Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό»

Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό»

Ο πρωθυπουργός απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βελλίδειο, μετά την χθεσινή ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

 

«Δεν χάθηκε καμιά ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να φτάσουμε σε κάποιον συμπολίτη μας»

«Το καιρικό φαινόμενο το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές και θα έλεγα έξω από τα δεδομένα και τα μοντέλα που κρίνουν πάντα, με γνώμονα προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά. Ήταν πολύ πιο έντονο από τον “Ιανό”. Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό το οποίο συνέβη. Προειδοποιητικά μηνύματα 112 είχαν σταλεί σε ολόκληρη την Θεσσαλία, το δε πρωτόκολλο σε περίπτωση πλημμυρών είναι διαφορετικό από αυτό που αφορά τις πυρκαγιές. Για τον λόγο ότι σε περίπτωση φωτιάς η εντολή είναι σαφής, “φύγε και τρέξε μακριά”, ενώ στην πλημμύρα οι ειδικοί προειδοποιούν πως εάν σε πιάσει στο δρόμο μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, άρα η σύσταση είναι να ανέβεις σε υψηλό σημείο. Αυτό έγινε και γι’ αυτό δεν θρηνήσαμε έναν μεγάλο αριθμό νεκρών» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά την ανάμειξη του Στρατού και το εάν άργησε να παρέμβει, ανέφερε πως «αποφασίστηκε τα ελικόπτερα να πετάξουν μόλις είναι ασφαλείς οι συνθήκες και αυτό έγινε. Δεν θα διακυβεύαμε την ασφάλεια των πληρωμάτων. Πάρα πολλά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την πόλη δύσκολη άσκηση εκκενώσεις. Και η αλήθεια είναι ότι εκκενώθηκαν όσοι ήθελαν να εκκενωθούν. Δεν χάθηκε καμιά ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να φτάσουμε σε κάποιον συμπολίτη μας που κινδύνευε. Δεν υπήρξε συμπολίτης μας ο οποίος να πείνασε, να έμεινε από νερό, να μην μπορέσαμε να το παράσχουμε σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προφανώς υπήρξε ταλαιπωρία και ψυχική πίεση, αλλά σώσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές για Πάρα πολλά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την πόλη δύσκολη άσκηση εκκενώσεις. Και η αλήθεια είναι ότι εκκενώθηκαν όσοι ήθελαν να εκκενωθούν».

Σε σχέση με την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας υπογράμμισε πως αυτή περνά «μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της. Το ζήτημα αυτό δεν είναι καινούργιο, είναι πολύ παλιό. Είμαι αποφασισμένος να λύσω το πρόβλημα αυτό δραστικά. Η ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας θα είναι ένας πρότυπος οργανισμός».

«Το πόσο αποτελεσματικά ήταν ή όχι τα αντιπλημμυρικά έργα, ερευνάται από τη Δικαιοσύνη»

«Δεν υπάρχει καλόπιστος συμπολίτης μας που να μην αμφιβάλλει ότι η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Χτύπα την πατρίδα μας και όλες οι χώρες της Μεσογείου είναι αντιμέτωπες με εξαιρετικά ακραία φαινόμενα. Εμείς ήμασταν πιο εξοικειωμένοι με τις πυρκαγιές, τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις πλημμύρες. Γι’ αυτό και αναδείξαμε την σημασία της Πολιτικής Προστασίας που πρέπει να την θωρακίσουμε κι άλλο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν γίνει στην Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, «το πόσο αποτελεσματικά ήταν ή δεν ήταν θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εξάλλου η υπόθεση ερευνάται, ορθά, και από την Δικαιοσύνη. Στην πράξη είδαμε ότι μεγάλες πόλεις όπως τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα δεν πλημμύρισαν. Αν είχαν πλημμυρίσει και αυτές οι πόλεις τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα. Δεν ξέρω εάν σε αυτό οφείλονται τα έργα που έγιναν ή η ροή των νερών έτσι όπως εξελίχθηκε. Δεν είμαι ειδικός. Όμως θα πρέπει να ξαναδούμε την ανάγκη της αντιπλημμυρικής θωράκισης μέσα από μία εντελώς διαφορετική ματιά. Ο θεσσαλικός κάμπος πάσχει ως προς τα αποθέματα σε νερό».

«Κάνω πάντα σκληρή αυτοκριτική, ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη, θα εντάξω την ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία»

«Κάνω πάντα σκληρή αυτοκριτική, ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού, δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτά. Θα σας μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Στην κακοκαιρία Daniel νομίζω δεν έχουμε εντάξει τη μετεωρολογία. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα ενταχθεί στην Πολιτική Προστασία. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου. Εξήγησα με πολύ σαφή γλώσσα ότι δεν είναι δυνατόν ως Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέτουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την κλιματική αλλαγή. Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους ομολόγους να ενισχύσουμε το Ταμείο και η Ελλάδα να πάρει περισσότερα χρήματα για τις ζημιές στη Θεσσαλία» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στις πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ξεκαθάρισε παράλληλα με μια και μόνο φράση ότι «δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ανασχηματισμό».

«Κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η αναβάθμιση του ΕΣΥ»

Για τις παρεμβάσεις στην πολιτική προστασία και σχετικά με όσα είχε πει μετά το Μάτι μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Το 2018 δεν ήμασταν κυβέρνηση. Στα θέματα πολιτικής προστασίας έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Μας έχει ασκηθεί κριτική ότι δίνουμε προτεραιότητα μόνο στις εκκενώσεις. Στο Μάουι δεν ξέρουμε πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή η πολιτεία της Χαβάης δεν κατάφεραν να τους εκκενώσουν. Εμείς το κάνουμε και δεν ήταν εύκολο να το πετύχουμε αυτό. Στη Γερμανία δεν έχουν σήμερα 112, το ίδιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γερμανία 170 άνθρωποι πνίγηκαν από μία βροχόπτωση που ήταν το 1/10 αυτής στη Θεσσαλία. Ενισχύουμε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Στυλιανίδης για προσωπικούς λόγους δεν μπήκε στην κυβέρνηση όταν συγκροτήθηκε η νέα κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός σχετικά με την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δήλωσε τα εξής: «Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων έχει παρουσιαστεί από το Υπουργείο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα ζήτημα αποχώρησης του προσωπικού αλλά δεν φαίνεται να είναι χειρότερο από άλλες χρονιές. Οι πρώτες αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους αφορούσαν τους υπαλλήλους στην υγεία. Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει μόνο με προσλήψεις και μισθούς. Αναφέρθηκα χθες στην επίσκεψη στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Τέτοιες δράσεις θα δούμε εκατοντάδες να ξεδιπλώνονται σε δομές υγείας. Θα επιμείνω ιδιαίτερα στο σχεδιασμό μας για το ΕΚΑΒ».

Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για τη σχέση των Σπαρτιατών με τον Ηλία Κασιδιάρη και εάν χρειάζεται νέα νομοθετική παρέμβαση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές απάντησε τα εξής: «Αυτές οι κομματικές δράσεις απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η ΝΔ υπερασπίστηκε τη ρύθμιση που ψήφισε. Δεν κρίνουμε ότι απαιτείται μια αντίστοιχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές γιατί δεν κρίνει ο ‘Αρειος Πάγος και υπάρχει πρόβλεψη. Είμαι ανοικτός να συζητήσω στη Βουλή ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση κομμάτων που σχετίζονται με πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα που όλοι μας γνωρίζουμε. Υπάρχουν και υποθέσεις στο εκλογοδικείο που αφορούν τις εκλογές του Ιουνίου 2023 και κατά πόσο ο ‘Αρειος Πάγος παραπλανήθηκε».

«Η ακρίβεια "καίει" τους πολίτες, δεν κρυβόμαστε πίσω από την επενδυτική βαθμίδα που πήραμε»

Στην ακρίβεια και την πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που έλαβε η χώρα μας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η επενδυτική βαθμίδα ανοίγει νέες πηγές χρηματοδότησης. Μειώνει το κόστος δανεισμού, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων Από την άλλη, αναγνωρίζω απόλυτα ότι το ζήτημα που καίει τους πολίτες είναι η ακρίβεια, δεν κρυβόμαστε πίσω από την επενδυτική βαθμίδα. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από την παγκόσμια έκρηξη τιμών».

