Εξελίξεις στο συνέδριο του κόμματος
Ιδιαιτέρως έντονο όπως όλα δείχνουν φαίνεται να είναι το παρασκήνιο στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, σύμφωνα με πληροφορίες μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται στον «αέρα» καθώς μαζεύουν υπογραφές με στόχο την αναβολή τους.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μπαίνοντας στην αρένα του συνεδρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε μπροστά από το τραπέζι όπου συλλέγονταν οι υπογραφές για την αναβολή των εκλογών.
Εκεί παριστάμενοι του είπαν: «Πρόεδρε, θα υπογράψεις;» και ο κ. Κασσελάκης ανταπάντησε, κατά πληροφορίες: «Λυπάμαι δεν μπορώ. Δεν μπορώ να γίνω Ιφιγένεια».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, εξέφρασε την αντίθεσή του σε πιθανή νέα εκλογική διαδικασία, καθώς όπως είπε «δεν θα ήθελα να ξαναμπλέξουμε σε αυτή την ιστορία γιατί έχουμε ευρωεκλογές μπροστά μας».
Την αναβολή των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ ζητεί ο Σωκράτης Φάμελλος – «Δεν θα ήθελα να ξαναμπλέξουμε»
Τον έντονο προβληματισμό του αναφορικά με τις εξελίξεις που σημειώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Σωκράτης Φάμελλος το Σάββατο 24/2 κάνοντας λόγο για «πιθανή εκλογή προέδρου», αναφέροντας ότι δεν είναι σίγουρος ότι θα στηθούν κάλπες και δήλωσε πως «δεν θα ήθελα να ξαναμπλέξουμε σε αυτή την ιστορία».
«Είμαι πολύ προβληματισμένος με τις εξελίξεις. Οι ευθύνες κατανέμονται σχεδόν παντού. Ίσως τα μέλη είναι οι μόνοι που δεν έχουν ευθύνη. Όσο πιο ψηλά είσαι, τόσο μεγαλύτερη ευθύνη έχεις για τον χώρο που υπηρετείς. Κι αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνω τη δική του ευθύνη» επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Πίστευα ότι ο κύκλος της εσωτερικής συζήτησης έκλεισε μετά τις αποχωρήσεις που έγιναν χωρίς πολιτική συζήτηση και πλήγωσαν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», στο στούντιο που έχει στηθεί στο κλειστό του τάε κβον ντο, όπου συνεχίζεται το συνέδριο του κόμματος.
«Την τελευταία εβδομάδα είμαι κι εγώ πολύ προβληματισμένος. Μετά από προβλήματα που δημιουργήθηκαν συζητήσαμε στην Πολιτική Γραμματεία και καταλήξαμε ότι πάμε για ένα συνέδριο που θα συζητήσει μόνο για το τι κόμμα θέλουμε και τι πρόταση καταθέτουμε στην κοινωνία», συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Αν λοιπόν τώρα συζητάμε ξανά για μία πιθανή εκλογή προέδρου… λέω πιθανή γιατί και δεν είμαι σίγουρος και δεν θα ήθελα να ξαναμπλέξουμε σε αυτή την ιστορία, γιατί έχουμε ευρωεκλογές μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να σχεδιάζει τη μάχη για τα πανεπιστήμια και τις ευρωεκλογές.
«Το αν θα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι εξαρτάται από τα μέλη του»
Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λευκή επιταγή, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε: «Τα γραμμάτια έχουν λήξει. Πόσο καιρό θα περιμένει η κοινωνία να λύσουμε εμείς τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ;».
Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν θέλησε να σχολιάσει την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. «Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη έχουν δημιουργήσει μια πραγματικότητα, που έχει περιορίσει τη συζήτηση στο συνέδριο για το τι ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόμαστε. Θα πει κάποιος ότι ήταν αναπόφευκτο έπειτα από αυτά που έχουν γίνει. Ας δούμε αυτά τα λάθη για να μην τα επαναλάβουμε», συμπλήρωσε.
