Μητσοτάκης για πόλεμο στο Ισραήλ: Δεν αποκλείεται η Ελλάδα να δεχθεί νέες πιέσεις στα σύνορά της

Μητσοτάκης για πόλεμο στο Ισραήλ: Δεν αποκλείεται η Ελλάδα να δεχθεί νέες πιέσεις στα σύνορά της

«Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται και η τρομοκρατική δράση να μένει αναπάντητη»

Εκτενή αναφορά στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας. «Ως σύμμαχοι», είπε, «έχουμε κοινή στάση απέναντι και στις διεθνείς προκλήσεις και τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Οι κυβερνήσεις μας καταδικάζουν την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απαγωγές και δολοφονίες πολιτών.

Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας του Ισραήλ και επιδιώκουμε την αποκατάσταση της ειρήνης. Τα γεγονότα αυτά υπονομεύουν μια δίκαιη λύση παραβιάζοντας την κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «Δυστυχώς και το γνωρίζουμε καλά στην δική μας περιοχή πυροδοτούν την ένταση σε ένα ευρύ τόξο του παγκόσμιου χάρτη με πολλές και παράλληλες συνέπειες από την διατάραξη της ασφάλειας και της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι την αναζωπύρωση του μεταναστευτικού. Η θέση μας είναι κατηγορηματική. Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται και η τρομοκρατική δράση να μένει αναπάντητη. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίδιες αποστάσεις ευνοούν την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό».

«Σημαντικός ο ρόλος των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης – Ενημέρωσα για την συνάντηση με Ερντογάν»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σημαντική πρόοδο στις εμπορικές συναλλαγές και πως μπορούν να βελτιωθούν και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Είναι ένας κρίσιμος μοχλός ανάπτυξης για όλους τους τομείς, όπως σημείωσε.

Απευθυνόμενος στην Εσθονή ομόλογό του είπε ότι όταν σχεδιάζαμε την ψηφιακή μας επανάσταση χρησιμοποιήσαμε την Εσθονία ως χώρα μοντέλο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι με την κα Κάλλας συζήτησε και τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και την απόρριψη κάθε μορφής αναθεωρητισμού αλλά και για την πληγή του Κυπριακού με την συνέχιση της τουρκικής κατοχής.

Επανέλαβε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των λιμανιών και της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης ως εναλλακτικών διαδρομών για την μεταφορά αγαθών από και προς την Ουκρανία.

Όπως σημείωσε επίσης ενημέρωσε την ομόλογό του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Ερντογάν για τον πολιτικό διάλογο για τα ΜΟΕ για την θετική ατζέντα στην οποία όπως είπε προσβλέπει αλλά και για την ευθύνη την οποία έχει η Τουρκία η οποία τυπικά ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ δεσμεύεται από τις αρχές της καλής γειτονίας.

«Δεν αποκλείεται λόγω των εξελίξεων η Ελλάδα να δεχθεί νέες πιέσεις στα σύνορά της»

Για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε κοινή πρόκληση και ιδιαίτερη απειλή στην σκιά της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή. «Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής που φιλοξενεί μετανάστες από εμπόλεμες περιοχές και δεν αποκλείεται να δεχθεί νέες πιέσεις στα σύνορά της», είπε χαρακτηριστικά. Βήμα στην σωστή κατεύθυνση το νέο σύμφωνο για την μετανάστευση.

«Χρειάζεται ευελιξία στα δημοσιονομικά»

«Η Ευρώπη πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην δημοσιονομική ευθύνη αλλά και στην ανάγκη για ευελιξία», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Οι χώρες να συγκλίνουν διατηρώντας όμως και την συνοχή των κοινωνιών τους. Εξάλλου η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου και έχει αφήσει πίσω της τις εποχές της κρίσης. Δεν είμαστε χώρα πρόβλημα και αντιμετωπίζουμε την συζήτηση με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».