Παράλληλα εξέφρασε την πρόθεσή του να συγκρουστεί με εταιρείες, προμηθευτές και εμπόρους που αυξάνουν αδικαιολόγητα τις τιμές των προϊόντων απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

«Θα πολεμήσουμε με μέγιστη δυνατή αυστηρότητα την αισχροκέρδεια είτε αφορά προμηθευτές είτε εμπόρους. Θα επιμείνω στο ζήτημα και θα σας πω ότι έχουμε δυνατότητα να ερευνούμε αν οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες. Η αγροτική παραγωγή Θεσσαλίας επλήγη αλλά τα οπωροκηπευτικά που παράγονται εκεί είναι λίγα. Αν κάποιος πατήσει στην καταστροφή εκεί και αυξήσει τις τιμές θα τον βρούμε και θα τον τσακίσουμε. Η προσπάθεια απαιτεί συγκρούσεις και είμαι έτοιμος να τις κάνω» όπως είπε.

Και συνέχισε: «Δεν μπορείς να αυξάνεις κατά ένα ευρώ το προϊόν σου και μετά να λες ότι κάνω έκπτωση για να το ξαναπάς στην αρχική τιμή που είχες. Αυτό είναι κοροϊδία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά είναι η ακρίβεια στο ράφι των σούπερ μάρκετ παρά το γεγονός ότι η χώρα εμφανίζει τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με 3 τρόπους. Ο πρώτος – επιδερμικός – γίνεται με επιδόματα που εξακολουθούμε να δίνουμε αλλά δεν είναι δομική λύση. Δομική λύση είναι οι δύο πυλώνες για μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Με μόνιμη μείωση φόρων που έγινε το προηγούμενο διάστημα και μόνιμη αύξηση μισθών που τώρα τις κάνουμε. Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση συντάξεων και ξεπάγωμα τριετιών για εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα. Ένας εργαζόμενος που του έλειπε μια ημέρα για να συμπληρώσει τριετία όταν πάγωσαν το 2012 τη μια ημέρα θα την πάρει 1.1.2024 και θα δει αύξηση στον μισθό του Όλα αυτά είναι σημαντικές παρεμβάσεις για μόνιμη στήριξη εισοδήματος. Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα αποκλιμακωθεί αλλά η αυξήσεις θα μείνουν. Αν δεν συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη πάντα θα υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε μισθούς Ελλάδας και τιμές Ευρώπης».

«Δεν θα σταματήσω να εγείρω το ζήτημα Μπελέρη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στον ίδιο τον Ράμα»

Ερωτώμενος για την πανεπιστημιακή αστυνομία κατά τη διάρκεια τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται αλλά ενισχύεται η λογική της καλύτερης ένταξής της στη ζωή των πανεπιστημίων».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται πιο συστηματική συνεργασία με τους Πρυτάνεις προκειμένου να είναι ασφαλή τα πανεπιστήμια τους, και διευκρίνισε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν είναι υποκατάστατο της Αστυνομίας η οποία πολλές φορές έχει επέμβει σε καταλήψεις. «Χρειαζόμαστε πιο ενεργή συμμετοχή των πρυτάνεων, να καθαρίσουν σχέδια ασφαλείας για τα πανεπιστήμια τους. Συνολικά η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι πολύ καλύτερη απ΄ ότι πριν 4 χρόνια» είπε.

