Σχόλιο του Περισσού για τον «κυβερνητικό καθορισμό του κατώτατου μισθού»
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, ειδική στις πάσης φύσεως "συγκαλύψεις", προσπαθεί -με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις- να συγκαλύψει την πραγματική ληστεία που συντελείται σε βάρος του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος, αξιοποιώντας το γνωστό άθλιο νόμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ (Βρούτση-Αχτσιόγλου) περί κυβερνητικού καθορισμού του κατώτατου μισθού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
«Η κυβέρνηση ουσιαστικά κρατά παγωμένο τον κατώτατο μισθό στο επίπεδο των 714 ευρώ καθαρά, αγνοώντας επιδεικτικά τα αιτήματα των συνδικάτων για ουσιαστικές αυξήσεις, τη στιγμή που οι γενικευμένες ανατιμήσεις σε τρόφιμα, ενοίκια, είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης οδηγούν τους μισθούς να τελειώνουν, με βάση τα επίσημα στοιχεία, την 19η μέρα για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών νοικοκυριών. Επιπλέον, λόγω των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τα part time με τη μερική εργασία και ζωή, αλλά και των απαράδεκτων συμβάσεων που η ίδια κυβέρνηση νομοθετεί (λευκές συμβάσεις, μηδενικές ώρες), χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα με καθαρούς μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 350 ευρώ!» επισημαίνει ο Περισσός.
«Αυτά είναι τα πραγματικά νούμερα, αυτά είναι τα πραγματικά εισοδήματα για τους πολλούς και όχι τα ψέματα που αραδιάζονται από την κυβέρνηση με θράσος» σημειώνει το ΚΚΕ και προσθέτει: «Ο κατώτατος μισθός, που πριν 15 χρόνια με υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης έφτανε στα 751 ευρώ, ήταν η βάση έναρξης της εργασιακής ζωής και αφορούσε νέους, άγαμους, νεοπροσλαμβανόμενους και ανειδίκευτους εργαζόμενους. Με αυτό το ποσό αμειβόταν ένα μικρό κομμάτι του συνόλου των εργαζομένων της χώρας. Σήμερα με τους συνεχόμενους απαράδεκτους νόμους που έχουν τορπιλίσει τις συλλογικές συμβάσεις, με το νομοθετικό δικαίωμα που κρατάει στα χέρια της η κυβέρνηση για να ορίζει ό,τι θέλει (βλ. ΣΕΒ) ως κατώτατο μισθό, με το δικαίωμα που έχει αποκτήσει να βάζει εμπόδια σε κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, έχουν κατρακυλήσει στο κατώτερο επίπεδο αμοιβής την πλειοψηφία των εργαζομένων, που πλέον αμείβονται με τον κατώτατο μισθό που υπήρχε πριν 15 χρόνια. Δηλαδή συμπαρασύρεται συνολικά προς τα κάτω ο μέσος μισθός, γεγονός που αποτελεί διακαή πόθο των εργοδοτικών ενώσεων. Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Εργασίας και του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, το 53,7% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά! Το 12,7% από αυτούς μάλιστα αμείβονται με 500 ευρώ και κάτω!»
Το ΚΚΕ τονίζει πως «δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η μεγάλη κλοπή που πραγματοποιείται στις 3ετίες, δηλαδή στα επιδόματα προϋπηρεσίας και στις ωριμάνσεις των μισθών, που υπήρχαν στην εργατική νομοθεσία και αντιστοιχούσαν σε 10% αύξηση για κάθε τρία χρόνια εργασίας» και θυμίζοντας ότι «οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ κράτησαν παγωμένο το δικαίωμα των εργαζομένων στις 3ετίες "μέχρι να μειωθεί η ανεργία"» σημειώνει: «Τώρα η κυβέρνηση το επαναφέρει, αφαιρώντας, χωρίς ίχνος ντροπής, 12 ολόκληρα χρόνια δουλειάς (2012 - 2024) για τα οποία η κυβέρνηση λέει: "Τα δουλέψατε αλλά είναι σαν να μη τα δουλέψατε". Δηλαδή, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ανακοινώνει αύξηση 40 ή 50 ευρώ το μήνα, βάζει το χέρι της στην τσέπη χιλιάδων εργαζομένων και τους κλέβει, για χάρη των εργοδοτών, 250 ευρώ τον μήνα!».
Καταλήγοντας το ΚΚΕ αναφέρει ότι αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι με τα συνδικάτα τους και τις διεκδικήσεις τους σε χώρους δουλειάς και κλάδους πετυχαίνουν υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις, κατοχυρώνουν δικαιώματα κόντρα στην εργοδοτική βία, την καταστολή, το αντεργατικό οπλοστάσιο, τις μεθοδεύσεις και τα εμπόδια που βάζουν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας και υπογραμμίζει: «Εκεί βρίσκεται η ελπίδα! Στους εργατικούς αγώνες για πραγματικές, ουσιαστικές, αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς. Οι εργαζόμενοι της χώρας θα δώσουν ένα ακόμα μήνυμα στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις με την συμμετοχή τους στην απεργία στις 17 Απρίλη».