«Είναι σε απόλυτη εφαρμογή του άρθρου 54» απαντά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Η συνταγματικότητα ή μη της τροπολογίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, βρέθηκε στο επίκεντρο της διαφωνίας μεταξύ της υπουργού Εσωτερικών και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την Νίκη Κεραμέως να τονίζει ότι αντιβαίνει σε θεμελιώδης αρχές του Συντάγματος και τον Γιώργο Καραμέρο να υπεραμύνεται της ρύθμισης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, υποστήριξε την τροπολογία του κόμματός του, λέγοντας ότι βρίσκεται σε απόλυτη εφαρμογή της πρόσφατης αναθεώρησης του άρθρου 54 της παραγράφου 4 του Συντάγματος, που προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν και οι ίδιοι. Προσέθεσε ότι αναφέρεται και από την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την έκθεσή της με εισηγητή τον Γιώργο Γεραπετρίτη, που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Απευθυνόμενος προς την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε ότι δεν απέρριψε δια της σιωπής το δικαίωμα των εκλογέων εσωτερικού να ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους, αγνοώντας όχι μόνο νέους ανθρώπους, αλλά όλους αυτούς που εργάζονται ή σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους εντός Ελλάδος.
Απαντώντας η κ. Κεραμέως επανέλαβε ότι προφανώς η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει τους εκλογείς να ασκούν το δικαίωμα της ψήφου και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο εξετάζει ρύθμιση σε αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο δεν αποτελεί αντικείμενο αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Όπως εξήγησε, αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία αφορά αποκλειστικά Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε μόνιμα, είτε προσωρινά. Σχετικώς με την συνταγματικότητα ή μη της προτεινόμενης τροπολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε, ότι το Σύνταγμα προβλέπει ξεκάθαρα την ίση μεταχείριση, την ισοδυναμία της ψήφου, κάτι που σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης, όποιος κι αν είναι, ασκεί ισοδύναμη επιρροή στο εκλογικό αποτέλεσμα. Καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει για τους εκλογείς του εξωτερικού να μην προσμετράται η ψήφος τους στο εθνικό αποτέλεσμα, φτιάχνει δύο εκλογικά σώματα, δύο λαούς κατά το Σύνταγμα, και αυτό οδηγεί κατ' αποτέλεσμα σε μια διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των δύο αυτών σωμάτων και το αποτέλεσμα είναι ότι δεν έχουν ισοδύναμη επιρροή τα δύο αυτά Σώματα. «Γι' αυτό τον λόγο θεωρούμε ότι η προτεινόμενη αυτή ρύθμιση αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος» κατέληξε στην απάντησή της η κ. Κεραμέως.