Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου
Για το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τους μειονοτικούς βουλευτές στη Θράκη, το ναυάγιο στην Πύλο και την προστασία των συνόρων, αλλά και την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε σε συνέντευξή του στην εκπομπή Live News του MEGA ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφερόμενος στο θέμα της Ροδόπης, ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι «δεν είναι καθόλου ευχάριστο το γεγονός, ότι έχει γίνει κεντρικό θέμα στην προεκλογική αντιπαράθεση, το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη. Είναι κάτι, που από την πρώτη στιγμή με βρήκε απολύτως αντίθετο, το ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης και το ξεκίνησε πάρα πολύ άγαρμπα και θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον υπευθυνότητα». Συνέχισε δε λέγοντας ότι «είναι ευαίσθητο το θέμα της Θράκης και της μουσουλμανικής μειονότητας και νομίζω ότι επιχείρησε ο κ. Μητσοτάκης, για κάποιον λόγο που ούτε και εγώ μπορώ να συνειδητοποιήσω, όταν έχεις ένα εκλογικό αποτέλεσμα σαν αυτό που είχε στις 21 του Μάη, δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο θέλησε να βάλει κεντρικό θέμα το ζήτημα της Θράκης και μάλιστα με έναν τόσο επιθετικό τρόπο. Είχε μια περιοχή στην Επικράτεια που δεν βάφτηκε μπλε, τόση αλαζονεία;».
Ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε πεπεισμένος, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να του στήσει παγίδα: «Όταν λοιπόν ετέθη το ζήτημα αυτό και ετέθη με έναν τρόπο όπου προφανώς επιχείρησε να μου στήσει μια παγίδα, γιατί θέλω να μιλήσω με ειλικρίνεια. Εγώ ήμουν 4μιση χρόνια πρωθυπουργός, έχω διαβάσει δεκάδες ενημερωτικά σημειώματα της ΕΥΠ για την Θράκη, που αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα, υποψήφιους δημάρχους, περιφερειάρχες, βουλευτές και πολιτικούς μου αντιπάλους, ποτέ δεν σκέφτηκα να τα κάνω φέιγ βολάν».
«Μου στέλνει λοιπόν τρεις μέρες μετά τις εκλογές ένα ενημερωτικό σημείωμα, χωρίς να με πάρει ένα τηλέφωνο, χωρίς να μου στείλει τον διοικητή της ΕΥΠ να με ενημερώσει, αν είναι κάτι σοβαρό, όπως έκανα εγώ πολλές φορές ως πρωθυπουργός στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και μετά από δύο εβδομάδες βλέπω μέρος αυτού του ενημερωτικού σημειώματος δημοσιευμένο στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" και τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ να μου ζητάει επιτακτικά να αποσύρω τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πίστευα στα μάτια μου, διότι στο ενημερωτικό σημείωμα έβλεπα σαφή αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ. Δεν είπα κουβέντα, θεωρώντας ότι θα πέσει ο θόρυβος, όμως έβλεπα ότι ο κ. Μητσοτάκης το κάνει κεντρικό θέμα» συμπλήρωσε.
«Είναι ζήτημα υποκρισίας»
«Εδώ είναι ένα ζήτημα υποκρισίας, ένα ζήτημα, ότι δε διστάζεις, προκειμένου να κερδίσεις 10.000–15.000 ψήφους, να ανοίξεις ένα θέμα εθνικό, ευαίσθητο, δύσκολο, το οποίο θα το βρεις μπροστά σου την επόμενη μέρα. Στην Θράκη θα έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και στις 26 του Ιούνη, όποια και αν είναι η κυβέρνηση. Και έχουμε μια Τουρκία, η οποία πράγματι είναι πάρα πολύ δραστήρια και τα προβλήματα της Θράκης δε λύνονται με τέτοιου είδους κατηγορίες, ούτε να βγαίνει κανείς και να λέει στους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες, ότι "η ψήφος η δική σας και η κρίση σας είναι υποκινούμενη". Δε θα μπορούσα να το κάνω εγώ αυτό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έχω πάρει πολλές ενημερώσεις παρόμοιες και όλες τις αξιολογούσα, διότι το να έχει κανείς μια επαφή, μια φωτογραφία με τον πρόξενο της Τουρκίας στη Ροδόπη, αυτό δε συνιστά, ότι είναι στρατευμένος ή υποκινούμενος. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Εγώ θεωρώ, ότι και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να αποσύρει τον βουλευτή της ΝΔ εκ των υστερών, αφού εδώ και έναν μήνα γνώριζε και τις δηλώσεις του γνώριζε, η απόφασή του είναι λανθασμένη. Πιστεύω ότι κάνει λάθος, εκ των υστέρων, δεδομένου ότι έχουν τυπωθεί τα ψηφοδέλτια. Θεωρώ ότι είναι λάθος, γιατί δεν πρέπει, κατά την γνώμη μου, να δημιουργούμε ένα κλίμα στοχοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας. Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να περιθωριοποιήσουμε τις τουρκικές βλέψεις και την προσπάθεια χειραγώγησης της μουσουλμανικής μειονότητας από πλευράς Τουρκίας, είναι να προχωρήσουμε, όπως προχωρήσαμε από κοινού όλα τα κόμματα στη διακομματική επιτροπή, που ασχολήθηκε με το πώς θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στη Ροδόπη, πώς θα επιβάλλει ισονομία και ισοπολιτεία» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Μου είπαν ότι είναι προβοκατόρικα»
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στην Θράκη, κλήθηκαν από το κόμμα. «Κάλεσα τους δύο υποψήφιους και μου απάντησαν, ότι αυτά είναι προβοκατόρικα, κυπατζίδικα πράγματα, που δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα. Αυτοί οι υποψήφιοι είναι της Αριστεράς και είναι από τα νεανικά τους χρόνια ενταγμένοι στην Αριστερά. Αυτό αποδεικνύει και αναδεικνύει, ότι είναι μέσα σε μια κοινωνική μάχη, για να καλυτερεύσουν τη ζωή των συνανθρώπων τους εκεί» υποστήριξε.
Ο κ Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα κατά την πρωθυπουργία του και στην παραδοχή του Τούρκου προέδρου για μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη: «Όταν επισκέφτηκε ο Ερντογάν, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, τον υποδέχτηκα στο Μέγαρο Μαξίμου και εκεί είχε τεθεί το ζήτημα της συνθήκης της Λοζάνης. Μέσα από την αντιπαράθεση, αναγκάστηκε να παραδεχτεί, ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, αυτό ορίζει η συνθήκη. Παρόλα αυτά, αυτή η μουσουλμανική μειονότητα έχει τρεις υποκατηγορίες, τους τουρκογενείς μουσουλμάνους της Θράκης, τους Πομάκους και τους Ρομά. Υπάρχει το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού, το οποίο είναι δικαίωμα και υπάρχει και ένα ζήτημα του συλλογικού προσδιορισμού, όπου εκεί είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να τηρούμε αυτά που λένε οι διεθνείς συνθήκες».
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι όσον αφορά τους δικούς μας υποψήφιους βουλευτές, ο της Ροδόπης ουδέποτε έχει μιλήσει για "τουρκική" μειονότητα. Αυτός ο οποίος έχει υποπέσει σε αυτό το ατόπημα, ήταν ο υποψήφιος της Ξάνθης και όταν υπέπεσε, υπέστη επίπληξη από το κόμμα και δεν έχει ξανασυμβεί και υπήρξαν υποψήφιοι άλλων κομμάτων που έχουν υποπέσει στο ίδιο ατόπημα» συμπλήρωσε.
Τόνισε δε, ότι «θα ήταν λάθος μεγάλο και ανευθυνότητα (σ.σ. να τους αποσύρω) και σε αυτήν την ανευθυνότητα εγώ δε θέλω να συμβάλω, σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Το να θέσουμε απέναντί μας ως Πολιτεία, το σύνολο της μουσουλμανικής μειονότητας, είναι αυτό ακριβώς που θέλει να κάνουμε ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν, αυτό που θέλει να αναδείξει, είναι ότι η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, είναι υπό την πίεση του ελληνικού κράτους, στοχοποιημένη, απαξιωμένη και άρα έχει μονάχα μια ελπίδα και έναν φάρο, να προσδεθεί στο άρμα της Τουρκίας. Είναι τεράστιο σφάλμα. Πίστευα ότι τα έχουμε αφήσει πίσω μας όλα αυτά, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», τόνισε.
