Τι είπε για την απουσία του τα τελευταία χρόνια
Ο Πάνος Καμμένος άνοιξε τα χαρτιά του και μίλησε στην εκπομπή «Αρένα» του ΑΝΤ1 για το δημοψήφισμα του 2015 και τη 17ωρη διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ανεξπάρτητων Ελλήνων, ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε αποδεχθεί την πρόταση Σόιμπλε, ο οποίος μετά το δημοψήφισμα εισηγήθηκε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια «παγίδα» για τον Αλέξη Τσίπρα.
Αναφερόμενος στη 17ωρη διαπραγμάτευση που κατέληξε στη συμφωνία για το 3ο μνημόνιο, ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι αυτή έγινε με παρέμβαση Ομπάμα στον Ολάντ.
«Το 2015 η Ελλάδα αποφάσισε να αλλάξει γεωπολιτικά και να κάνει συμφωνία με τις ΗΠΑ», είπε και συμπλήρωσε πως ο ίδιος μετέφερε στις ΗΠΑ πως θα προχωρήσει η επέκταση της βάσης της Σούδας, θα αναβαθμιστεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα προχωρήσει και μία σειρά άλλων ενεργειών προκειμένου, αντί της Τουρκίας η Ελλάδα να μετατραπεί στον βασικό σύμμαχο της Αμερικής στη Μεσόγειο.
«Έχω αποφύγει να μιλήσω για τρία χρόνια. Στον 24ο όροφο ξενοδοχείου, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μου τηλεφώνησε και ζήτησε να συναντηθούμε σαν κυβερνητικοί εταίροι. Η πρόταση του Βαρουφάκη ήταν να αποδεχτούμε την επόμενη μέρα την πρόταση της Γερμανίας για την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ. Το είχε συμφωνήσει ο Βαρουφάκης μαζί με τον Σόιμπλε και τους Γερμανούς. Και ζήτησα να επικοινωνήσει ο Λευκός Οίκος μαζί με τον τότε πρωθυπουργό. Το βράδυ εκείνο στις 12 τη νύχτα ο πρόεδρος Ομπάμα είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο Ολάντ, στις Βρυξέλλες έγιναν όλο το βράδυ οι διαπραγματεύσεις για το γαλλικό σχέδιο, στις 6 το πρωί έκλεισε η συμφωνία. Παρά τις αντιρρήσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών, ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε στο συμβούλιο, έγινε η συμφωνία. Αυτή είναι μια αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί».
«Πράγματι ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια ο Ομπάμα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μεσολάβησαν και έτσι έκλεισε η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο. Η συμφωνία έκλεισε επειδή η Ελλάδα στράφηκε στις ΗΠΑ, ανέφερε ακόμη.
Η συνθήκη των Πρεσπών ήταν μία παγίδα την οποία έθεσαν στον Αλέξη Τσίπρα «με δώρο το Νόμπελ Ειρήνης», σημείωσε ακόμη.
«Η συνεργασία μας με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν έντιμη μέχρι τις Πρέσπες. Εμείς είχαμε κάνει το 2014 μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία δεν θα άνοιγε η κυβέρνηση το θέμα των Σκοπίων. Δεν τον πίεσε η Αριστερά τον Τσίπρα για να κάνει αυτή τη συμφωνία. Τον πίεσε η Γερμανία και οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ. Με τους Αμερικανούς είχαμε συμφωνήσει πως θα υπήρχε μια τριμερής στρατιωτική συνεργασία αλλά όχι για το όνομα. Αλλά όλα αυτά ανατράπηκαν. Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια παγίδα που έθεσαν στον Τσίπρα οι Γερμανοί με δώρο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης»!
Είπε δε πως, «ένα βράδυ στη χειμερινή κατοικία του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς», βρέθηκε σε συζήτηση στην οποία οι Γερμανοί ήταν αυτοί που επέμεναν να προχωρήσει συμφωνία με τα Σκόπια και όχι οι Αριστεροί στην Ελλάδα. «Είπα τότε στον Αλέξη Τσίπρα πως εάν προχωρήσει κάτι τέτοιο εγώ θα φύγω από την κυβέρνηση».
Η απουσία του επί τρία χρόνια
«Εγώ απέφυγα να μιλήσω επί τρία χρόνια γιατί δεν ήθελα να εμπλακώ στην πολιτική σκηνή. Από τη μία ήταν ο κυβερνητικός μου εταίρος και είχαμε άριστη συνεργασία πέρα της συνθήκης τον Πρεσπών όπου και εκεί αθέτησε τη συμφωνία που είχαμε κάνει ότι δεν θα ερχόταν όσο είχαμε κοινή συνεργασία. Και από την άλλη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε εκλεγεί ο γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος είναι πολιτικός μου πατέρας».
«Πλέον σήμερα και με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει αποσυρθεί, ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια και να δούμε τη δημιουργία ενός εθνικού μετώπου με μια κοινή πολιτική», συμπλήρωσε.
Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ
Σχολιάζοντας τη δήλωση Τσίπρα περί «αναγκαίου κακού» για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, εκτίμησε πως έχασε ψήφους, ενώ είπε πως «η συνεργασία μας ήταν άριστη με μόνη κηλίδα τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε.
Όσο για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα είπε πως έπαθε «τεράστια πολιτική ζημιά» περνώντας πολιτικές όπως η συμφωνία με τις ΗΠΑ και στη συνέχεια δεν τις στήριξε όταν συνεχίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία.
«Με υλικά κατεδαφίσεως δεν αλλάζεις το κόμμα, πήρε στελέχη αποτυχημένα από το ΠΑΣΟΚ», είπε για τις επιλογές Τσίπρα.
Ενώ εκτίμησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «τελειώσει» και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τη μεγαλύτερη νίκη μετά το 1974. Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο, ήταν η πολιτική του Αλέξη Τσίπρα που τον οδήγησε στη συρρίκνωση και τελικά στην παραίτηση.
Ερωτηθείς για το αν θα επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας, εκτίμησε πως δεν θα το κάνει, αλλά ακόμα κι αν το κάνει δεν θα επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ερώτηση, τέλος, για το αν ο ίδιος θα επέστρεφε στην πολιτική, είπε πως, «για εμένα η πολιτική έχει τελειώσει, υπηρέτησα 28 χρόνια βουλευτής, 7 χρόνια υπουργός, υπάρχουν νεότεροι που μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Αν μπορέσω να βοηθήσω με την συμβολή μου, να το κάνω, αλλά έχω αποσυρθεί. Εμείς βάλαμε στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη βγάλαμε».