Προανήγγειλε άμεσα και πιο μεσοπρόθεσμα μέτρα κατά της ακρίβειας
Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση και εν προκειμένω η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα υπερασπιστεί τη Δημοκρατία με όλα τα «θεσμικά» όπλα, που διαθέτει, παρείχε σε συνέντευξη, που παρεχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης προανήγγειλε εν όψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης άμεσα και πιο μεσοπρόθεσμα μέτρα κατά της ακρίβειας. Τέλος, στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και εν όψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως η Αθήνα έχει διάθεση για συνεννόηση και συζήτηση επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει μόνο μία διαφορά, ήτοι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία από τη συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη:
Για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τη χωροταξία στα έδρανα της Βουλής
Δεν υπάρχει θέμα άρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Υπήρξε ένα σχέδιο τοποθέτησης των κοινοβουλευτικών κομμάτων στη Βουλή, υπήρξε μία ένσταση από την ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θα συζητηθεί με το προεδρείο της Βουλής και θα δοθούν οι απαντήσεις, ούτως ώστε να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι μια συζήτηση, η οποία σε σχέση με τις προγραμματικές δηλώσεις, σε σχέση με το τι θέλουν οι πολίτες, σε σχέση με το τι πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια, είναι πολύ λιγότερο σημαντική. Εμείς θέλουμε και να ξεκινήσουμε και να συνεχίσουμε κι αυτό είναι το καθήκον μας όσο πιο ενωτικά. Υπήρξε μια καταγγελία από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αρμόδιοι στη Βουλή, το προεδρείο της Βουλής, το οποίο θα εκλεγεί σήμερα, θα την εξετάσει και νομίζω θα προχωρήσουμε παρακάτω.
Για τα κόμματα της ακροδεξιάς και τη στήριξη Κασιδιάρη
Εμείς αυτό το οποίο θα κάνουμε είναι να υπερασπιστούμε το Κοινοβούλιο, να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία, με όλα τα θεσμικά «όπλα» τα οποία έχουμε, τα οποία μας δίνει ο νόμος, χωρίς την παραμικρή περίπτωση να κάνουμε την οποιαδήποτε έκπτωση, έχοντας μια πολύ ασφαλή πλειοψηφία. Από εκεί και πέρα, όλοι κρίνονται για τη συμπεριφορά τους και για όσα λένε. Ως προς το θέμα της προσφυγής: γίνεται από υποψηφίους, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν έναν λόγο να προσφύγουν στο εν λόγω Εκλογικό Δικαστήριο.
Για να είμαστε ξεκάθαροι: Η Ν.Δ. δια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που είχε στο προηγούμενο Κοινοβούλιο εξάντλησε τα περιθώριο, ώστε να μην μπορεί κάποιος ο οποίος έχει καταδικαστεί για ένα αδίκημα όπως αυτό της εγκληματικής οργάνωσης εν προκειμένω, να είναι ο αρχηγός ενός κόμματος ή με την τροπολογία που φέραμε μετά από λίγο, και τη δεύτερη που διεύρυνε το σώμα των δικαστών που θα κρίνει.
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις αυτές ψηφίστηκαν από τα κόμματα που ψηφίστηκαν. Κάποια κόμματα δεν το ψήφισαν. Μην γυρίζουμε πίσω. Καταθέσαμε κι εμείς και το ΠΑΣΟΚ υπομνήματα για να στηρίξουμε αυτή μας τη θέση και πήρε μια απόφαση ο 'Αρειος Πάγος, γιατί η Δικαιοσύνη αποφασίζει, που ουσιαστικά εφάρμοσε αυτή τη διάταξη. Βγήκαν, ανακηρύχθηκαν τα κόμματα και εκ των υστέρων προέκυψαν πράγματι κάποιες δηλώσεις στήριξης. Εδώ, το κρίσιμο, νομικά -είναι ένα θέμα το πολιτικό, για αυτό και είπαμε ότι θα αντιμετωπιστούν πολιτικά και ισχυρά πολιτικά και αυτές οι ιδέες και όλα όσα πρεσβεύουν. Εδώ μιλάμε, όμως, για ποινικό θέμα και γενικά νομικό θέμα, αν κάποιος είναι πράγματι ο αρχηγός. Αυτό είναι, προφανώς, ερευνητέο.
