Μητσοτάκης για Μεσανατολικό: «Η μόνη οριστική πολιτική λύση μπορεί να είναι μία λύση δύο κρατών»

Μητσοτάκης για Μεσανατολικό: «Η μόνη οριστική πολιτική λύση μπορεί να είναι μία λύση δύο κρατών»

«Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι εκτός κλίματος όταν δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα σε σχέση με τη Χαμάς»

Καταλήξαμε σε έναν ικανοποιητικό κοινό τόπο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Από τη μία αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός των πλαισίων και ορίων που θέτει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και από την άλλη εκφράζει την έντονη ανησυχία η απόφασή μας για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Γάζα» είπε. Η αναφορά σε ανθρωπιστικές παύσεις, είπε ο πρωθυπουργός, «στέλνει το μήνυμα στο Ισραήλ ότι πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του την κατάσταση στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Υπάρχει ευρεία ανησυχία για επέκταση της κρίσης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι επανέρχεται πια στη δημόσια συζήτηση «το θέμα της τελικής πολιτικής λύσης του παλαιστινιακού ζητήματος που δεν μπορεί να είναι άλλη από μία λύση που στηρίζεται στην φιλοσοφία των δυο κρατών». «Αν νομίζω κάτι φάνηκε τελείως ξεκάθαρα μετά από την τραγική εισβολή της τρομοκρατικής Χαμάς στο Ισραήλ, είναι ότι το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο με όρους ασφαλείας. Θα χρειαστεί μια πολιτική λύση. Και η μόνη οριστική πολιτική λύση μπορεί να είναι μία λύση δύο κρατών που θα επιτρέψει στους πολίτες του Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους να ζήσουν ειρηνικά, ο καθένας στο δικό του κράτος».

«Είμαι κατηγορηματικός ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Για τη θέση που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος της Τουρκίας για το Παλαιστινιακό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν είναι εκτός κλίματος όταν δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα σε σχέση με τη Χαμάς». «Το ότι διαφωνούμε, δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και την πρόοδο που έχει γίνει», σημείωσε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.