Εξεταστική για την τραγωδία στα Τέμπη: «Στο δυστύχημα είχε γίνει “by pass” σε όλο τον κανονισμό ασφαλείας»

Εξεταστική για την τραγωδία στα Τέμπη: «Στο δυστύχημα είχε γίνει “by pass” σε όλο τον κανονισμό ασφαλείας»

Τι κατέθεσε ο πρώην υπουργός Χρήστος Βερελής για τα έργα στους σιδηροδρόμους και τη συμφωνία με την σημερινή ιδιοκτησία του ΟΣΕ

Στον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα ως προς την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, την «εγκατάλειψη» των έργων σηματοδότησης/τηλεδιοίκησης και τη «λανθασμένη» συμφωνία με τους Ιταλούς για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (2000-2004) Χρήστος Βερελής, ο οποίος κλήθηκε από την εξεταστική επιτροπή «για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» να τοποθετηθεί για την περίοδο 1997-2004.

Όπως είπε ο κ. Βερελής, υπήρξαν συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης επί εποχής του, αλλά αφέθηκαν αργότερα να καταστραφούν, με αποτέλεσμα να ανακύψει η ανάγκη για τη νέα σύμβαση 717. «Εγκαταλείφθηκαν τα έργα σε ορέξεις διαφόρων, με εντυπωσιακά δρώντες τους ανθρώπους που κανιβαλίζουν τις εγκαταστάσεις για καλώδια, για χαλκό και χρυσό. Κάναμε ενέργειες σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και την ΕΥΠ και συνελήφθησαν κάποιοι, απορώ ωστόσο που οι αρχές δεν έχουν εντοπίσει και σφραγίσει αυτά τα χυτήρια» στα οποία κατευθύνονται τα υλικά, είπε ο κ. Βερελής.

Ερωτηθείς από τον βουλευτή της ΝΔ, Λάζαρο Τσαβδαρίδη για τον Μάνο Παναγιώτου (στέλεχος του ΟΣΕ), το όνομα του οποίου εμφανίζεται στην έρευνα της Ευρωπαίας εισαγγελέως για τα Τέμπη, ο κ. Βερελής είπε: «Γνώρισα την ύπαρξη του την περίοδο της εξεταστικής της Siemens. Γιατί και τότε ήταν πολυγραφότατος. Κλήθηκε από την επιτροπή τότε, χαρακτηρίστηκε αναξιόπιστος και από ό,τι μου είχε πει ο κύριος Γιαννακός (διευθύνων σύμβουλος ΟΣΕ, 2001-2005) και άλλοι οδηγήθηκαν στο δικαστήριο με δικές του ενέργειες και αθωώθηκαν παμψηφεί. Πώς μια τέτοια ιστορία εμφανίζεται και πάλι, δεν θα πω στην επιτροπή. Η σκέψη είναι ελεύθερες» είπε ο κ. Βερελής.

Σε διευκρινιστικό ερώτημα του προέδρου της επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλου, για το εάν ο κ. Βερελής θυμάται την Πόπη Παπανδρέου (Ευρωπαία Εισαγγελέας), ο κ. Βερελής είπε, ότι ήταν βασικό πρόσωπο στην υπόθεση του κ. Γιαννακού. Στην παρατήρηση του κ. Μαρκόπουλου ότι στην υπόθεση των Τεμπών καταθέτει πάλι ο κ. Παναγιώτου και εάν «είναι τυχαία η σύνδεση και στις δύο υποθέσεις και των δύο προσώπων» ο κ. Βερελής είπε: «Ένα πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι ότι εμφανίστηκε αυθόρμητως, από ό,τι διάβασα, ο κ. Παναγιώτου. Δεν το καταλαβαίνω πολύ καλά αυτό. Δηλαδή βγαίνω από εδώ και πηγαίνω και βαράω την πόρτα του εισαγγελέα και λέω ότι έχω να πω αυτά;».

Ο κ. Βερελής χαρακτήρισε τη σύμβαση πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie Dello Stato Italiane ως μια λανθασμένη και ατελή σύμβαση, που δεν εξασφάλιζε την ομαλή μετάβαση, και γι' αυτό και δεν λειτουργεί -μεταξύ άλλων- κέντρο ελέγχου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τη στιγμή που άρχισε να συνδιαλέγεται ο ΟΣΕ με την ιταλική εταιρεία, υπήρχαν μεγάλες «αμηχανίες που οδηγούν προφανώς σε αρρυθμίες, και αυτές οδηγούν και σε ατυχήματα και σε δυστυχήματα. Θεωρώ ότι η ιστορία αυτή αφέθηκε με μεγάλη εμπιστοσύνη στους Ιταλούς και κακώς. Εγώ θεωρώ ότι έπρεπε να έχουν διωχθεί οι Ιταλοί. Να έχουν φύγει».

Τέλος, για τον ανθρώπινο παράγοντα, είπε ότι ένα από τα πράγματα που παίζουν ρόλο στην ασφάλεια του σιδηροδρόμου είναι η τήρηση, ή μη, των κανόνων ασφαλείας. «Είχε γίνει by pass σε όλο τον Κανονισμό Ασφαλείας στο συγκεκριμένο δυστύχημα» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Το ανθρώπινο δυναμικό, σε τέτοιες καταστάσεις είναι ακόμα πολύ σημαντικό. Σε λίγα χρόνια, με την τεχνητή νοημοσύνη, (ο ρόλος αυτός) θα πάει πίσω. Για μένα, μία από τις δικλείδες ασφαλείας είναι η σωστή λειτουργία των ανθρώπων που χειρίζονται τα πράγματα. Μιλάω για τον περίφημο σταθμάρχη Λάρισας. Εμφανώς, (δεν υπήρχαν) τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα τον έκαναν να αντιμετωπίσει επιτυχώς τέτοιες καταστάσεις».