Δημοσκόπηση MEGA: Δυσαρέσκεια και πτώση της ΝΔ – Ποια κόμματα βρίσκονται στο όριο εκλογής στην Ευρωβουλή

Δημοσκόπηση MEGA: Δυσαρέσκεια και πτώση της ΝΔ – Ποια κόμματα βρίσκονται στο όριο εκλογής στην Ευρωβουλή

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπιζούν οι πολίτες - Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές

Πτώση κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, η οποία πάντως διατηρεί ένα άνετο προβάδισμα από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει η νέα δημοσκόπηση για τις Ευρωεκλογές της εταιρείας Metron Analysis για το MEGA, συγκριτικά με την πιο πρόσφατη έρευνα της ίδιας εταιρείας που έγινε τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου το κυβερνών κόμμα καταγράφει ποσοστό 31% έναντι 32,3% τον Απρίλιο. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,7% από 15,4% τον Απρίλιο και στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 12,9% από 12% συγκριτικά με τον Απρίλιο. Ακολουθούν με μεγάλη πτώση σε σχέση με την δημοσκόπηση του Απριλίου το ΚΚΕ με 7,9% από 9,8% και η Ελληνική Λύση με 7,3% από 8,3% και έπονται η Πλεύση Ελευθερίας που διατηρείται στο 4,2%, η Νίκη με 3,8% από 3,6%, το ΜέΡΑ25 με 3,3% από 1,6%, η Νέα Αριστερά με 3% από 3,1%, η Φωνή της Λογικής με 2,4% από 1,4%, οι Δημοκράτες με 2,3% από 2%, το ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1% και ο Κόσμος με 1%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν 4,1%.

Στην ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του με 36%, όταν ο αμέσος επόμενος Στέφανος Κασσελάκης έχει μόνο 7%. Όμως, στην πραγματικότητα ο μεγάλος αντίπαλος του πρωθυπουργού παραμένει ο «Κανένας», αφού η αντίστοιχη απάντηση παίρνει 35%, αποτυπώνοντας ένα υπόστρωμα δυσαρέσκειας που δεν βρίσκει πολιτική διέξοδο.

Παράλληλα, στην έρευνα καταγράφεται και το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για τις Ευρωεκλογές, καθώς το 67% των ερωτηθέντων απαντά, πως ενδιαφέρεται πολύ ή αρκετά για την εκλογική «μάχη», την ίδια ώρα που 33% απαντά πως ενδιαφέρεται λίγο έως καθόλου. Το ποσοστό βέβαια είναι ελαφρώς μικρότερο από το 72% που είχε καταγραφεί τον Μάιο του 2019, όταν και διεξήχθησαν δηλαδή οι προηγούμενες Ευρωεκλογές.

Η συμμετοχή κινείται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, το 68% των ερωτηθέντων απαντά πως σίγουρα θα ψηφίσει, ενώ ένα 17% πως μάλλον θα το κάνει. Το 7% απαντά πως σίγουρα δεν θα το πράξει, ενώ ένα άλλο 7% πως μάλλον θα επιλέξει να απέχει.

Στο ερώτημα αν η χώρα κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, παραμένει πλειοψηφική η αίσθηση ότι τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο, αφού αυτό πιστεύει το 61% των ερωτηθέντων, την ώρα που το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι πάνε προς την καλύτερη ανακάμπτει ελαφρά, αλλά με 33% παραμένει πιο χαμηλό σε σχέση με τον χειμώνα.

Ως προς τους λόγους της δυσαρέσκειας, μεγάλο προβάδισμα έχει η ακρίβεια, αφού αυτή επιλέγει ως αυθόρμητη απάντηση το 40% των ερωτηθέντων (33% τον Απρίλιο) και αμέσως μετά είναι η οικονομία με 25%, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που κατεξοχήν αποτελεί τους πολίτες είναι η οικονομική τους κατάσταση απέναντι στη σοβούσα κρίση κόστους ζωής και στη χώρα μας.

Αντίστοιχα, ως προς την αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και εδώ διατηρείται η εικόνα του τελευταίου διαστήματος, που είναι ότι ενώ υπάρχει αρκετά αρνητική εικόνα της κυβέρνησης (αρνητικές γνώμες 63%), υπάρχει ακόμη πιο αρνητική εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αρνητικές γνώμες 77%). Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση υποχωρούν ελαφρά στο 60% την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει στο 14%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις αρνητικές γνώμες να πλειοψηφούν και στους δύο, όμως να είναι αρκετά πιο υψηλές για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επίσης έχει και σαφώς λιγότερες θετικές αξιολογήσεις σε σχέση με τον πρωθυπουργό. Ειδικότερα, όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, τις περισσότερες θετικές γνώμες με 40% συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 37%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 36%, ο Ανδρέας Λοβέρδος με 32%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 31% και ο Στέφανος Κασσελάκης με 27%.

Ως προς τα μηνύματα που θα στείλουν οι ευρωεκλογές στο εσωτερικό της χώρας, οι ερωτηθέντες εκτιμούν κατά πλειοψηφία ότι θα στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας (58%), ενώ το 34% πιστεύουν ότι θα στείλουν μήνυμα στήριξης.