«Εξελίσσεται ένας οδικός χάρτης συνεννοήσεων με την Τουρκία»
Για το φορολογικό, για την αντεγκληματική πολιτική αλλά και για τα ελληνοτουρκικά μίλησε σε συνέντευξή του την Κυριακή (26/11) ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. «Η κυβέρνηση τιμά και σέβεται κάθε επαγγελματικό κλάδο» διαμύνησε.
Ξεκινώντας από το φορολογικό ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στην εκπομπή του Mega «MEGA Σαββατοκύριακο» τόνισε «φέραμε ένα νομοσχέδιο στο πλαίσιο όσων ακριβώς είχαμε πει προεκλογικά, ότι θα μειώσουμε το τέλος επιτηδεύματος και ταυτόχρονα [...] ότι θα ενισχύσουμε τη φορολογική συμμόρφωση στους ελεύθερους επαγγελματίες».
«Όταν το 25% των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων κάνει μηδενική δήλωση επί σειρά ετών, γεννιέται ένα ερώτημα». Αλλά και πέραν αυτών που κάνουν μηδενική δήλωση, «επιπλέον 50%, συνολικώς 75%, δηλώνει κάτω από το εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη» σημείωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στην παρατήρηση δε, γιατί η κυβέρνηση δεν προτίμησε την οδό του εντοπισμού των φοροφυγάδων δια των ελέγχων αντέτεινε ότι σε 750.000 αυτοαπασχολουμένους και ελευθεροεπαγγελματίες, «οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί, πάρα πολύ περιορισμένοι».
Αναγνωρίζοντας δε, τον κίνδυνο για αδικίες σε ένα οριζόντιο μέτρο επιχειρηματολόγησε πως, ήδη, η κυβέρνηση μερίμνησε να είναι μαχητό, να υπάρχει 5ετία για τους νέους (επαγγελματίες), να εξαιρούνται τα αγροτικά εισοδήματα. Άρα, «έχουν ήδη γίνει οι πρώτες κινήσεις που δείχνουν ότι δεν είναι οριζόντιο», συμπέρανε και προσέθεσε ότι το νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση, η οποία τελειώνει τη Δευτέρα. Ακόμη, «έχουμε έρθει σε συζήτηση με τους φορείς», ως εκ τούτου, κατέληξε, «θα υπάρξουν περαιτέρω διορθώσεις, προκειμένου εκεί που υπάρχουν σημειακές δυσκολίες και αδικίες να αμβλυνθούν».
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Τσακλόγλου, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε εν πρώτοις ότι «απελογήθη ο κ. Τσακλόγλου». Επιπροσθέτως, «είναι ξεκάθαρο ότι εμείς, κάθε επαγγελματικό κλάδο, προφανώς και τους δικηγόρους, τους τιμούμε και τους σεβόμαστε». Ακόμη, συμπλήρωσε, μία «ατυχής δήλωση» δεν αλλάζει τη ζωή των πολιτών, πολλώ μάλλον όταν αυτή «ανεκλήθη αμέσως».
Αυτό που αλλάζει τη ζωή των πολιτών είναι οι πολιτικές, διευκρίνισε. Επ' αυτών, του κυβερνητικού νομοσχεδίου εν προκειμένω, ο Μ. Βορίδης υπογράμμισε ότι με τις εξαιρέσεις που προβλέπει (νέοι, αγροτικό εισόδημα, όσοι αμφισβητήσουν το τεκμαρτό, εκείνοι που δηλώνουν πάνω από αυτό), προκύπτει «ένα σημαντικό κομμάτι αυτοαπασχολουμένων και ελευθεροεπαγγελματιών, που έχουν ωφέλεια από τη ρύθμιση του φορολογικού», σε συνδυασμό και με τη μείωση - μελλοντική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Σε άλλο θέμα, με αφορμή την υπόθεση του 23χρονου που συνελήφθη για βιασμούς και απόπειρες βιασμών στην περιοχή των Εξαρχείων, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «το Υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά την αυστηροποίηση και της υφ' όρον απολύσεως και των αναστολών και, όπου χρειασθεί, των ποινών [...] θα εκδηλωθεί αυτή η παρέμβαση για να αποφευχθούν, κατά το δυνατόν, τέτοια φαινόμενα». Ωστόσο, «για μια σειρά από αδικήματα θα εφαρμόζεται ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε. Σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό νομοθέτημα «θα σηκωθεί σε διαβούλευση την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Είναι ante portas ο νόμος αυτός».
«Για την αντεγκληματική πολιτική χρειάζεται μια σύνθετη δράση»
Πάντως, «για την αντεγκληματική πολιτική χρειάζεται μια σύνθετη δράση», διεμήνυσε και εξήγησε ότι παράλληλα με την αλλαγή του ποινικού πλαισίου - «που είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδης κάνει εξαιρετική δουλειά στο κομμάτι αυτό», επεσήμανε - ταυτόχρονα «θέλουμε και την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Την έκανε στην περίπτωση του Σύρου στο ένα κομμάτι, γιατί τον συνέλαβε, αλλά στο άλλο κομμάτι, εκείνο που έπρεπε να δίνει το "παρών", υπήρχε σημαντική ολιγωρία, που οδήγησε στην απομάκρυνση του διοικητή του αστυνομικού τμήματος». Επιπροσθέτως, «χρειαζόμαστε μια συνεννόηση με τους δικαστές, κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι πιο αυστηροί ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις».
Αλλάζοντας θέμα, σε εκείνο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, υπενθύμισε ότι «ο πρωθυπουργός δις έχει πει ότι είναι δικό του θέμα», ειδικότερα για την «εκδήλωση της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, των όρων, των προϋποθέσεων, του πώς θα γίνει. Όλοι μπορούμε να μείνουμε σε αυτό. Και, όταν εκφρασθεί αυτή η πρωτοβουλία, θα υπάρχει άπλετος χρόνος να συζητήσουμε για ό,τι χρειάζεται».
Στο σχόλιό του για τη μείζονα αντιπολίτευση, επεσήμανε ότι «θεσμικά, ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Και λέω "ακόμη", γιατί κάπως έχουν μικρύνει οι διαφορές (σ.σ. με το ΠΑΣΟΚ). Ενώ στη μομφή περί εκδήλωσης αλαζονείας εκ μέρους της κυβέρνησης, λόγω και των χαμηλών ποσοστών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Μ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι επιχειρήματα επιείκειας δεν υπάρχουν για την κυβέρνηση, την οποία «η κοινωνία αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη αυστηρότητα. Η κυβέρνηση το ξέρει αυτό, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αλαζονείας».
Κλείνοντας με τα ελληνοτουρκικά, παρατήρησε ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων «ξεκίνησε στο Βίλνιους από τον πρωθυπουργό και πολύ καλά ξεκίνησε. Έχει, ήδη, ορισμένα θετικά αποτελέσματα: έχουμε πολύ λιγότερες παραβιάσεις, εν πάση περιπτώσει έχει αποκατασταθεί κλίμα διαλόγου. Είναι καλύτερο ένα κλίμα έντασης, στο οποίο θα μπαινοβγαίνουν πολεμικά πλοία;», διερωτήθηκε εξ άλλου.
«Ο Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος πολιτικός ηγέτης»
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τη σημερινή τοποθέτηση, στην «Καθημερινή», του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία «είναι κακή ιδέα η επίσκεψη Ερντογάν», ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Η επίσκεψη Ερντογάν είναι στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη, που έχει συζητηθεί στο Βίλνιους, προκειμένου να εξομαλυνθούν, κατά το δυνατόν, οι σχέσεις με την Τουρκία. Ότι αυτός ο δρόμος προφανώς δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα [...] νομίζω το ξέρουμε όλοι. Ότι ο Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος πολιτικός ηγέτης, επίσης το ξέρουμε όλοι. Από την άλλη μεριά, αυτός είναι ο ηγέτης τον οποίον έχουμε στη γείτονα χώρα και αυτό είναι ένα δεδομένο».
Και, στο «δια ταύτα», «εξελίσσεται ένας οδικός χάρτης συνεννοήσεων με την Τουρκία - αυτός ο οδικός χάρτης είναι που περιλαμβάνει και τη συγκεκριμένη επίσκεψη εδώ - και θεωρώ ότι, με όλες τις επιφυλάξεις που μπορεί και πρέπει να έχει κανείς, από την άλλη είναι κάτι το οποίο πρέπει να υλοποιήσουμε».