Το παρασκήνιο της επιλογής των υπουργών της νέας κυβέρνησης

Το παρασκήνιο της επιλογής των υπουργών της νέας κυβέρνησης

Τέσσερις είναι οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του

Η νέα κυβέρνηση ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπό της και αύριο θα γίνει η ορκομωσίας. Βεβαίως, ήδη έχει ορκιστεί ξανά πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη  μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές. Ενδιαφέρον έχει, πάντως, το παρασκήνιο της επιλογής των προσώπων της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι έτσι όπως εξελιχθούν οι ανάγκες μία σύγχρονης διακυβέρνησης απαιτούνται υπουργεία με συγκεκριμένη δομή, αλλά και για αυτό το λόγο είναι σε αριθμό περισσότεροι οι υπουργοί σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην ερώτηση γιατί ο Γιώργος Φλωρίδης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η απάντηση είναι ότι πρόκειται για ένα σοβαρό επιστήμονα της Νομικής και ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι είναι κατάλληλο πρόσωπο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της Δικαιοσύνης.

Η επιλογή του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Οικονομικών, έγινε καθώς θεωρεί ο πρωθυπουργός ότι έχει συγκεντρώσει αρκετή εμπειρία για να ανταποκριθεί στο έργο του. Για το υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας, στόχος είναι να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός ένα ισχυρό τρίγωνο με τον εαυτό του μέσα σε αυτό, καθώς επέλεξε τους Γεραπετρίτη και Δένδια, μετέδωσε το Mega.

Τέσσερις οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Φυσικά πολύ σημαντικό είναι το ερώτημα για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και φαίνεται ότι αυτές είναι σε τέσσερις βασικούς άξονες.

Αφορούν τα εξής θέματα:

  • Αύξηση εισοδημάτων
  • Αναμόρφωση συστήματος υγείας
  • Πιο φιλικό κράτος
  • Ασφάλεια – σταθερότητα

Το προφίλ του υπουργικού συμβουλίου

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από 15 γυναίκες (25%), εξ αυτών 4 είναι υπουργοί, μία αναπληρώτρια και 10 υφυπουργοί.

Ο μέσος όρος ηλικίας του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται στα 53 έτη και το 45% μάλιστα είναι στην ηλικία των λεγόμενων 40άρηδων.