«Θα αναλώσουμε τις 50 από τις 100 μέρες μέχρι τις ευρωεκλογές σε δικά μας ζητήματα ή θα αξιοποιήσουμε κάθε λεπτό στη μάχη ενάντια στη ΝΔ;»
Να αποτραπεί η εσωκομματική εκλογή και να αναγνωριστεί ξεχωριστή θέση στην Όλγα Γεροβασίλη δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη ζήτησε με την ομιλία του στο Συνέδριο ο Νίκος Παππάς, ενώ κατέθεσε και πρόταση τεσσάρων σημείων για την λειτουργία του κόμματος.
Αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής αρχηγού είπε: «Θα αναλώσουμε τις 50 από τις 100 μέρες μέχρι τις ευρωεκλογές σε δικά μας ζητήματα ή θα αξιοποιήσουμε κάθε λεπτό στη μάχη ενάντια στη ΝΔ; Εδώ σε αυτό το Συνέδριο δεν υπάρχουν αντίπαλοι, υπάρχουν συναγωνιστές και συναγωνίστριες. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά όχι γιατί θέλουν το κακό του κόμματος».
Ο Νίκος Παππάς όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο του κόμματος λέγοντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωτεργάτης της πορείας του κόμματος και η παρουσία του θα προσέθετε στο Συνέδριο. Θα θέλαμε να τον ακούσουμε από αυτό το βήμα».
Κάνοντας προσωπική αναφορά είπε: «Στηρίξαμε τον Στέφανο στη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας, για το περιεχόμενο της οποίας έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε. Δε ζήτησε λευκή επιταγή. Δε θα έπαιρνε ποτέ λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή δεν ζητά και δε λαμβάνει κανένας. Καλό είναι τα συλλογικά μας λάθη να τα αναγνωρίζουμε. Όπως το έλλειμμα πολιτικής συλλογικής λειτουργίας. Το έκανε και ο Στέφανος. Και έχει την πρωτοβουλία και τον πρώτο λόγο για να υπερβούμε αυτά τα προβλήματα και να πάμε στις ευρωεκλογές και να κόψουμε το βήχα του 41%».
Αναφέρθηκε στην Όλγα Γεροβασίλη: «Με την Όλγα Γεροβασίλη έχουμε πορευτεί για πολλά χρόνια. Κοσμεί την παράταξη μας. Και στην κρίσιμη στιγμή, σε κάθε κρίσιμη στιγμή υπηρέτησε, υπηρετεί και θα υπηρετεί το συλλογικό μας σχέδιο και στόχο. Πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στο Στέφανο σε αυτή τη μάχη. Μπορεί να υπηρετήσει το κόμμα από οποιαδήποτε θέση. Είναι η πιο έμπειρη κοινοβουλευτικά».
Ακολούθως αναφέρθηκε στην προοπτική των ευρωεκλογών: « Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, αλλά και κάποια γνωστά επικοινωνιακά κέντρα, δουλεύουν, προσδοκούν και στοιχηματίζουν για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πολύ χαμηλά ποσοστά και να μην είναι ο καταλύτης των διεργασιών της επόμενης μέρας.
Μπορούμε και οφείλουμε να βρούμε λύση. Λύση που θα εγγυάται συντεταγμένη πορεία. Που δε θα πληγώνει καμία πλευρά του κόμματος. Λύση στην οποία κάθε ένας και κάθε μία από εμάς θα μπορεί να βρει τον εαυτό του και τις απόψεις του».
Ακολούθως πρότεινε:
1. Να ανασυγκροτηθεί τη Δευτέρα ένα εκτελεστικό γραφείο που θα πάει το κόμμα στην επόμενη μάχη ως πολιτικό κέντρο, επιτελικό και αποτελεσματικό. Συνθετικό και συμπεριληπτικό.
2. Με ευθύνη του εκτελεστικού γραφείου και του Στέφανου να έρθουν οι προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος που αφήσαμε στη μέση.
3. Να έρθει μια μελετημένη και συγκροτημένη πρόταση για τις καταστατικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές να μπουν στην κρίση του σώματος του διαρκούς συνεδρίου, που δεν χρειάζεται να διεξαχθεί δια ζώσης.
4. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.
Κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη άσκησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καταλογίζοντάς του αντιφάσεις.
«Όσοι είμαστε εδώ θέλουμε ένα ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ και καλό αποτέλεσμα. Αντίπαλος είναι η ΝΔ δεν είμαστε αντίπαλοι μεταξύ μας, είμαστε σύντροφοι και συντρόφισσες» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται «πολιτικό σχέδιο, αξιοπιστία και συνέπεια και να παλέψουμε για ένα κόμμα διακυβέρνησης όχι ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας».
Συνεχίζοντας τη κριτική στον πρόεδρο είπε: « Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, δεν πάμε καλά. Δεν γίνεται η επικοινωνία να υποκαθιστά την πολιτική. Για να πετύχεις απαιτούνται δύο πράγματα α)αποφασιστικότητα και β)συνθέσεις . Σήμερα από την ηγεσία δεν υπάρχει καμία ικανότητα συνθέσεων. Ο πρόεδρος οφείλει να ενώνει και όχι να διχάζει. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση από τον Αλέξη Τσιπρα. Δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα αλλά ένα κόμμα των μελών. Εμείς κατοχυρώσαμε τα μέλη να έχουν τον πρώτο λόγο. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός όμως στα όργανα και στο καταστατικό. Τα όργανα δεν είναι διακοσμητικά. Και δεν γίνεται να μην σεβόμαστε το καταστατικό, γιατί είμαστε δημοκρατικό κόμμα.
«Να σταματήσουν τα λάθη. Δεν μπορούμε να θέτουμε κομματική πειθαρχία και μετά να μην κάνουμε τίποτε όταν παραβιάζεται. Δεν μπορούμε να αποδοκιμάζουμε μία εκδήλωση και μετά να πάμε. Δεν μπορούμε να λέμε ότι ήλθα να νικήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μετά να λέω ότι δεν τρέχει τίποτε αν χάσω με 20 μονάδες. Είπε ο Στέφανος Κασσελακης στην ομιλία του " Βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών...ξεχνώντας που κατέληξαν οι υπονομευτές". Υπονομευτές; Και λέει ο Αλέξης Τσίπρας "Ο νικητής φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας για τις συνέπειες της". Είναι υπονομευτής και ο Αλέξης Τσίπρας; Είναι δυνατόν; Τα "βρείτε μου αντίπαλο και πάμε" δεν είναι σοβαρά πράγματα. Δεν είμαστε αρένα , είμαστε σύντροφοι, όχι αντίπαλοι. Ναι να πάμε και θα πάμε στη βάση να μιλήσουν τα μέλη για όλα αλλά με βάση πολιτικά σχέδια, όχι ως αντίπαλοι. Πάμε μπροστά με εμπιστοσύνη στα μέλη μας».
Μάριος Κάτσης: Να αποφευχθεί η εσωκομματική αναμέτρηση
Θέση κατά της εσωκομματικής εκλογής πήρε ο Μάριος Κάτσης λέγοντας ότι «η εκλογική αναμέτρηση πρέπει να αποφευχθεί.
«Έχουμε άλλες εκλογές μπροστά μας και αγώνα ενάντια στην δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το Συνέδριο είναι κυρίαρχο και οφείλει να διακηρύξει τέρμα η εσωστρέφεια, η ενδοσκόπηση, η μεμψιμοιρία. Το Συνέδριο πρέπει να δώσει σήμα αποφασιστικότητας και ενότητας. Πρέπει η εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση να αποφευχθεί».
Συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Η εσωστρέφεια πρέπει να σταματήσει. Κανέναν δεν αφορά, στη κοινωνία που βιώνει τα προβλήματά της ποιος θα χρεωθεί μία ενδεχόμενη ήττα. Οφείλουμε να δώσουμε την μάχη συντεταγμένα και κάθε στέλεχος να αναλάβει το βάρος και τις ευθύνες που του αναλογούν. Απέναντί μας έχουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αυτός είναι ο αντίπαλος. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς και καμία».