Αναφερόμενος στην αύξηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία είπε ότι από την στιγμή που αυξάνουμε το αποθεματικό για φυσικές καταστροφές είναι λογικό να αυξήσουμε το φόρο διαμονή στα πολυτελή ξενοδοχεία κάτι που επιβαρύνει όπως είπε, τους ξένους επισκέπτες μας. Το αποθεματικό θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε την Ελλάδα ασφαλή και δεν δημιουργεί ζητήματα ανταγωνισμού είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτώμενος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη στήριξη τους, και νέο φορολογικό πλαίσιο για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από το δεύτερο και παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ότι «όλα είναι στο τραπέζι». Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είπε ότι πράγματι είναι περιορισμένη η πρόσβαση τους στο τραπεζικό σύστημα, τόνισε ότι «θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια σε ΜΜΕ» και ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα έδωσε έως τώρα δάνεια σε 60 χιλιάδες επιχειρήσεις. Το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα σημαντικών εξαγγελιών για το ΕΣΠΑ και την στήριξη των ΜΜΕ είπε και αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον πράσινο μετασχηματισμό και την κατάρτιση δεξιοτήτων των εργαζομένων. «Να ενθαρρύνουμε συγχωνεύσεις ΜΜΕ για να βοηθηθεί η ανταγωνιστικότητα» είπε και κατέληξε: «Είναι καλύτερο να έχεις ένα μικρό μερίδιο σε μια μεγάλη εταιρεία παρά ένα μεγάλο σε μια μικρή».

Τέλος, ερωτώμενος για την φυλάκιση του Φρέντυ Μπελέρη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σκιάζει τις σχέσεις με την Αλβανία και ανατρέπει την πρόοδο που πετύχαμε την προηγούμενη τετραετία. «Με προβληματίζει το γεγονός όχι μόνο της φυλάκισης αλλά ότι ακόμη και σήμερα αρνείται η Αλβανία το δικαίωμα να ορκιστεί δήμαρχος. Το έχω αναφέρει στην ηγεσία της Αλβανίας, και δεν υπεισέρχομαι στη αλβανική δικαιοσύνη, αλλά αυτό αποτελεί παραβίαση του κράτος δικαίου και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις που θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην προσπάθεια Αλβανίας να προσεγγίσει την ΕΕ» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε επίσης ότι η μειονότητα πρέπει να αισθάνεται ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας έχει έναν σύμμαχο στα αυτονόητα, δηλαδή το σεβασμό σε όλα τα δικαιώματα της.

«Δεν θα σταματήσω να εγείρω αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στον ίδιο τον Ράμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή για λόγους δικαιοσύνης και ισονομίας»

Τέλος, στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και στο γεγονός ότι το κράτος ηττάται διαχρονικά στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε «πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των δικών μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που ανακοινώθηκαν χθες», ο πρωθυπουργός απάντησε: «Καταρχάς γνωρίζετε ότι η είσπραξη των φόρων είναι αντικείμενο μίας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, Η οποία έχει κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και μπορεί να τρέξει ακόμα περισσότερο και να εφαρμόσει την νομοθεσία και την φορολογική πολιτική που καθορίζει κυβέρνηση. Επιμένω πάρα πολύ στην χρήση της τεχνολογίας και στις δυνατότητες που μας δίνουν τα μεγάλα δεδομένα να μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένους και πιο στοχευμένο και πιο αποτελεσματικούς έλεγχος».

Και συνέχισε: «Ταυτόχρονα ο δεκάλογος τον οποίο θα ψηφίσουμε άμεσα και τον οποίο έχουμε συζητήσει αναλυτικά και με την ανεξάρτητη αρχή, νομίζω ότι μας δίνει ένα πλαίσιο να «σφίξουμε τα λουριά» και να μπορέσουμε να παρέμβουμε εκεί που ξέρουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη φοροδιαφυγή και να δείξουμε μετρήσιμα αποτελέσματα. Ξέρω, και δεν θα κουραστώ να τα λέω, ότι πολλοί προκάτοχοί μου έχουν πει τα ίδια. Και υπάρχει μία γενική καχυποψία».

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας: «Σας διαβεβαιώνω για την αποφασιστικότητά μου να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω ότι έχουμε κάνει ήδη βήματα βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης τα τελευταία χρόνια, αλλά ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και το κάνουμε όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, γιατί χρειαζόμαστε παραπάνω έσοδα, το κάνουμε για λόγους δικαιοσύνης. Για λόγους ισονομίας, γιατί τελικά μόνο έτσι χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης και δεν αισθάνονται κάποιοι ότι είναι νομοταγείς και κάποια άλλη χαίρονται και… πίνουν στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν τους φόρους τους, όταν οι ίδιοι ξεφεύγουν».