«Το αν θα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι εξαρτάται από τα μέλη του, από αυτό το συνέδριο και από την αποδοχή της κοινωνίας. Αν δεν καταφέρουμε σε αυτό το συνέδριο να περιγράψουμε τι κόμμα και τι πολιτική πρόταση θέλουμε, τότε το στοίχημα επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει αναπάντητο», επεσήμανε ακόμα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Όθων Ηλιόπουλος: Να σταματήσει η εκλογική διαδικασία, το Συνέδριο να εκλέξει ΚΕ και όργανα και να πάμε μετά τις ευρωεκλογές σε συνέδριο φυσιογνωμίας
Πρόταση να σταματήσει η εσωκομματική εκλογική διαδικασία, δηλαδή να μην προχωρήσουν οι κάλπες για προεδρική εκλογή, αλλά το συνέδριο να εκλέξει ΚΕ και όργανα και μετά τις ευρωεκλογές να γίνει τακτικό συνέδριο φυσιογνωμίας του κόμματος, κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας Όθων Ηλιόπουλος.
«Αυτή τη στιγμή ως βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτω πρόταση προς το συνέδριο -και ανοιχτή προς συνυπογραφή από όσους θέλουν- να σταματήσει η διαδικασία των εκλογών του προέδρου -ακόμη κι αν δεν αρέσει στο σύντροφο Κασσελάκη που θέλει να αναμετρηθεί, δεν με ενδιαφέρει. Ζητώ από το Συνέδριο να σταματήσει αυτή τη διαδικασία, να εκλέξει Κεντρική Επιτροπή, να εκλέξει όργανα και μετά τις ευρωεκλογές να πάμε σε τακτικό συνέδριο φυσιογνωμίας του κόμματος. Θα παραμείνω εδώ και θα δουλέψω για την επιτυχία», είπε.
Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι μετά την τεράστια εκλογική απώλεια των εθνικών εκλογών που μετατράπηκε σε ταυτοτική απώλεια, ο χώρος πέρασε στο στάδιο του σοκ και τώρα βρίσκεται στο στάδιο του θυμού. «Βιώνουμε ένα θυμό που έχουμε όλοι και επειδή αυτόν δεν μπορούμε να τον κατευθύνουμε προς τους ψηφοφόρους, τον κατευθύνουμε προς τον εαυτό μας και ο ένας προς τον άλλον μας. Έχουμε στρέψει το μαχαίρι στον εαυτό μας». Είπε ότι μετά τις δύο διασπάσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα «αυτή τη στιγμή φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας επόμενης διαίρεσης». Υποστήριξε ότι «από το καλοκαίρι και έπειτα το παράδοξο που συμβαίνει είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να ανακαλύψουμε πολιτικές διαφωνίες. Δεν έχουμε πολιτικές διαφωνίες με τους παλιούς συντρόφους, ούτε μεταξύ μας. Τότε τι στο διάολο έχουμε; Έχουμε θυμό και μια νεωτερικότητα που δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε έναν πρόεδρο που δεν προέρχεται από τις παραδοσιακές τάξεις της Αριστεράς και δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε».«Βρισκόμαστε σε μια τροχιά σύγκρουσης που έχουμε ξεχάσει από που έχει ξεκινήσει», «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την καινούργια πολιτική πραγματικότητα γιατί έχει αλλάξει κοινωνία και πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς», είπε. «Να προχωρήσουμε παρακάτω», τόνισε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται η δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συνεχίσει την επαφή του με τη βάση του κόμματος την οποία έχει φέρει επίσης στο κόμμα, ότι θα διευρύνει την επαφή του με ανθρώπους που απογοητεύτηκαν, ότι θα δεχτεί να ησυχάσει μερικές φορές και να τείνει χέρι φιλίας και χρειαζόμαστε επίσης ένα φάσμα πολιτικό γύρω του από όργανα που λειτουργούν. «Χρειαζόμαστε οργανωμένο κομματικό οργανισμό, σεβασμό στα όργανα…», ανέφερε.
Γιάννης Ραγκούσης: Σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και τη ηγετική ομάδα
«Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη την συμμαχία Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, την μόνη δύναμη που μπορεί να την οδηγήσει στη νέα Ελλάδα», ανέφερε στη ομιλία του ο Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η στροφή προς μία νέα και μεγάλη Κεντροαριστερά μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν νέο κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι ανατροπές που έχει ανάγκη η χώρα μπορούν να στεριώσουν μόνο αν υποστηρίζονται από ρεύματα και τέτοιο ρεύμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Αναφερόμενος στα εσωκομματικά σημείωσε: «Σε εμένα ήταν από την πρώτη στιγμή ορατό πως με την επιστολή του Προέδρου προς την Πολιτική Γραμματεία ξεκίνησε ένα πρόωρο blame game, μία πρόωρη προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών, ενόψει των ευρωεκλογών. Αυτή η προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών δυστυχώς κορυφώθηκε με την προχθεσινή εναρκτήρια ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν οιωνεί πρώτο γύρο εθνικών εκλογών. Οι δύο πρώτοι των ευρωεκλογών θα είναι εκ των πραγμάτων -εφόσον ο 2ος έχει καθαρό προβάδισμα- οι δύο βασικοί πολιτικοί πρωταγωνιστές στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές του 2027. Υπό αυτήν την έννοια, πράγματι οι 3 επόμενοι μήνες θα κρίνουν τα 3 επόμενα χρόνια, ιδίως για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πρέπει πάση θυσία να κρατήσει τη 2η θέση. Επομένως συντρόφισσες και σύντροφοι, αφού τεθήκαμε με τον πιο επίσημο τρόπο στο πρωτοφανές καθεστώς της προληπτικής διαχείρισης μιας προεξοφλημένης ήττας, η ετυμηγορία ανήκει σε εσάς και τα δεκάδες χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Απευθυνόμενος προς το κοινό είπε: «Όσες και όσοι από εσάς θέλετε να κλείσετε τα μάτια σε όσα -πολλά- τραγικά επικοινωνιακά και πολιτικά λάθη έγιναν, ερήμην των οργάνων του κόμματος, μετά τον Σεπτέμβριο, κλείστε τα. Όσες και όσοι από εσάς θέλετε να πιστέψετε ότι για την κακή πορεία του κόμματος ευθύνονται η Πολιτική Γραμματεία και η ΚΕ που συνεδρίασαν ελάχιστες φορές μετά τον Σεπτέμβριο και για ελάχιστες ώρες, πιστέψτε το. Όσες και όσοι θέλετε να προσπεράσετε τις επιπτώσεις που είχαν δημόσιες δηλώσεις περί πεθαμένου λικέρ και άρρωστης αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπεράστε τες. Όσες και όσοι θέλετε να πιστέψετε ότι δεν υπονόμευσαν τη δημόσια εικόνας μας οι ανακοινώσεις ότι προτάθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη ή ότι το κόμμα δανείστηκε από τον πρόεδρο και μάλιστα μέσω αλλοδαπής εταιρείας, πιστέψτε το».
Στο σημείο αυτό η ομιλία του διακόπηκε από τις έντονες αποδοκιμασίες μερίδας των συνέδρων που ανάγκασαν το προεδρείο να παρέμβει για να αποκαταστήσει την τάξη. Συνεχίζοντας ανέφερε: «Όσες και όσοι θέλετε να επιδοκιμάσετε το γεγονός ότι 34 από τους 36 βουλευτές μας, έμειναν τελικά απροστάτευτοι, μολονότι με μεγάλο προσωπικό πολιτικό κόστος, έμειναν σταθεροί στις αρχές μας και υπερψήφισαν τον νόμο για την ισότητα στο γάμο, επιδοκιμάστε το».
