φόρμουλα για την Ειρήνη» (σχέδιο δέκα σημείων) που είχε παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον Νοέμβριο του 2022.
Σε ό,τι αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, ζήτημα με σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις, τις οποίες έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό ο πρωθυπουργός είχε τονίσει τη σημασία τόσο της ιστορικής πόλης ως του βασικού λιμανιού εξαγωγών προς την Ευρώπη και τον κόσμο, όσο και της διατήρησης ανοικτού διαύλου ναυσιπλοϊας για να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της.
Στη Διάσκεψη αναμένεται να μετάσχουν αρχηγοί και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων από 90 χώρες. Ανάμεσά τους, στο Μπούργκενστον θα δώσει το «παρών» η πλειονότητα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε, λίγα 24ωρα πριν από τη σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας στις Βρυξέλλες και στο οποίο οι ηγέτες θα συζητήσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών την επόμενη πενταετία. Παρόντες στο Μπούργκενστοκ θα είναι ακόμη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.