Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τρεις άξονες στους οποίους πρέπει να βασιστεί η μελλοντική σχέση των δύο χωρών - Τι είπε για τα F-16 στην Τουρκία
Στα συμπεράσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ και στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του από το Βίλνιους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς τις σχέσεις με την Άγκυρα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας, που οραματίζεται με την Τουρκία για το μέλλον, το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες, στον πολιτικό διάλογο υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών, στα μέτρα οικοδόμησης και εμπιστοσύνης και στη δυτική ατζέντα. «Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, είναι ότι το πλαίσιο το οποίο οραματίζομαι, ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πάρει σάρκα και οστά αυτή η διάθεση για μια καλύτερη συνεργασία, έχει ουσιαστικά τρεις άξονες. Ο πρώτος είναι ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, στον οποίο προφανώς πολιτικό διάλογο θα τεθούν τα σημαντικά τα βαριά γεωπολιτικά ζητήματα, με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε, ότι είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να αποδώσουν περισσότερους καρπούς χτίζοντας πάνω στο θετικό μομέντουμ των τελευταίων μηνών. Και ο τρίτος άξονας προσέγγισης αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα. Είναι μια δουλειά η οποία είχε γίνει από τον υφυπουργό Εξωτερικών, τον κ. Φραγκογιάννη, η οποία είχε προετοιμαστεί και πριν από αυτή τη συνάντηση. Αφορά ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ενεργειακής συνεργασίας και συνεργασίας, ενδεχομένως σε τομείς όπως η πολιτική προστασία. Είναι ένας τομέας στον οποίο πιστεύω ότι μπορούμε και σχετικά γρήγορα να έχουμε κάποια απτά αποτελέσματα ώστε αυτά να μπορούν να επισημοποιηθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη πριν τα τέλη του χρόνου.
Θέλω να θυμίσω επίσης ότι το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως γνωρίζετε, στο παρελθόν έχει πάρει αποφάσεις σχετικά με το πλαίσιο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Θυμάστε γιατί τα είχατε καλύψει εμπεριστατωμένα ότι είχε ανοίξει δύο δρόμους για την Τουρκία. Τον καλό και τον λιγότερο καλό. Πρόθεσή μας είναι να πορευθούμε στον θετικό δρόμο και σίγουρα η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μόνο να βοηθήσει μπορεί τη συνολική προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στιγμή που δεν έχω λόγο να αμφισβητώ ότι αυτή η πρόθεση της Τουρκίας φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι ειλικρινής», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και στις ανακοινώσεις που ακολούθησαν, λέγοντας πως το κλίμα «υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να επαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας». Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, είπε ότι «σύντομα αναμένεται να υπάρχουν θετικά νέα για το πώς η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο της Συμμαχίας». Όσο για το θέμα των F-16 στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε, ότι «εμάς, την Ελλάδα, μας αφορά μόνο έμμεσα το θέμα».
Σε ερώτηση για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, ότι είναι προς όφελος και της Ελλάδας να υπάρχουν καλές σχέσεις με την Άγκυρα και μίλησε για «στροφή» στην πολιτική της Τουρκίας. «Αυτό που μας απασχολούσε πάντα, ήταν να μην χρησιμοποιούνται ΝΑΤΟϊκά όπλα εναντίον μας», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα, κάθε χώρα έχει δικαίωμα να φροντίζει για την άμυνά της».
«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να χτίσουμε πάνω στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και μετά την έμπρακτη στήριξη που παρείχε και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η ελληνική κοινωνία στον σεισμόπληκτο τουρκικό λαό, θεωρώ ότι άλλαξαν πολλά πράγματα των σχέσεών μας και η σημερινή μας συνάντηση επανεπιβεβαίωσε τη διάθεση και τη δικιά μου και του κ. Ερντογάν για μια νέα επανεκκίνηση ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για ένα θα έλεγα πιο σαφή δίαυλο, οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Όπως γράφτηκε και στην ανακοίνωση, πρόθεση μας είναι να μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους σε επίπεδο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, με μία προφανώς θετική ατζέντα στο μενού. Αυτό δεν σημαίνει προς Θεού ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, αλλά πιστεύω ότι υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να προσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας μέσα από μία πιο θετική σκοπιά και αυτό κρατώ ως το πιο σημαντικό συμπέρασμα της σημερινής συνάντησης», σχολίασε ο πρωθυπουργός.