«Μέγιστη υποκρισία»
Ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε, ότι «πέραν του θέματος αυτού, υπάρχει ένα μείζον θέμα αυτήν την ώρα. Αυτό είναι πώς ένας πρώην πρωθυπουργός, που θέλει να είναι και επόμενος, διαχειρίζεται με τόσο περισσή ανευθυνότητα και αδίστακτα, ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Το πρόβλημα τούτη την ώρα είναι, ότι ενώ είχε ένα χαρτί στα χέρια του, που μου το απέστειλε, το οποίο μιλούσε ρητώς και για τον δικό του υποψήφιο, το διένειμε στα ΜΜΕ αποσπασματικά, κόβοντας το κομμάτι που αφορά τον δικό του υποψήφιο, για να κουνάει το δάχτυλο και να λέει "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εθνική εξαίρεση". Αυτό είναι μέγιστη υποκρισία. Δεν μπορείς να βάζεις στην αρένα της προεκλογικής αντιπαράθεσης τα εθνικά θέματα και δεν μπορείς να εργαλειοποιείς με αυτόν τον τρόπο την ΕΥΠ. Υπήρξαν και άλλοι πρωθυπουργοί στη χώρα, της Δεξιάς παρατάξεως, που ποτέ δεν εργαλειοποίησαν με αυτόν τον τρόπο την ΕΥΠ».
Συνέχισε δε την επίθεση στον πρόςδρο της ΝΔ λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης, που μου έστειλε ένα ενημερωτικό σημείωμα της ΕΥΠ, για 4 χρόνια αυτήν την ΕΥΠ την είχε εργαλειοποιήσει για να ακούει μέσα από το γραφείο του τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους αρχηγούς του στρατεύματος, τους υπουργούς του. (…) Η εισαγγελέας της ΕΥΠ είναι η κυρία Βλάχου, που δήλωνε ότι "έχω κρίση ανέλεγκτη" και "θα υπογράφω ακόμα και για να ακούω την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν το κρίνω". Δεν θα χορέψω το ταγκό της ανευθυνότητας με τον κ. Μητσοτάκη».
«Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή»
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, με φόντο το πρόσφατο ναυάγιο στην Πύλο όπου χάθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, σημείωσε: «Το κρίσιμο θέμα που πρέπει να δούμε είναι αν αποτελεί προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε και να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Αυτό επιτάσσει η λογική. Την ίδια στιγμή όμως οφείλουμε, και αυτό το επιτάσσουν οι αξίες μας και το Διεθνές Δίκαιο, να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή όταν αυτή κινδυνεύει. Άρα λοιπόν, όταν βλέπουμε ανθρώπους στοιβαγμένους σε ένα σαπιοκάραβο να ταξιδεύουν, νομίζω ότι η προτεραιότητα κάθε Αρχής πρέπει να είναι να βρεθεί ο τρόπος αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν αν κινδυνεύουν.
Η γραμμή που είχε το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, η επιχειρησιακή, καθόλη τη διάρκεια της κρίσης το 2015-2019 όπου περάσαν από το Αιγαίο 1,2 εκατ. πρόσφυγες, ήταν ότι όταν κινδυνεύει άνθρωπος, να τον σώζουν. Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν σήμερα την ίδια εντολή», τόνισε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «έχω θέσει μια σειρά από ερωτήματα και οι απαντήσεις που έχουν δοθεί έχουν πολλές αντιφάσεις. Δεν μπορώ να βγω και να πω κάτι καταφατικά. Εγώ λέω, ότι το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό και δραματικό, διότι μέσα από τα χέρια μας χάθηκαν 500–600 ζωές. Σε αυτά τα ερωτήματα που υπάρχουν, αισθάνομαι χρέος να τα θέσω και δεν μπορείς όταν τα θέτεις αυτά να σου λένε ότι είσαι εθνική εξαίρεση διότι βάλεις εναντίον του Λιμενικού και της πατρίδας. Δεν επιρρίπτω ευθύνες στους άντρες και τις γυναίκες του Λιμενικού, αλλά, αν υπάρχουν, σε αυτούς που δίνουν τις εντολές».