Ο κ. Ραγκούσεις έκλεισε με μία παλιά ατάκα του Γιώργου Παπανδρέου: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».
Γιάννης Μουζάλας: Δεν είναι το πρόβλημα αν θα γίνουν εκλογές ή όχι, αλλά το πώς θα προχωρήσουμε μετά. Και πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι
«Να κρατήσουμε μια πολιτική νηφαλιότητα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο ρόλο που η κοινωνία επιφυλάσσει στην Αριστερά και που εμείς, με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορούμε μέχρι στιγμής να ανταποκριθούμε», είπε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που βάζει ανοικτά όχι αν θα ειναι πρώτο, δεύτερο ή τρίτο κόμμα, αλλά τη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού λαϊκού μετώπου ενάντια στο φασισμό και στη Δεξιά. Αυτό πρέπει να ειναι το ατού μας για τις ευρωεκλογές». Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι «ο πρόεδρός μας στην έναρξη του συνεδρίου μας έκανε εξαιρετική ομιλία, μέχρι το τελευταίο δεκάλεπτο της ομιλίας, του κατά το οποίο υπήρξε διχαστικός, αντι-ενωτικός και έξω απ' αυτά που το κόμμα μας χρειάζεται». Είπε ότι δεν προσπαθεί να δώσει άδικο ή δίκαιο, αλλά να σημειώσει ότι το κόμμα χρειάζεται να είναι ενάντια στο διχασμό και ότι ο πρόεδρος πρέπει να δίνει τον πρώτο λόγο σε αυτό. «Δεν μπορούμε στο κόμμα μας να λέμε "βρείτε μου αντίπαλο". Εγώ ψήφισα τον Κασσελάκη γιατί είπε ότι "αντίπαλός μου είναι η Δεξιά. Δεν μπορούμε μέσα στην Αριστερά να λέμε "θα σας δείξω τις ρίζες μου", γιατί οι ρίζες όλων εδώ μέσα είναι απέραντες. Επομένως θέλω να ελπίζω ότι ο πρόεδρος στο κλείσιμό του θα ανασκευάσει αυτή τη λάθος στάση». Σχολίασε πως το πρόβλημα δεν ειναι αν ο πρόεδρος θέλει να κάνει ό,τι του κατέβει και αν η ΠΓ θέλει να τον χειραγωγήσει, τονίζοντας ότι ο καθένας έχει συγκεκριμένο ρόλο. «Το κόμμα μας οφείλει να στηρίξει την ενότητά του, η οποία στηρίζεται στο καταστατικό και τις πολιτικές θέσεις του. Δεν είναι το πρόβλημα αν θα γίνουν εκλογές ή όχι, αλλά το πώς θα προχωρήσουμε μετά. Και πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι», υπογράμμισε καταληκτικά.
Γιάννης Μπαλάφας: Ό,τι κι αν γίνει στις εσωκομματικές εκλογές, θα εξακολουθήσουμε όλοι να είμαστε εδώ
«Ό,τι και αν γίνει στις επόμενες εσωκομματικές εκλογές θα εξακολουθήσουμε όλοι και όλες να είμαστε εδώ», τόνισε ο Γιάννης Μπαλάφας. Είπε ότι «η κατάσταση στο κόμμα δεν ειναι ικανοποιητική, σε αυτό συμφωνούμε όλοι και η προοπτική δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη». Είπε ότι κατά τη γνώμη του φταίνε δύο πράγματα: «Πρώτον αυτό που εκπέμπουμε δεν ειναι θετικό, εμπνευστικό για τον κόσμο. Δεύτερον, συνολικά σαν ηγεσία και σαν πρόεδρος αυτό που εκπέμπεται δεν είναι αυτό που θέλει ο κόσμος». Υποστήριξε ότι σε αυτό επηρεάζουν ορισμένα ζητήματα όπως π.χ. το «βρείτε μου αντίπαλο και κατεβαίνουμε» και τα περί λευκής επιταγής. «Δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς», ανέφερε. «Φαινόμενα αλαζονείας και ναρκισσισμός είναι και πρέπει να είναι ξένα προς εμάς, και τα πληρώνουμε». Σχολίασε ότι «δεν φταίνε οι "εσωκομματικοί αντίπαλοι".
