Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν – Συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν – Συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών

Συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

Συνάντηση μιας ώρας είχαν ο πρωθυπουργός με τον Ταγίπ Ερντογάν στο «Τουρκικό σπίτι» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, όπου βρίσκεται η βάση της διπλωματικής αποστολής της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Με καθορισμένες τις «κόκκινες γραμμές» και με πολλά ανοιχτά θέματα στην ατζέντα, οι δύο ηγέτες διαμόρφωσαν τα επόμενα βήματα. Οι δύο ηγέτες εστίασαν στη βασική ατζέντα, στην οποία θα στηριχθούν οι συνομιλίες, που θα συνεχιστούν τον Οκτώβριο, αλλά και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πλαισιώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και την επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, Άννα Μαρία Μπούρα. Ο πρόεδρος της γείτονος χώρας από τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον διπλωματικό του σύμβουλο Τσαγατάι Κιλίτς.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού για τη συνάντηση:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, κκ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:

Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη».