Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης επικαλείται το παράδειγμα της Λιζ Τρας στη Μεγάλη Βρετανία
Την πιθανότητα να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενδεχομένως μετά τις ευρωεκλογές, «βλέπει» ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης.
Συγκεκριμένα, σε άρθρο του για τα επόμενα βήματα στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που επικαλείται το ΕΡΤnews, υποστηρίζει ότι «αν χθες ήταν νωρίς για να παραιτηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, αύριο, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές, θα είναι πολύ αργά» και επισημαίνει ότι «ο Σωκράτης Φάμελλος διαθέτει όλα τα στοιχεία για να ηγηθεί της πορείας προς την κανονικότητα και τη λογική στην οποία χρειάζεται άμεσα να επανέλθει το κόμμα».
Ο Νίκος Μαραντζίδης επικαλείται την περίπτωση της Λιζ Τρας, που έγινε η πιο βραχύβια αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, σχολιάζοντας ότι «επικράτησε ο ρεαλισμός και το ένστικτο αυτοσυντήρησης». «Στη Μεγάλη Βρετανία, στις 25 Οκτωβρίου 2022, η πλειοψηφία του Συντηρητικού Κόμματος υποχρέωσε σε παραίτηση τη Λιζ Τρας που είχε αναδειχθεί αρχηγός μόλις επτά εβδομάδες νωρίτερα, νικώντας με το εμφατικό 57% των ψήφων. Η πραγματιστική κουλτούρα των Τόρις τους οδήγησε τάχιστα να αντιληφθούν, πως είχαν διαπράξει σοβαρό λάθος εκλέγοντας την Τρας κι η επιμονή στο λάθος θα οδηγούσε στην εκλογική καταστροφή τους, όπως έδειχναν ξεκάθαρα οι δημοσκοπήσεις» επισημαίνει.
Ο καθηγητής αναφέρει, ότι η περίπτωση Τρας μπορεί να αποτελέσει πυξίδα για όσους διαθέτουν κοινή λογική στο ΣΥΡΙΖΑ. «Εξάλλου, ακόμη και πολλοί ψηφοφόροι του Κασσελάκη, που τον είχαν υποστηρίξει με την προσδοκία της άμεσης εκλογικής ανάκαμψης του κόμματος, τώρα σίγουρα θα το έχουν μετανιώσει. Οι άνθρωποι ήταν αιθεροβάμονες αλλά δεν ήθελαν το κακό του ΣΥΡΙΖΑ ούτε τρελοί ήταν» έγραψε. «Η κατάσταση επιβάλλει θάρρος, αποφασιστικότητα και αίσθημα ευθύνης, καθώς οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες πρωτοβουλίες. Επιπλέον, προκειμένου να αποφευχθεί το χάος, μετά από μια παραίτηση Κασσελάκη, πρέπει να συμφωνηθεί από ένα ευρύ φάσμα ρευμάτων και στελεχών του κόμματος ένας πρόεδρος κοινής αποδοχής για να ηγηθεί τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει αυτός; Σοβαρότητα, εμπειρία, κοινοβουλευτική παρουσία, επαρκή τεχνοκρατική και πολιτική συγκρότηση, χαμηλούς τόνους και αποδοχή από μεγάλο μέρος της οργανωμένης βάσης.
Υπάρχει τέτοιος; Βεβαίως και υπάρχει. Όποιος έχει στοιχειώδη πολιτικό νου και λογική αντιλαμβάνεται πως ο Σωκράτης Φάμελλος διαθέτει σήμερα όλα τα στοιχεία για να ηγηθεί της πορείας προς την κανονικότητα και τη λογική στην οποία χρειάζεται άμεσα να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε στη συνέχεια ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι «τα πράγματα δεν είναι απλά, αφού χρειάζεται να πειστούν άνθρωποι, να αναληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες, να ξεπεραστούν προηγούμενες αντιπαλότητες και καχυποψίες και να γίνουν συμβιβασμοί».
Το άθρο καταλήγει ως εξής: «Η ανακύκλωση ανέμπνευστων σκέψεων περί άμεσης εγκατάλειψης του ΣΥΡΙΖΑ όσων δικαιολογημένα δεν αντέχουν αυτήν την κατάσταση «παιδικής χαράς» ή από την άλλη η ακινησία στην προοπτική «να περιμένουμε τις ευρωεκλογές και τότε βλέπουμε» δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε. Αν χθες ήταν νωρίς για να παραιτηθεί ο Κασσελάκης, αύριο, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές, θα είναι πολύ αργά. Ποιος ξέρει τι θα έχει απομείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ».