«Στο Βόλο έπεσαν περίπου 300 τόνοι ανά στρέμμα. Αντίστοιχα, ο "Ιανός" ήταν 200. Δηλαδή, είχαμε 1,5… "Ιανό" 15 ημέρες μετά τον "Daniel"»
Για το νέο γύρο κακοκαιρίας και τα έργα συνδρομής-αποκατάστασης μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής». Προσθέτοντας, συγχρόνως, όμως, την οπτική της πανευρωπαϊκής-υπερεθνικής συνεργασίας, θέμα για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα. Όπως ανέφερε, η κοινοτική βοήθεια θα συμβάλει, άλλωστε, στην ταχύτερη επούλωση των πληγών.
Ξεκινώντας, όμως, από την πτώση του ελικοπτέρου, καθώς ήταν σε εξέλιξη εκείνη τη στιγμή οι έρευνες, ο υφυπουργός ευχήθηκε να βρεθεί ο χειριστής του.
Για αυτήν καθεαυτήν την κακοκαιρία, ο κ. Κοντογεώργης παρέθεσε εισαγωγικώς ένα εντυπωσιακό στοιχείο: «Χθες μεταξύ 08:30 το πρωί και 11:30 το βράδυ έπεσαν στο Βόλο περίπου 300 τόνοι ανά στρέμμα. Αντίστοιχα, ο "Ιανός" ήταν 200. Δηλαδή, είχαμε 1,5… "Ιανό" 15 ημέρες μετά τον "Daniel", σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή». Βεβαίως «ο κρατικός μηχανισμός ήταν εκεί, παρών, και η τοπική αυτοδιοίκηση. Βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο της αποκατάστασης» (ηλεκτροδότηση, υδροδότηση), συμπλήρωσε.
Ευκαιρίας δοθείσης, πάντως, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ προχώρησε και σε μία γενική διαπίστωση για την κλιματική κρίση: «Φαίνεται, δυστυχώς, ότι τέτοια φαινόμενα μπορεί να τα περιμέναμε πολύ αργότερα, (αλλά) είναι όλο και πιο συχνά. Και αυτό μας αναγκάζει να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας. Αλλά, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός και στον ΟΗΕ έκανε συγκεκριμένη παρέμβαση σε σχέση με την ανάγκη προσαρμογής και των έργων και όλων των ενεργειών σε ευρωπαϊκό και υπερεθνικό επίπεδο».
Στο σημείο αυτό, δε, υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι αυτή η αναπροσαρμογή «σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα λάβει μία διαφορετική διάσταση το επόμενο διάστημα. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυρίως με τη γενική γραμματέα Ilze Juhansone, έχουμε μία συστηματική συνεργασία, προκειμένου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί αυτή η συνεργασία μας και να προχωρήσουμε μετά και στα υπόλοιπα». Στη συνέχεια εξειδίκευσε τα στάδια της συνεργασίας με την Κομισιόν.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ εξήγησε, έτσι, ότι οι κυβερνητικές δράσεις κινούνται σε δύο άξονες: «Ο πρώτος αφορά την πρώτη αρωγή. Πάνω από 35 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί σε συμπολίτες μας για την οικοσκευή και τις πρώτες ανάγκες, ενώ τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου θα δίνονται από τον ΕΛΓΑ οι πρώτες αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο και τη φυτική παραγωγή. Ταυτόχρονα, είναι εν εξελίξει η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τα 2,2 δισ. που συμφώνησε ο πρωθυπουργός με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν». Ειδικότερα, «περίπου 686 εκατ. προχωρούν, 420 εκατ. για τις οδικές συνδέσεις και τις γέφυρες που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, 180 εκατ. για το σιδηροδρομικό δίκτυο και 86 εκατ. για τα αντιδιαβρωτικά έργα στη Δαδιά. Αυτοί είναι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης που μπορούν να διατεθούν γρήγορα», επεσήμανε.
Για τον σιδηρόδρομο, ειδικότερα, υπάρχουν δύο ξεχωριστά έργα, ένα για τη γραμμή και ένα για το σύστημα τηλεδιοίκησης. Και για τα δύο, παρότι «δαπανηρά και σχετικά χρονοβόρα», η κυβέρνηση προσπαθεί για την «άμεση αποκατάσταση». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι «μεγάλες οι ζημιές», σύμφωνα με τον ίδιο.
Κατά τον κ. Κοντογεώργη είναι εκ των ων ουκ άνευ, εξάλλου, η επιστημονική ενδυνάμωση και του υπουργείου και όλων των φορέων που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του φαινομένου. Για αυτό, εξήγησε, «υπήρξε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την ενσωμάτωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία». Στο δημοσιογραφικό σχόλιο, δε, για τις αντιρρήσεις του Αστεροσκοπείου, αντέτεινε πως μπορεί το Αστεροσκοπείο να εκφράζει μία άποψη, ωστόσο «εμείς χρειαζόμαστε τη σύμπραξη όλων των δυνάμενων της χώρας». Συμπερασματικά, «μέσα από αυτήν τη διαδικασία (πρέπει) να καταστήσουμε ανθεκτικότερες τις κοινωνίες, να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας και να προσαρμοσθούμε όλοι σε μία νέα πραγματικότητα, η οποία είναι μπροστά μας», κατέληξε.