Πόσοι και ποιοι θα πρέπει να παραιτηθούν για να συμβεί κάτι τέτοιο
Σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο Στέφανος Κασσελάκης, προκύπτει ένα σημαντικό ζήτημα. Δεν θα μπορεί να αντιπαρατεθεί έναντι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή γιατί πολύ απλά δεν είναι βουλευτής.
Ό,τι είχε συμβεί δηλαδή και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη που περίμενε να γίνουν οι εκλογές, να αναδειχθεί βουλευτής και να εισέλθει στην αίθουσα της Ολομέλειας για να μπορεί να παίρνει τον κάθε φορά που του δίνεται το δικαίωμα. Μέχρι να γίνει αυτό τον αντικαθιστούσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλης Κατρίνης.
Τώρα όμως έχουμε μια νέα κυβέρνηση που προέκυψε στις 25 Ιουνίου και εάν εξαντλήσει την τετραετία, οι κάλπες θα στηθούν και πάλι το καλοκαίρι του μακρινού 2027. Πόσο αποτελεσματικός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχοντας έναν αρχηγό που επί σχεδόν τέσσερα χρόνια θα είναι εκτός Βουλής; Για το λόγο αυτό τις τελευταίες ώρες διακινούνται μια σειρά από σενάρια, το επικρατέστερο εκ των οποίων έχει ως εξής.
Ο κ. Κασσελάκης στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα όμως εξέλεξε τρεις βουλευτές (Όθωνα Ηλιόπουλο, Έλενα Ακρίτα και Ευάγγελο Αποστολάκη). Εάν λοιπόν παραιτηθεί ένας εκ των τριών και αμέσως μετά και οι πρώτοι πέντε επιλαχόντες που θα αρνηθούν να πάρουν τη θέση του παραιτηθέντος ή της παραιτηθείσας (δηλαδή οι Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής και Ζωρζέττα Λάλη) τότε η έδρα πηγαίνει στον κ. Κασσελάκη και χρίζεται αυτομάτως βουλευτής, οπότε και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.