«Θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία και τους βουλευτές»
Για τους διαφωνούντες υπουργούς και αν πρέπει να παραιτηθούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είπε ότι ο πρωθυπουργός εξήγησε χθες όλες τις πτυχές ενός σημαντικού νομοθετήματος.
«Ήταν σαφής η αναφορά του πρωθυπουργού. Οι υπουργοί έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση για την ψήφιση των νομοσχεδίων αυτών. Ήταν σαφής η αναφορά».
Για το αν ισχύει και για τους υφυπουργούς είπε: «Θέλω να αναφερθώ στην ουσία του ζητήματος. Δεν έχω περισσότερα να πω. Θέλουμε να τονίσουμε την ουσία της παρέμβασης και να απευθυνθούμε στην κοινωνία με έναν τρόπο ενωτικό».
Όσον αφορά στο τι θα σημαίνει για την δεδηλωμένη αν περάσει το νομοσχέδιο με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είπε ότι «από την στιγμή που δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας δίνει από μόνο του απάντηση. Θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία και τους βουλευτές. Θέλουμε να εκφραστούν ελεύθερα οι βουλευτές στην συγκεκριμένη ψηφοφορία σε ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς με θάρρος και ειλικρίνεια φέρνουμε μια νομοθετική πρωτοβουλία».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει να ψηφιστεί όσο το δυνατόν από περισσότερους βουλευτές.
«Ως προς το γάμο μιλάμε για ισότητα. Υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης και πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα πολιτικού γάμου. Το επιστέγασμα της αγάπης δυο ανθρώπων», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή κρίνεται η καταλληλότητα ενός γονέα για υιοθεσία. Μετά την δική μας παρέμβαση θα κρίνονται και οι δυο. Ως προς την αντιπολίτευση μας εκπλήσσει δυσάρεστα το κύμα των πρώτων αντιδράσεων. Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που έκανε σημαντικές παρεμβάσεις στο οικογενειακό δίκαιο δεν έχουν την αυτονόητη στήριξη σε μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν είναι υπέρ μιας πρωτοβουλίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα κρίνει την στάση του από την στάση της Κ.Ο. της ΝΔ.
Εξέφρασε την απορία του γιατί δεν έφερε ανάλογο σχέδιο νόμου όσο κυβερνούσε».
Για το αν θεωρείται μομφή προς όσους από τη ΝΔ καταψηφίσουν ή απέχουν από το νομοσχέδιο την αναφορά του πρωθυπουργού στο παρελθόν, τόνισε: «Ο πρωθυπουργός δεν είπε ότι όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις έγιναν από την κεντροαριστερά. Μιλώντας για ζητήματα οικογενειακού δικαίου μίλησε για τις αλλαγές του 82 που δεν είχε ψηφίσει η ΝΔ και η ίδια η ιστορία δεν δικαίωσε εκείνη την επιλογή.
«Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν θα είναι οι τελευταίες»
Για την κριτική στα μέτρα κατά της ακρίβειας ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και πώς απαντά η κυβέρνηση ο κ. Μαρινάκης είπε: «Προφανώς κατά τον κ. Κασσελάκη οι πίνακες για τον γενικό πληθωρισμό που είναι αυξημένος σε χώρες της Ευρώπης είναι κατασκεύασμα της κυβέρνησης και εικονική πραγματικότητα και βρήκε ότι δεν έχουμε πληθωρισμό στην Ευρώπη αλλά είναι πληθωρισμός Μητσοτάκη. Είναι λογική προηγουμένων ετών του «όχι σε όλα» που δεν οδηγεί πουθενά. Δεν απασχολεί και πολύ τους πολίτες η κριτική Κασσελάκη, είπε και πρόσθεσε άλλωστε η λογική αυτή καταδικάστηκε στις εκλογές».
Πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν ήταν οι πρώτες ούτε θα είναι οι τελευταίες όσο επιμένει το φαινόμενο. Το πιο σημαντικό είναι τα μόνιμα μέτρα όπως η στήριξη του εισοδήματος των πολιτών μέσα από τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Τέλος, σημείωσε ότι: «Επιτέλους στη χώρα μας έχουμε μια ΔΙΜΕΑ που λειτουργεί και επιβάλλει πρόστιμα. Θα συνεχίσουμε να έχουμε ως δόγμα ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».
Για το βρεφικό γάλα και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σημείωσε: «Αυτό που ενδιαφέρει είναι να δούμε μειωμένες και καλύτερες τιμές. Η ουσία είναι να μειωθεί η τιμή με βάση το πλαφόν 7% επιπλέον του κόστους. Τόνισε ότι κάποιες σε κάποιες εταιρείες που το είχαν φθηνότερα η μείωση θα είναι πιο συμφέρουσα και σημείωσε ότι η ΔΙΜΕΑ ελέγχει διαρκώς και καταλογίζει πρόστιμα».