Δεν υπάρχει κανένας εσωκομματικός αντίπαλος, το να έχει άλλη γνώμη κάποιος δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι δακτυλοδεικτούμενος. Πρέπει να ακούς την άλλη άποψη, κυρίως την άλλη άποψη». Είπε ότι προσωπικά έδωσε «μια απέραντη ανοχή στον πρόεδρο και είχα μέχρι πρότινος μια συγκρατημένη αισιοδοξία», αλλά «τοποθετήσεις και θέσεις μού την έχουν αναιρέσει». Στο ερώτημα αν «μπορεί να γίνει κάτι», είπε ότι «προφανώς μπορεί να γίνει κάτι και θα γίνει. Ξεκινώντας από αυτό: την επόμενη των εσωκομματικών εκλογών θα ειμαστε όλοι και όλες εδώ. Τα συνθήματά μας για ανασυγκρότηση, επανεκκίνηση, αντεπίθεση είναι απόλυτα επίκαιρα, χρειάζεται όμως εμπιστοσύνη στο όποιο μέλος, αλληλεγγύη και η αίσθηση ότι είμαστε αδέρφια ανεξάρτητα από τις προελεύσεις».
Δημήτρης Χατζησωκράτης: Αναπόφευκτες οι εκλογές μετά τις εξελίξεις στην κορυφή του κόμματος
«Οι τετραπλές εκλογές είναι και αναγκαίες και αναπόφευκτες μετά τις εξελίξεις στην κορυφή του κόμματος και την έναρξη του Συνεδρίου», ανέφερε στην ομιλία του ο Δημήτρη Χατζησωκράτης.
Ακολούθως ανέφερε: «Δεν μου άρεσε το "βρείτε μου αντίπαλο και πάμε", πέρα από έκφραση ενός υπερεγώ -οι εκλογές δεν είναι μονομαχία στο Ελ Πάσο. Πάμε λοιπόν σε τετραπλές εκλογές με την ομόθυμη επιθυμία να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο κόμμα με ισχυρή ηγεσία και συλλογική λειτουργία με σεβασμό στα μέλη, με σοβαρότητα και αξιοπιστία στην κοινωνία. Θα ήθελα ο νέος ή η νέα πρόεδρος να μην υποκύπτει στην έκφραση "άλλαξέ τα όλα πρόεδρε, ναι θα τα αλλάξω". Αυτές είναι άκρως αποπροσανατολιστικές εκφράσεις γιατί στερούνται νοήματος. Επίσης δεν θα πρέπει ο πρόεδρος να ενδίδει στο αδιάκοπο κυνήγι της ατάκας. Δεν συμφωνώ με τη χρήση του "αδιαμεσολάβητου" που δεν είναι μόνο η άμεση επικοινωνία, αλλά η εγκαθίδρυση μίας σχέσης του ηγέτη με τον λαό που αντιπαρέρχεται το κόμμα και τις οργανώσεις μελών. Δεν είναι όλα αυτά που διαμεσολαβούν τις θέσεις του κόμματος σε μία αμφίδρομη σχέση με τους πολίτες; Γιατί είμαι εγώ ο πρόεδρος μόνο;».
Κλείνοντας ανέφερε: «Θα πάμε στις εκλογές με την αυτοπρόσωπη παρουσία μας όπως έγινε και το 2022 και το 2023. Και στις εκλογές του Ιουνίου εύχομαι να είμαστε όλοι παρόντες και παρούσες. Εγώ θα είμαι».