Η ανάδειξη νέου προέδρου θα γίνει από τη βάση του κόμματος, δηλαδή από τα περίπου 170.000 εγγεγραμμένα μέλη
Τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία μετά τη δήλωση παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα θα χαράξει εντός των επομένων εικοσιτετραώρων η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, καθώς στόχος είναι να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος αφού μπροστά μας έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και μεσολαβούν και οι θερινές διακοπές.
Η ανάδειξη νέου προέδρου θα γίνει από τη βάση του κόμματος, δηλαδή από τα περίπου 170.000 εγγεγραμμένα μέλη και ήδη έχουν αρχίσει να πέφτουν στο τραπέζι πιθανές ημερομηνίες στησίματος της κάλπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται η καταλληλότερη Κυριακή ώστε να διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές πριν τη θερινή ραστώνη του Αυγούστου. Αυτές όμως δεν είναι πολλές. Εννοείται πως αυτό το Σαββατοκύριακο το «ξεχνάμε» αφού το πιθανότερο είναι το επόμενο διήμερο να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα. Ομοίως και το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς συμπίπτει με τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Οπότε απομένουν οι τρεις επόμενες Κυριακές, 16, 23 ή 30 Ιουλίου, δεδομένου φυσικά ότι θα έχει προλάβει να στηθεί καταλλήλως και ο μηχανισμός για ένα τέτοιο εγχείρημα. Αυτό που προβληματίζει πάντως τα στελέχη της Κουμουνδούρου είναι το ζήτημα της αποχής που μπορεί να υπάρξει. Από τα περίπου 170.000 μέλη, τα περισσότερα είναι νέα σε ηλικία και το πιθανότερο είναι μεσούντος του καλοκαιριού είτε να εργάζονται εποχικά, είτε να έχουν πάει διακοπές.
Θυμίζουμε ότι στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου η αποχή άγγιξε το 47,16^ που είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Πολλώ δε μάλλον τώρα που θα βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού… Ένα μεγάλο ποσοστό αποχής στις εσωκομματικές εκλογές δεν θα δείξει καλή εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Οπότε αυτό που εξετάζεται ως ενδεχόμενο είναι μήπως θα μπορούσε να διεξαχθεί η ψηφοφορία με δύο τρόπους. Όσοι επιθυμούν να προσέλθουν με φυσική παρουσία στην κάλπη και όσοι δεν μπορούν, να ψηφίσουν ηλεκτρονικά μέσω του κινητού τηλεφώνου τους ή του υπολογιστή. Πόσο εύκολο θα είναι όμως θα υπάρξει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μια τέτοια υποδομή που να διασφαλίζει και το αδιάβλητο της διαδικασίας;