«Η Ελλάδα στηρίζει τη λύση των δυο κρατών στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών»
Στις πάγιες θέσεις της Αθήνας για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μην επεκταθεί η πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, εστίασε σε συνέντευξή του, στον τηλεοπτικό σταθμό Al Arabiya, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε κατ’ αρχάς ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ως σημείο εκκίνησης για την συζήτηση για την μεταπολεμική εποχή στην ευρύτερη περιοχή, ενώ επικεντρώθηκε στην ανάγκη λειτουργίας βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων, στην άμεση απελευθέρωση των ομήρων που ακόμα κρατά η Χαμάς, καθώς και στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών του πολέμου στον άμαχο πληθυσμό.
«Με την Τουρκία είμαστε γειτονικές χώρες και η γεωγραφία μας ενώνει, επομένως πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ισχυρά ιστορικά βάρη προερχόμενα από το παρελθόν και τώρα προσπαθούμε να εισέλθουμε σε νέα φάση σχέσεων καλής γειτονίας και πιο ειλικρινούς αλληλεπίδρασης» δήλωσε ο κος Γεραπετρίτης.
Ερωτηθείς για το πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα το μεταναστευτικό κύμα από την Τουρκία, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε: «Τους τελευταίους οκτώ μήνες αναπτύξαμε μια πιο ολοκληρωμένη πολιτική με την Τουρκία στο θέμα αυτό. Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την αστυνομία και το λιμενικό. Και καταφέραμε να μειώσουμε τις μεταναστευτικές ροές και να καταδιώξουμε τους διακινητές που δρουν στην ευρύτερη περιοχή».
«Είναι σημαντικό να επανενεργοποιηθεί η κοινή δήλωση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, προκειμένου να βελτιωθεί η αναλογία των επιστροφών. Χρειάζεται να υπάρξει μια διεθνής συνεργασία για τη μετανάστευση, διότι αναμένουμε ότι θα υπάρξει αύξηση των ροών στο εγγύς μέλλον» τόνισε επίσης.
Σε ερώτηση πώς θα αντικατοπτριστεί η προσέγγιση των δύο χωρών στα περιφερειακά ζητήματα, την κατάσταση στην Κύπρο και τη διαμάχη για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε:
«Αν καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αυτό θα επηρεάσει θετικά και το Κυπριακό. Εμείς έχουμε διαφορετική άποψη από την Τουρκία σε αυτό το θέμα. Συμμορφωνόμαστε πλήρως – και είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί σε αυτό – με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο, που θα επιτρέπει τόσο στους Ελληνοκύπριους, όσο και στους Τουρκοκύπριους να συνυπάρξουν κάτω από ένα ενιαίο ομόσπονδο κράτος. Επομένως, ναι έχουμε διαφορετική άποψη. Αλλά είμαι πολύ θετικός και πιστεύω ότι και η κυπριακή κυβέρνηση συμμερίζεται αυτή την άποψη, δηλαδή ότι η βελτίωση των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία θα βελτιώσει και την κατάσταση στην Κύπρο.
«Σαφώς, χαιρετίζω τον διορισμό από τα Ηνωμένα Έθνη της νέας ειδικής απεσταλμένης, της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας, κας Cuéllar. Και νομίζω ότι αυτό συνιστά καλή ένδειξη για την επανέναρξη των συνομιλιών. Διότι ανεξάρτητα από τις θέσεις του καθενός, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουμε σε διαβουλευτικές διαδικασίες. Πρέπει να συζητήσουμε και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες εξελίξεις στο θέμα αυτό».