«Η Ευρώπη παρουσιάζει έλλειμμα εξωτερικής πολιτικής» αναφέρει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση μπορεί να παραδέχεται το πρόβλημα της ακρίβειας αλλά δεν κάνει κάτι γι’ αυτό και δεν παρεμβαίνει επί της ουσίας για να το αντιμετωπίσει» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου του ΑΠΕ «Πρακτορείο FM».
«Και αυτό, συνεχίζει, παρότι το πρόβλημα σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ελληνική πολιτική. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρώπη σε πάρα πολλά καταναλωτικά αγαθά, σε τρόφιμα και στις τηλεπικοινωνίες, κάτι που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν μας έρχεται από έξω, αλλά είναι θέμα της πολιτικής της κυβέρνησης».
Και συνέχισε: «Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα στις τράπεζες, τα πρόστιμα επιβλήθηκαν έπειτα από την έρευνα που έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μία Ανεξάρτητη Αρχή και όχι η κυβέρνηση, εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Θεωρώ ότι είχαν καθυστερήσει τα πρόστιμα αυτά και η αποδοχή του προστίμου από τις τράπεζες σημαίνει και παραδοχή ότι υπήρχε στρέβλωση στην αγορά, δηλαδή χειραγώγηση τιμών των προμηθειών στην τραπεζική αγορά. Αυτό συνιστά πρόβλημα. Η κυβέρνηση, η οποία υπερηφανεύεται για μια «υγιή» πορεία της οικονομίας, ηγείται σε μία χώρα όπου η οικονομία έχει σοβαρές στρεβλώσεις. Και όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στα καύσιμα-διυλιστήρια, στο ρεύμα, στα καταναλωτικά αγαθά, στις τηλεπικοινωνίες, κλπ. Αυτό οφείλω να το διατυπώσω επίσημα και κάθετα: Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης έχει επιτρέψει στη χώρα μας την ολιγοπωλιακή λειτουργία της αγοράς και τη στρέβλωση της αγοράς με λειτουργία καρτέλ. Δηλαδή, δουλεύουν οι πολίτες για να κερδίζουν τέσσερις τράπεζες, δύο διυλιστήρια και τρεις-τέσσερις εταιρείες ρεύματος και τηλεπικοινωνιών».
Αναφερόμενος στα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ανάσχεση του φαινομένου της ακρίβειας και την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Χρειάζονται δύο ταυτόχρονες παρεμβάσεις. Η πρώτη μεγάλη παρέμβαση δεν αφορά τις Ανεξάρτητες Αρχές, αφορά την ίδια την πολιτεία. Δεν μπορεί η πολιτεία να δέχεται να έχουμε τόσο υψηλό πληθωρισμό απληστίας, τα κόστη των προϊόντων να στηρίζονται και να επηρεάζονται δηλαδή από τα επιχειρηματικά κέρδη. Εδώ πρέπει να υπάρχει ένας περιορισμός του ακραίου του άδικου κέρδους. Παράδειγμα, εμείς έχουμε προτείνει να υπάρχει στο ρεύμα μία οριοθέτηση στο συντελεστή κέρδους στο 5%. Δεύτερον, το ίδιο πρέπει να γίνει και στα διυλιστήρια. Δεν μπορεί να έχει τριπλασιαστεί και τετραπλασιαστεί το περιθώριο διύλισης που είναι το κέρδος ενός διυλιστηρίου ανά βαρέλι. Πρέπει να οριοθετηθεί και αυτό στα όρια που είχαμε το 2018-2019. Από εκεί και πέρα χρειάζονται ελεγκτικοί μηχανισμοί. Γιατί όλα αυτά που ακούγονται για πρόστιμα είναι πολύ περιορισμένα περιστατικά. Χρειάζεται καλύτερος ελεγκτικός μηχανισμός αλλά πρώτα απ’ όλα χρειάζεται καλύτερη πολιτική. Η Κυβέρνηση έχει επιτρέψει μία ασυδοσία στην κερδοσκοπία και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, αυτή είναι η αισχροκέρδεια για την οποία μιλούμε. Υπάρχει ο τρόπος η πολιτεία να οριοθετήσει το συντελεστή κέρδους σε βασικά αγαθά. Εξάλλου η κυβέρνηση είναι αυτή που συμμετέχει πρώτα από όλα στην αισχροκέρδεια εφόσον συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ που είναι δύο όμιλοι που είναι στις πρώτες θέσεις στο ράλι των τιμών και των κερδών».
