Όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
Μέτρα για τη στήριξη των αγροτών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση στην ώρα του πρωθυπουργού. Τα νέα μέτρα έχουν συνολικό κόστος 150 + 82 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023.
Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών:
- H ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
- Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
- Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
- Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
- Σημαντική τομή είναι και το «Πρόγραμμα Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.
Δείτε τη δευτερολογία του πρωθυπουργού:
Μητσοτάκης στη δευτερολογία: Ούτε θα κοροϊδέψουμε ούτε θα εξαπατήσουμε τους αγρότες
«Κύριε Χαρίτση, μπορεί το κόμμα σας να λέγεται Νέα Αριστερά, αλλά φοβάμαι ότι έχετε υιοθετήσει όλες τις παλιές, κακές συνήθειες της Αριστεράς και μιλάτε πολλή ώρα χωρίς να λέτε τίποτα συγκεκριμένο», είπε ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.
«Η πολιτική δεν είναι εκθέσεις ιδεών, αλλά η δυνατότητα σύνθεσης και υλοποίησης εφαρμόσιμων και καλά κοστολογημένων μέτρων. Έχουμε μια σειρά από παρεμβάσεις, που πρέπει να κάνουμε, για να στηρίξουμε τους αγρότες, που δικαιολογημένα διαμαρτύρονται, αλλά τα προβλήματα δεν περιορίζονται στη Θεσσαλία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι για τα προβλήματα με το κόστος παραγωγής «εμείς απαντάμε με δυο σημαντικούς συντελεστές: επιστροφή του ΕΦΚ στο ντίζελ και για το 2024. Επίσης, το ρεύμα: ανακοίνωσα 5 σημαντικές πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στην ενέργεια.»
«Το μέτρο για τους νέους αγρότες», εξήγησε ο πρωθυπουργός «για την αύξηση των κιλοβάτ για τους νέους αγρότες δεν αποφασίστηκε τυχαία, αλλά σε συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ ότι υπάρχει «ηλεκτρικός χώρος».
Εξηγώντας όσον αφορά στις αποζημιώσεις, είπε: «ΕΛΓΑ, κρατική αρωγή και τακτικές ενισχύσεις έρχονται από την ΚΑΠ και πληρώνονται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σας εξήγησα τι κάνουμε, ποιες είναι οι δυσκολίες και εξήγησα τα χρονοδιαγράμματα στήριξης των συμπολιτών μας».
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη διαφορά τιμών από το χωράφι στο ράφι, είπε ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα.
Σημείωσε, επίσης, ότι είναι ανοιχτός να μιλήσει με τους μελισσοκόμους για τις νοθεύσεις μελιού, καθώς «γίνονται παράνομες νοθεύσεις, όπου το “βαφτίζουν” (σ.σ. το μέλι) ελληνικό, ενώ δεν είναι έτσι».
Για την ΚΑΠ ο πρωθυπουργός είπε: «Συμφωνήθηκε το 2020 για το πρασίνισμα του πρωτογενούς τομέα: μορφές παραγωγής πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Το κόστος της πράσινης μετάβασης εκτιμώ ότι δεν είχε κοστολογηθεί πλήρως από αυτούς που το σχεδίασαν. Για τον διεθνή ανταγωνισμό θέλω να είμαι σαφής: θέλουμε ως Ευρώπη να κάνουμε π.χ. συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Λατινική Αμερική, αλλά το κοτόπουλο που εισάγουμε δεν μπορεί να είναι κοτόπουλο που να μην πληροί τις ίδιες προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει αθέμιτος ανταγωνισμός».
Για τις υποδομές είπε: «Υποδομές που καταστράφηκαν στον Ντάνιελ ήταν πάρα πολλές. Οι εικόνες ήταν σκληρές. Όντως όταν βλέπαμε τι είχε συμβεί, καταλάβαμε ότι είμαστε μπροστά σε ένα πολύ σημαντικό έργο επισκευής υποδομών, που χρειάζεται χρόνο, για να υλοποιηθεί. Όταν κόβεται δρόμος σε ένα χωριό, πρέπει να πάει έστω και με προσωρινό τρόπο».
Για τη διαχείριση υδάτων ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Η Θεσσαλία παλεύει δεκαετίες τώρα. Στο παρελθόν πολλοί μπορεί να έπεσαν θύματα μιας και μόνο λύσης, που ήταν η μεταφορά ποσοτήτων νερού από Δυτική Ελλάδα προς τη Θεσσαλία. Απαιτούνται πολλαπλές παρεμβάσεις – θα συμφωνήσω μαζί σας- δεν υπάρχει μία μαγική λύση. Ένα φράγμα, που μπορεί να δώσει λύση. Θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, γιατί η διαχείριση των υδάτων δεν μπορεί να γίνεται με όρους τοπικών συμφερόντων. Αυτό αφορά και την αντίδραση σε ενδεχόμενο πλημμυρικό φαινόμενο».