Παρέστη στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για τη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης
Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έπεσαν σήμερα οι υπογραφές στη σύμβαση για τη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο εργοτάξιο του σταθμού «Αγία Σοφία». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, ότι «το Μετρό μπαίνει στην τελική ευθεία και κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα. Δεν θέλω να υποτιμήσω την μεγάλη τεχνική δυσκολία για την ολοκλήρωση του έργου αλλά και την δημιουργική συνεργασία ανάμεσα στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και τα συναρμόδια υπουργεία».
«Τηρήθηκε και τηρείται στο ακέραιο η δέσμευσή μου ότι θα έχουμε και μετρό και αρχαία. Οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης θα εκτιμήσουν την συμβολή τους στην λειτουργία της πόλης όταν θα ξεκινήσει το Μετρό να λειτουργεί», τόνισε ακόμα. Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο Fly Over της Θεσσαλονίκης, ένα έργο εκκρεμότητα από το παρελθόν, το οποίο θα προκαλέσει μεν κάποιες αναταραχές στην λειτουργία της πόλης, αλλά όταν ολοκληρωθεί θα αντιληφθούμε την συμβολή του στην λειτουργία της πόλης.
Ο πρωθυπουργός για την ανάπλαση των Κεραμείων Αλλατίνη
Νωρίτερα παρουσιάστηκε σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το σχέδιο ανάπλασης και αξιοποίησης των Κεραμείων Αλλατίνη, ενός χώρου όπου βρίσκονται οι παλιές και εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις των Κεραμείων, στην νοτιοανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε, ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι σήμερα εγκαταλελειμμένος, όμως σηματοδοτεί την υλοποίηση ενός οράματος, με όρους μέλλοντος, με σεβασμό στη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης και με τη γνώση όσων ξέρουμε για το μέλλον των βιώσιμων πόλεων.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τολμηρή τη σκέψη του Σταύρου Ανδρεάδη, προέδρου της ΣΤΑΝΤΑ ΑΕ για την αξιοποίηση της περιοχής μέσω της ανάδειξης του βιομηχανικού κτιρίου των Κεραμείων, της δημιουργίας ενός μεγάλου κοινόχρηστου πάρκου πρασίνου και της δυνατότητας μιας εμπορικής αξιοποίησης με βάση τη δομημένη έκταση που ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε αυτό το γήπεδο.
Ειδικά για το ψηλό κτίριο που θα δημιουργηθεί, ύψους 100 μέτρων και συνολικού εμβαδού 29.800 τμ. ο πρωθυπουργός σημείωσε: «ο μόνος τρόπος ήταν να κινηθούμε καθ ύψος, κάτι ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα, αρκετά συνηθισμένο όμως σε άλλες πόλεις που ενσωματώνουν αυτά που ξέρουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και για το πώς να ζούμε βιώσιμα».
Παράλληλα εκτίμησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα κτίρια ενώ για το συγκεκριμένο υπογράμμισε πως θα είναι το πρώτο πολύ υψηλό κτίριο της Θεσσαλονίκης που θα αποτελέσει ένα τοπόσημο και θα συμβολίζει την ανατολική είσοδο της πόλης, απελευθερώνοντας όλο τον υπόλοιπο χώρο για πράσινο και δίνοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης του πυρήνα του κτιρίου των πρώην κεραμείων.
Για το όλο θέμα της ανάπλασης επισήμανε ότι το πρώτο βήμα ήταν η ιδέα του κ. Ανδρεάδη και το δεύτερο η έκδοση του προεδρικού διατάγματος ώστε, όπως είπε, να γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιτρεπόμενες χρήσεις για να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα συναρμόδια υπουργεία εργάστηκαν γρήγορα, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αγκάλιασε τη σχετική πρόταση, και συμπλήρωσε ότι η επένδυση συνολικά θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.
«Πιστεύω ότι η επένδυση αυτή θα αποτελέσει και επένδυση–πιλότο για το πώς αντιλαμβανόμαστε και εκτός Θεσσαλονίκης την αξιοποίηση μεγάλων τέτοιων χώρων δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για δόμηση καθ’ ύψος» είπε και πρόσθεσε χαριτολογώντας «έχω ελαφρά υψοφοβία αλλά δεν φοβάμαι τα ύψη όταν πρόκειται για τέτοιου είδους παρεμβάσεις εντός πυκνοκατοικημένων πόλεων όπως είναι η Θεσσαλονίκη».