«Η Ευρώπη παρουσιάζει έλλειμμα εξωτερικής πολιτικής»
Ερωτηθείς για το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε «Οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές για την Ευρώπη. Έχουμε σοβαρές ανησυχίες γιατί η Ευρώπη το τελευταίο διάστημα πρώτα από όλα παρουσιάζει ένα σοβαρότατο έλλειμμα σε ό,τι αφορά την εξωτερική της πολιτική. Δεν μπορεί η Ευρώπη να παραμένει αμέτοχη με ένα πόλεμο στη γειτονιά της, στην Ουκρανία, αλλά και με έναν πόλεμο πολύ κοντά της, αυτόν στη Γάζα. Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να έχουμε τέτοιο έλλειμμα εξωτερικής πολιτικής στην Ευρώπη και η ίδια η ηγεσία της Ευρώπης να έχει αποδεχτεί τη χρεωκοπία της. Πρόσφατα επίσης η Ευρώπη πέρασε ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, το οποίο παραβιάζει κατοχυρωμένα δικαιώματα αλλά είναι επίσης ιδιαίτερα αρνητικό για τη χώρα μας καθώς μας καταδικάζει να μετατραπούμε σε μια αποθήκη-φυλακή ψυχών. Θεωρώ επίσης ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στο δημοσιονομικό κομμάτι της Ευρώπης και στη νέα πολιτική λιτότητας και πλεονασμάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θέλουμε μία άλλη Ευρώπη. Και η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο ισχυρή, επειδή οι μεγάλες αβεβαιότητες δυστυχώς είναι μπροστά μας, όπως η κλιματική κρίση αλλά και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις. Και προφανώς ο κίνδυνος της οικονομικής, ενεργειακής και πολιτικής χρεοκοπίας της Ευρώπης, γιατί πίσω από τον πόλεμο της Ουκρανίας, πέρα από την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας, βλέπω μία οικονομική και πολιτική χρεοκοπία της Ευρώπης. Εδώ χρειαζόμαστε μία άλλη Ευρώπη, που θα είναι πιο πράσινη και πιο δημοκρατική και ανθρώπινη».
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «η σημερινή δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε. Δεν είναι η Ευρώπη της προόδου, του Διαφωτισμού, του πολιτισμού, της τεχνολογίας και της παγκόσμιας πρωτοπορίας. Το πρόβλημα, είναι ότι το πολιτικό σύστημα δεν δίνει απαντήσεις, ούτε η Ευρώπη ως θεσμός και αυτό την απομακρύνει από την κοινωνία και δημιουργεί ζητήματα κοινωνικής συνοχής. Στην κατεύθυνση αλλαγής της ασκούμενης πολιτικής στην Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει το τελευταίο διάστημα μία συνεργασία με τους οικολόγους και τους σοσιαλιστές στο Ευρωκοινοβούλιο. Προχωρήσαμε δηλαδή σε στρατηγικές συμμαχίες για να βρούμε απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που ανησυχούν τους Ευρωπαίους πολίτες. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μια δύσκολη μετάβαση, και πολιτικά και δημοσκοπικά, έχει μπροστά του ένα διπλό πρόβλημα. Να καταθέσουμε από τη μια πρόταση για την Ευρώπη και ταυτόχρονα να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και αυτό σημαίνει να λύσουμε και τα δικά μας εσωτερικά προβλήματα».
Τέλος, για τον στόχο της πρώτης θέσης του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές σχολίασε: «Ο στόχος της πρώτης θέσης, που έχει θέσει ο Στέφανος Κασσελάκης, προκύπτει από το γεγονός ότι έχουμε επιλέξει να είμαστε ένα κόμμα που θα δίνει προοδευτική διέξοδο. Όταν διεκδικείς την Κυβέρνηση ο στόχος σου πρέπει να είναι να είσαι πρώτο κόμμα. Είμαστε ένα κόμμα που θέλουμε να έχουμε κυβερνητική λύση, να έχουμε διέξοδο για την κοινωνία. Δεν είμαστε ένα κόμμα αντιπολίτευσης, δεν είμαστε ένα κόμμα άρνησης. Προφανώς και έχουμε πλήρη επίγνωση της δύναμής μας, του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών και των δημοσκοπήσεων. Η υποχρέωσή μας είναι να δώσουμε λύση με κυβερνητική διέξοδο και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα συγκριθεί με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών και τον στόχο που έχουμε θέσει. Και ξέρουμε ότι όλοι και όλες θα κριθούμε στις ευρωεκλογές».