Επιμένει η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία»

Επιμένει η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία»

Αντιδράσεις από το ΥΠΕΞ και τον υπουργό Δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας

Αμετακίνητη εμφανίζεται η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφκσα, η οποία σε ανάρτησή της σήμερα συνεχίζει να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία».

Ευχαριστώντας τη σουηδική πρεσβεία στα Σκόπια για τις ευχές της για την ανάληψη των καθηκόντων της, η Σιλιάνοφσκα αναφέρει: «Ευχαριστώ για τα εγκάρδια συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η ΕΕ θα έχουν όπως πάντα αφοσιωμένο σύμμαχο την Προεδρία της Μακεδονίας».

 

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της, με ανακοίνωσή του σήμερα, διατυπώνει την αποφασιστικότητα απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις διεθνείς υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.

«Καλούμε σε εγρήγορση όλους τους πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους κρατικούς παράγοντες. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας», τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας.

Η κίνηση παραποίησης του προεδρικού όρκου προκάλεσε και χθες αντίδραση στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Ο εν ενεργεία υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας ήταν μάλιστα ξεκάθαρος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η αγνόηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας καθιστά άκυρο τον όρκο της Σιλιάνοφσκα. Πρέπει είτε να επαναληφθεί η διαδικασία είτε τη θέση του προέδρου της χώρας να αναλάβει προσωρινά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Γιόβαν Μίτρεσκι».