Πώς βλέπουν στην κυβέρνηση την παραίτηση Τσίπρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες κατά την σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αφορμή το μεταναστευτικό.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης πριν την έναρξη της Συνόδου συνομίλησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Μανφρεντ Βέμπερ και την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή και το τραγικό ναυάγιο στ’ ανοιχτά της Πύλου έθεσε τους ηγέτες της ΕΕ προ των ευθυνών τους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην τοποθέτησή του εντός της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.
Αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα
Νωρίτερα, είχε δώσει το στίγμα των προθέσεών του υπογραμμίζοντας από τη μια ότι χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και από την άλλη υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και καιρό γιατί όπως σημείωσε αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση η αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά ολόκληρη την ήπειρο.
Ξεκαθάρισε ακόμα ότι «η Ελλάδα αποδίδει σημασία στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μια αποστολή την οποία η Ελληνική Πολιτεία, το Λιμενικό, η Αστυνομία με τη συμπαράσταση των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν επιτελέσει στο ακέραιο, μειώνοντας κατά 90% τις μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά και αποδεικνύοντας ότι υπάρχει τρόπος να κατεδαφίσουμε τους άθλιους διακινητές, οι οποίοι εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να μεταφέρουν κατατρεγμένους ανθρώπους σε βάρκες και πλοιάρια που δεν θα έπρεπε ποτέ να αποπλέουν από καμία απολύτως ακτή».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα επίσης σε όσους ρίχνουν ευθύνες εντός και εκτός Ελλάδας στο Λιμενικό για την τραγωδία της Πύλου σημειώνοντας ότι είναι απολύτως άδικο να στοχοποιείται από κάποιους ευρωπαϊκούς κύκλους το Ελληνικό Λιμενικό, το οποίο έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα και έσπευσε και σε αυτό το ναυάγιο να προσφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες του.
Η παραίτηση Τσίπρα
Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσγειωνόταν στις Βρυξέλλες μάθαινε για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί. Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός όφειλε εκ της θέσεώς του να σχολιάσει την παραίτηση του κύριου πολιτικού του αντιπάλου και ο βασικός λόγος που χαρακτήρισε αναμενόμενη την αποχώρηση του κ. Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν γιατί έπρεπε επίσης να υπενθυμίσει ότι στην πολιτική κουλτούρα της ΝΔ δεν θεωρείται μη αναμενόμενη η παραίτηση ενός ηγέτη και μάλιστα μετά από τόσες ήττες.
«Με την παραίτησή του Αλέξη Τσίπρα κλείνει ένας κύκλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα που τα τελευταία χρόνια και στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση ταυτίστηκε με την τοξικότητα, με τον διχαστικό λόγο, αλλά τελικά και με την εκκωφαντική αναποτελεσματικότητα όταν τελικά κρίθηκε να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου. Τα κόμματα πρέπει να ενώνουν τους πολίτες και πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να προτείνουν ρεαλιστικά κοστολογημένες και εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών. Σε αυτό το δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πορεύτηκε ποτέ. Ελπίζω να τον βρει. Του το εύχομαι ειλικρινά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Από το κόμμα της ΝΔ δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση κι αυτό γιατί δεν συνηθίζουν όπως τονίζουν να σχολιάζουν εσωτερικά θέματα άλλων κομμάτων. Ωστόσο παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και αναμένουν να μάθουν τον νέο πολιτικό τους αντίπαλο.