Eίμαστε σθεναρά πολιτικά απέναντι στην πράξη. Εμείς δεν μιλήσαμε ποτέ για ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφους. Εμείς την πολεμήσαμε αυτή την ιδεολογία και τις πράξεις αυτές με πάρα πολύ συγκεκριμένες κινήσεις, οι οποίες απέδωσαν. Και όλα θα κριθούν από εδώ και πέρα, προφανώς.
Θα αντιμετωπίσουμε την τοξικότητα με το να λύνουμε τα προβλήματα των πολιτών. Με το να τεκμηριώνουμε ότι αυτά τα οποία κάνουμε, είναι για μια καλύτερη ζωή και για μία πιο ισχυρή Ελλάδα, είτε αφορά το εσωτερικό της χώρας, την οικονομία, την υγεία, τους τομείς που υπάρχουν προβλήματα, την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, όπως η ακρίβεια των τροφίμων. Και ως προς την θέση της χώρας στο εξωτερικό με τις κινήσεις που αποδεικνύουν ότι και με την παρουσία του Πρωθυπουργού, αλλά και συνολικά της χώρας, η χώρα μας ισχυροποιείται.
Για το ζήτημα της ακρίβειας
Έχοντας γυρίσει μαζί με τον Πρωθυπουργό πολλές φορές όλη την Ελλάδα και μιλώντας με τους πολίτες, αν δεν λέγαμε ότι υπάρχει ακρίβεια, θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα, θα νομίζαμε ότι είμαστε σε άλλο σύμπαν. Προφανώς και υπάρχει ακρίβεια και είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα κι ένα πρόβλημα το οποίο δυστυχώς, αν και εισαγόμενο, είναι για εμένα αν όχι το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας, ένα από τα μεγαλύτερα. Το γεγονός ότι υποχωρεί ο πληθωρισμός και συνολικά, σε επίπεδα πολύ χαμηλά, αλλά και λίγο λιγότερο, αλλά αισθητά. Ο πληθωρισμός, όμως, είναι πάνω από το 10%. Είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πληθωρισμός.
Για τα εργαλεία αντιμετώπισης της ακρίβειας
Είναι πολύ σημαντικό ότι βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις και είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία θεωρώ ότι τα αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προφανώς θα είναι και αντικείμενο της συζήτησης. Το θέμα αυτό λύνεται σε τρία διαφορετικά πεδία. Το πρώτο πεδίο είναι τα άμεσα μέτρα. Ήδη ανακοινώθηκε η επέκταση του «καλαθιού του νοικοκυριού», που κάποιοι το ειρωνεύονταν, αλλά τώρα το αντιγράφουν και άλλες χώρες. Ένα δεύτερο είναι το μέτρο του μέγιστου περιθωρίου κέρδους. Για τα καταναλωτικά προϊόντα έχει πολύ μεγάλη αξία και αυτό. 'Αρα, τα έκτακτα μέτρα. Το δεύτερο πεδίο, πολύ σημαντικό, είναι οι ακόμα πιο εντατικοί έλεγχοι, που μέχρι το 2019 ήταν μια άγνωστη λέξη. Γιατί, προσέξτε, βλέπουμε ότι μειώνεται πολλές φορές ο πληθωρισμός γενικά, πολύ περισσότερο, αλλά πρέπει να παρακολουθούμε αυτό να συμβαδίζει και με την αγορά. Και πιστέψτε με, οι έλεγχοι είναι ήδη εντατικοί και θα είναι ακόμα πιο εντατικοί. Και το τρίτο πεδίο, έχει να κάνει συνολικά με την αύξηση του εισοδήματος. Μπορεί στο συγκεκριμένο θέμα να επελέγησαν κάποια πιο άμεσα μέτρα και όχι η μείωση των συγκεκριμένων φόρων, αλλά συνολικά μειώθηκαν πάνω από πενήντα φορολογικοί συντελεστές, αυξήθηκαν οι μισθοί και όλα αυτά τα εργαλεία, είναι μόνιμα εργαλεία, είναι μόνιμες μεταρρυθμίσεις, που την επόμενη τετραετία, ειδικά ως προς τους μισθούς, αλλά και κάποιους φόρους, θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο. Δηλαδή, το πρώτο μας νομοσχέδιο έχει να κάνει με την οικονομία. Όλες μας οι παρεμβάσεις θα οδηγούν στην άμεση ή έμμεση αύξηση των εισοδημάτων.
