Πολύ σύντομα τα πορίσματα της ΕΔΕ για τις ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ. για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια
Για να μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για την οπαδική βία μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, μίλησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ενώ προανήγγειλε πολύ σύντομα εξελίξεις στον τομέα απόδοσης ευθυνών στην Αστυνομία μετά την ΕΔΕ.
«Υπήρχαν πληροφορίες, που δεν τις διαχειρίστηκε σωστά η ΕΛ.ΑΣ.» παραδέχτηκε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «τα λάθη τα αναδεικνύουμε και τα αντιμετωπίζουμε για να διορθωνόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι και να μην επαναληφθούν». Ο κ. Οικονόμου τόνισε ακόμα, ότι το πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών με αθλητικό υπόβαθρο λέγοντας ότι «κανένα μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα».
Επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι η ανάγκη αντιμετώπισης βίαιων συμπεριφορών, υποστήριξε ότι απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση με δράσεις και παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς, όπως η εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλασιού και η παρακολούθηση των συνδέσμων. «Χθες υπήρξε μια ευρεία σύσκεψη και η ανακοίνωση κάποιων μέτρων που έρχεται συμπληρωματικά στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και έφερε αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Οικονόμου. Απαντώντας σε ερώτηση, για το τι διαφορά θα έχουν τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό, σε σχέση με τα όσα είχαν ψηφιστεί μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, εξέφρασε την άποψη, ότι είχαν φέρει αποτελέσματα.
«Τα μέτρα που ανακοινώσαμε πριν από ένα χρόνο, είχαν θετικό αντίκτυπο. Δεν εξαφάνισαν την παραβατικότητα, ούτε η αυστηροποίηση των ποινών ή κάποιο μέτρο από μόνο του μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα» σημείωσε ο υπουργός. «Τα μέτρα που πήραμε με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη, είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δράστες και να έχουμε αυτές τις ποινές» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι ο αθλητικός νόμος δίνει τη δυνατότητα να επιβάλλονται αυστηρές ποινές, όταν γίνονται επεισόδια μακριά από τα γήπεδα.
«Οι επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ., που είναι περισσότερες από τις αποτυχίες, θεωρούνται ως κάτι αυτονόητο. Η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να αντιμετωπίζει το έγκλημα και την παραβατικότητα για να δίνει αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Όταν εκδηλώνονται οι αστοχίες πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας» υποστήριξε ακόμα ο κ. Οικονόμου. Αναφορικά με τα λάθη και τις παραλείψεις δήλωσε, ότι χρειάζονται περισσότερα πράγματα και επιπλέον δράση. «Τα λάθη τα αναδεικνύουμε και τα αντιμετωπίζουμε για να διορθωνόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι και να μην επαναλειφθούν» είπε ο κ. Οικονόμου λέγοντας, ότι οι επτα αξιωματικοί που απομακρύνθηκαν δεν θα είναι οι μόνοι, αλλά αναμένει την Ένορκη Διοικητική Εξέταση της Ελληνικής Αστυνομίας για την απόδοση ευθυνών.
Όσον αφορά την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν και την αδυναμία της αστυνομίας να προλάβει τα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή τόνισε ότι «ήταν κάτι ανεπίτρεπτο». «Η διαδικασία διερεύνησης των ευθυνών θα γίνει με αντικειμενικότητα και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες χωρίς να συγκαλείψουμε κάτι», επισήμανε προσθέτοντας ότι «στόχος είναι στο μέλλον να μη ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο, να μην μπορούμε να διαχειριστούμε πληροφόριες και να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σωστά».
«Αναδείξαμε την αποτυχία από την πρώτη στιγμή και θα αποδόσουμε ευθύνες πολύ σύντομα» σημείωσε μεταξύ άλλων, ο υπουργός προσθέτοντας ότι η έρευνα, θα προχωρήσει σε βάθος και όπου απαιτείται. Αναφερόμενος, για άλλη μια φορά, στα επιχειρησιακά λάθη που έγιναν το βράδυ της 7ης Αυγούστου έξω από την Opap Arena ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι «η ίδια αστυνομία, το βράδυ των αιματηρών επεισοδίων συνέλαβε 102 σκληρούς ακροδεξιούς χούλιγκαν. Εκείνη την εβδομάδα κατάφερε να περιφρουρήσει γεγονότα αθλητικά σε ένα βεβαρυμένο πλαίσιο», συμπλήρωσε ο υπουργός.
«Οι αστοχίες δεν πρέπει να μας οδηγούν σε ισοπεδωτικές κριτικές και απαξίωση» ανέφερε ο κ. Οικονόμου σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις επικρίσεις για τη διαχείριση των γεγονότων από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Χρησιμοποιώντας τη λέξη «αποτυχία» ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν πολύ σύντομα. «Στο γήπεδο της ΑΕΚ έγινε μια αλληλουχία λαθών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μια διαλυμένη αστυνομία» σημείωσε ο υπουργός λέγοντας ότι τα λάθη θα διορθωθούν. «Υπήρχαν πληροφορίες που δεν τις διαχειρίστηκε σωστά η ΕΛΑΣ» παραδέχτηκε επίσης ο κ. Οικονόμου.
Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ
Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το αίτημα για υποβολή παραίτησης από το πόστο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Οικονόμου απάντησε αρνητικά. «Δέκα μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία αλληλουχία επιχειρησιακών λαθών, επιχειρησιακών αστοχιών. Η δική μου ευθύνη είναι να δουλέψουμε σκληρά με τους άντρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου και να αναδείξουμε τι έγινε. Να αποδώσουμε δικαιοσύνη και να κάνουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα, έτσι ώστε να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να φτάσουμε στο επίπεδο που πρέπει να είμαστε, χωρίς να απαξιώνουμε, χωρίς να μηδενίζουμε, κάνοντας αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, είτε αυτές έχουν να κάνουν με το επίπεδο ενδεχομένως της ενίσχυσης δομών, της αναδιοργάνωσης δομών, της ενίσχυσης σε τεχνολογικά μέσα, της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας διαφόρων επιπέδων που έχει να κάνει με την καθημερινότητα του πολίτη» υποστήριξε.
Για τη μη αξιοποίηση των πληροφοριών από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι «αυτό που αναδείχθηκε από αυτή την περίπτωση είναι ότι κατά τη γνώμη μου υπάρχει ένα πρόβλημα και στις διαδικασίες και στη διαχείριση των διαδικασιών από συγκεκριμένα πρόσωπα. Όταν έρχεται μια πληροφορία τόσο καθαρή, θα περίμενα εγώ ως πολίτης μια πιο αυτοματοποιημένη και απλή διαδικασία».
Όσον αφορά τις ομάδες και τους συνδέσμους τόνισε, ότι όλοι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν αντιληφθεί, ο καθένας στο πεδίο του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του, το τι πρέπει να γίνει για να περιοριστεί η οπαδική βία. Αφού αποκάλυψε ότι συνομίλησε με την οικογένεια του 29χρονου Μιχάλη, συμπλήρωσε ότι θα γίνει ό, τι είναι δυνατόν, για να αποδοθεί δικαιοσύνη και σε ότι αφορά τον δολοφόνο, αλλά και σε ό, τι αφορά τη συμμετοχή και την καθοδήγηση. «Πρέπει να βρούμε και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ποιος τον σκότωσε και ελπίζω να έχουμε τα στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στον εντοπισμό του δολοφόνου», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.