Στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία ο πρωθυπουργός – «Όταν οι φρεγάτες παραδοθούν θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία στη Μεσόγειο»

Στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία ο πρωθυπουργός – «Όταν οι φρεγάτες παραδοθούν θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία στη Μεσόγειο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθεώρησε τη ναυπήγηση των Belharra - Το απόγευμα θα συμμετάσχει στη διεθνή τελετή για την 80η επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία

Τα ναυπηγεία της Naval GROUP στη Λοριάν της Γαλλίας επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belharra για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο πρωθυπουργός, μαζί με τον υπουργό Άμυνας, επιθεώρησε την πορεία της ναυπήγησης των τριών πλοίων, με το πρώτο από αυτά να αναμένεται στην Ελλάδα το 2025. Ήδη η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» βρίσκεται στο νερό, ενώ πίσω ακριβώς στη γραμμή παραγωγής βρίσκονται οι φρεγάτες «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ», που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή με ταχύτατους ρυθμούς και για τον εξοπλισμό των οποίων δουλεύουν 30 ελληνικές επιχειρήσεις.

«Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδω όπου αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται ταυτόχρονα οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες ή οι οποίες θα έχουν ενταχθεί στο πολεμικό ναυτικό έως το 2026.(…) Είναι η σημαντικότερη αναβάθμιση του πολεμικού ναυτικού τις τελευταίες δεκαετίες. Μια πολύ σημαντική προσθήκη στην ανατρεπτική δυνατότητα της χώρας μας. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί γρήγορο πρόοδο και την υλοποίηση. Αυτού του πολύ φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος. Καθώς η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες βρίσκεται ήδη στο νερό και αναμένεται να παραδοθεί στο πολεμικό ναυτικό εντός του 2025», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε και τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα των ναυπηγείων Ελευσίνας, το οποίο κατασκευάζει ένα από τα 9 μπλοκ, τα οποία δημιουργούν ουσιαστικά αυτό το υπερσύγχρονο πλοίο. «Όταν οι φρεγάτες παραδοθούν θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία που θα πλέουν στη Μεσόγειο. Άξιοι διάδοχοι όλων των ιστορικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού. Πάνω στα οποία η ελληνική σημαία κυματίζει πάντα ψηλά και περήφανα», είπε.

«Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι μεγάλη μας τιμή που σας έχουμε εδώ, στα ναυπηγεία της Λοριάν, γι’ αυτή την επίσκεψη. Με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τι κάνουμε για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το κύτος που βλέπετε είναι για τη μελλοντική σας φρεγάτα. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρωθυπουργέ, για την παρουσία σας σήμερα εδώ», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Naval Group.

Οι συγκεκριμένες φρεγάτες με εκτόπισμα περίπου 4.500 τόνους, είναι πολλαπλών ρόλων, ανήκουν στην τελευταία γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, ενισχύουν τον στόλο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με ένα όπλο που του δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης σύνθετων αποστολών και το βάζουν στην «αρένα» της Ανατολικής Μεσογείου, έχοντας έναν πολλαπλασιαστή ισχύος στη φαρέτρα του. Παρά το γεγονός ότι η σύμβαση υπογράφτηκε, ενώ το πρόγραμμα ήταν σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης σε γαλλικά ναυπηγεία, είναι αρκετές οι ελληνικές εταιρείες που τελικά συνεργάστηκαν και ανέλαβαν έργο και αρκετές που θα εμπλακούν στα επόμενα στάδια, συνεισφέροντας έτσι στη μεταφορά τεχνολογίας αιχμής και ανοίγοντας θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του προέδρου της Γαλλίας, θα συμμετάσχει στη διεθνή τελετή για την 80η επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία. Στην εκδήλωση, λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ουκρανία, αλλά και για τις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα που θα λάβουν μορφή μετά την 9η Ιουνίου, αναμένεται να δώσουν το «παρών» ηγέτες απ΄ όλη τη Δύση, Ευρωπαίοι ηγέτες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, o πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μεταξύ άλλων, καθώς και επιζώντες βετεράνοι της απόβασης.