Για την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για το επίπεδο φτώχειας
Την έχω υπόψη μου αυτή την έρευνα και είναι πολύ σημαντική, γιατί αποτυπώνει την εικόνα και ουσιαστικά βάζει μέσα και τις κρίσεις και τις παροχές και τις μειώσεις φόρων. Τι λέει αυτή η έρευνα; Ότι υπάρχει πολύ μεγάλο θέμα ακόμα, αλλά μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Ο αριθμός είναι μεγάλος και πρέπει να συνεχίσουμε για να τον μειώσουμε. Αντίστοιχα, μια άλλη έρευνα λέει ότι αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας κατά 400.000. Και η ίδια έρευνα, η πρώτη, λέει ότι αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα κατά 1.500 ετησίως. Δεν είναι, προφανώς, αντικείμενο πανηγυρισμού. Όταν έχεις μια αύξηση του κατώτατου μισθού, του μέσου μισθού ή μειώσεις φόρων, όταν αυτό έρχεται και συγκρούεται με την ακρίβεια, δεν φαίνεται τόσο πολύ. Όμως, φαίνεται ότι οι κρίσεις φεύγουν σταδιακά - όχι από τη μια μέρα στην άλλη, ελπίζουμε να φύγουν όσο πιο γρήγορα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσο υπάρχουν. Όμως, όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις μας θα είναι εδώ, θα μείνουν. Είναι μόνιμες οι παρεμβάσεις.
Για την έκθεση της ΤτΕ
Το ΑΕΠ της χώρας βρίσκεται στα μεγαλύτερα επίπεδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πάνω από μια δεκαετία. Η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδας, στην ίδια έκθεση, μιλάει για ανάπτυξη και τα τρία επόμενα χρόνια κοντά στα 3%, που σημαίνει ότι θα μεγαλώσει κι άλλο η πίτα. Ο μόνος τρόπος να μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική, που όσα έχουμε πει στο πρόγραμμά μας, είναι ήδη εξασφαλισμένα και εγκεκριμένα, είναι να συνεχίσουμε την πολιτική αυτή της ανάπτυξης. Γιατί; Γιατί μεγαλώνοντας την πίτα, μπορείς να δώσεις και καλύτερους μισθούς, γι' αυτό είχαμε και αύξηση του κατώτατου μισθού και του μέσου μισθού και μπορέσεις να συνεχίζεις να μειώνεις φόρους. Και αυτή την τετραετία, με βάση και το πρόγραμμά μας, θα έχουμε σταδιακές και συγκεκριμένες μόνο αυξήσεις μισθών και μόνο μειώσεις φόρων.
Για τη στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος
Υπάρχει ένας μηχανισμός στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που στα ευάλωτα έφτασε μέχρι το 100%, στα απλά τιμολόγια των ιδιωτών, των νοικοκυριών έφτασε στο 90% και σε επιχειρήσεις και αγρότες ξεπέρασε το 70%, κάποιες φορές και το 85%. Μιλάμε για πάρα πολλά δισεκατομμύρια, τα οποία ξεπέρασαν τα 13. Και με ένα μέρος αυτών, πολύ μεγάλο μέρος αυτών, πάνω από τα μισά, είναι από τα υπερέσοδα και τα υπερκέρδη. Υπάρχει μηχανισμός φορολόγησης, ουσιαστικά, στην πηγή. Δεν θα μπορούσαν να προκύψουν αλλιώς. Και, ουσιαστικά, θα έρθει και η διαδικασία του Προϋπολογισμού, όπου θα υπάρξει απολογισμός του προηγούμενου οικονομικού έτους και όλα αυτά θα δείτε ότι είναι όπως τα λέμε στην πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε αρνητικό πληθωρισμό στην ενέργεια. Εφόσον υπάρχει, όσο συνεχίζει και υπάρχει ανάγκη στήριξης, όσο υπάρχουν, δηλαδή, τιμές - για να το καταλάβουν οι τηλεθεατές - οι οποίες είναι μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες, αυτές που πληρώναμε μέχρι την κρίση, θα υπάρχει και η αντίστοιχη στήριξη. Δεν θα σταματήσει η στήριξη όσο υπάρχει ανάγκη. Αυτό είναι δεδομένο. Η βούληση της Κυβέρνησης είναι να μην πληρώσουν οι πολίτες παραπάνω από αυτό το οποίο πλήρωναν.
Για το ζήτημα της ασφάλειας
Και για την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό το ζήτημα της ασφάλειας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα. Εμείς πρέπει να στηρίξουμε τις γειτονιές. Αυτός είναι ο βασικός στόχος, ασφάλεια στις γειτονιές, ασφάλεια για όλους τους πολίτες. Μια Ελληνική Αστυνομία, που πολλές φορές έχει πετροβοληθεί αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι γυναίκες και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. υπερβάλλουν εαυτούς για να είναι δίπλα στους πολίτες όπως έχουν καθήκον. Έχουμε πάει- και προσωπικά- σε πολλά αστυνομικά σε όλη την επικράτεια. Τα στοιχεία της εγκληματικότητας, που παρουσιάστηκαν προεκλογικά, δείχνουν ότι υπήρξε μια σημαντική μείωση και της μικρής και της μεσαίας εγκληματικότητας. Σημασία έχει να κάνουμε άμεσες επεμβάσεις με ουσία και αποτέλεσμα. Και όχι να γίνεται όλο αυτό επειδή ένα κόμμα μπορεί να θέλει να το εκμεταλλευτεί ή όχι. Η Κυβέρνηση έχει καθήκον να λύνει τα προβλήματα για όλους τους πολίτες.
Για τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό
Ως προς το θέμα του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, ότι προφανώς- πέρα από το οτιδήποτε εξετάζεται από τις δικαστικές αρχές- εμείς είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε αυτούς τους ανθρώπους, του Λιμενικού, των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι κάνουν το καθήκον τους. Και να μην τους πετροβολούμε a priori. Και αυτό πρέπει να το κάνουμε συνολικά. Ως πολιτικό σύστημα, ως κράτος, να τους υπερασπιζόμαστε γιατί δεν είναι δυστυχώς τόσο δεδομένο. Από εκεί και πέρα, ως προς τον κ. Ερντογάν, η διάθεση συνεννόησης, συζήτησης, υπάρχει από την Πρωθυπουργό, από την Κυβέρνηση, μόνο για τη μία διαφορά που υπάρχει. Μόνο το ένα θέμα μπορούμε να συζητήσουμε ως διαφορά. Όμως είναι σημαντικό συνολικά τα δύο κράτη να είναι σε μια επικοινωνία και σε μια συνεννόηση. Όσο όμως υπάρχει αυτή η διάθεση. Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα- και αυτό προκύπτει μάλιστα από την οχύρωση της χώρας και την ισχυροποίησή της- υποχώρησης στα εθνικά συμφέροντα ούτε κατά μισή σπιθαμή. Το έχει αποδείξει αυτό η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ήδη μια τετραετία και αποτελεί καθήκον μας απέναντι στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Αυτό αποδεικνύεται με τη συνολική στάση της Κυβέρνησης, με συμφωνίες που υπεγράφησαν αυτήν την τετραετία. Η Ελλάδα ενώ ήταν παρίας της Ευρώπης τώρα είναι ένας από τους πιο ισχυρούς συνομιλητές.
Για τον Αλέξη Τσίπρα
Εμείς δεν θα ασχοληθούμε με τα εσωκομματικά των υπολοίπων κομμάτων. Είναι εσωκομματικές διαδικασίες. Εμείς έχουμε μια υποδειγματική εσωκομματική δημοκρατία. Μετά από μια μεγάλη εκλογική ήττα, όποτε και αν έχει συμβεί αυτή, την επόμενη κιόλας στιγμή, προβαίνουμε άμεσα σε εσωκομματικές διαδικασίες.