«Δεν ήμασταν ξέφραγο αμπέλι»
Σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 – 2019, σημείωσε: «Μετά την περίοδο 2015–2019 υπήρξε η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που είχε ένα πολύ μεγάλο αρνητικό, που το κουβαλάμε ακόμα και σήμερα. Αυτό είναι, ότι προσδιόριζε πως όσοι περνάνε, θα μένουν στα νησιά να ταυτοποιούνται, κάτι που δημιούργησε συνθήκες συμφόρησης στα κέντρα στα νησιά. Η πολιτική που θα εφαρμόζαμε στο προσφυγικό, θα ήταν μια πολιτική υπεράσπισης των συνόρων μας, χερσαίων και θαλάσσιων, ταυτόχρονα με την υποχρέωσή μας να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Το 2015 – 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν είχε μια πολιτική "ξέφραγο αμπέλι", αλλά βρέθηκε μπροστά στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που είδε η ανθρωπότητα. Δεν υπάρχουν σήμερα αυτές οι ροές».
«Ο φράχτης δεν είναι υπερόπλο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού»
Αναφερόμενος στον φράχτη του Έβρου τόνισε, ότι «υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα είναι, ότι είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Δεν είπαμε εμείς να μην χτιστεί ο φράχτης. Είπαμε ότι είναι μη λειτουργικός, δεν μπορεί να γίνει φετίχ και να το θεωρείς το υπερόπλο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Είναι σύνθετο το πρόβλημα. Απαιτείται η διεκδίκηση μιας άλλης μεταναστευτικής πολιτικής από την ΕΕ, να μοιράζονται τα βάρη σε όλες τις χώρες. Ακούγεται ουτοπικό, αλλά κάποια πράγματα πετύχαμε την περίοδο που παλεύαμε για αυτό. Από το 2015 – 2019 είχαμε μόνιμες διόδους επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης από την Τουρκία. Σήμερα δεν υπάρχει καμία νόμιμη οδός, αυτό είναι το πρόβλημα».
«Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νερό»
Στο θέμα της ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, πως είναι στην ατζέντα της ΝΔ η ιδιωτικοποίηση του νερού. «Επιμένω ότι θα ιδιωτικοποιήσει το νερό ο κ. Μητσοτάκης, διότι αυτό που λέει τώρα, δεν είναι τίποτα άλλο, από το ότι συμμορφώνεται με την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο έχει αποφασίσει από το 2022, ότι έπρεπε να περάσει η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Η ΝΔ όχι μόνο δεν το έκανε πράξη, αλλά ο κ. Σταϊκούρας νομοθέτησε, για να παρακάμψει την απόφαση του ΣτΕ. Ήρθε δεύτερη απόφαση, η οποία εξαναγκάζει την κυβέρνηση να το πράξει αυτό.
»Είναι λοιπόν κάτι που είναι αναγκασμένος ο κ. Μητσοτάκης να κάνει. Η απόφασή του να ιδιωτικοποιήσει μέρος των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, φανερώνεται από την επιλογή του να ψηφίσει τη Ρυθμιστική Αρχή για το νερό. Ρυθμιστική Αρχή υπάρχει, όταν υπάρχουν και ιδιώτες. Η ΝΔ επιχείρησε να ιδιωτικοποιήσει και τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και υδροδότησης Αττικής με έναν διαγωνισμό. Ξεκίνησε την ιδιωτικοποίηση και ήρθε πάλι το ΣτΕ και την εμπόδισε. Άρα είναι σχεδιασμός. Εμείς δεν αρνούμαστε την αγορά, απλά λέμε, ότι κάποια πράγματα πρέπει να μένουν σταθερά υπό δημόσιο έλεγχο, γιατί εκεί υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας, πχ. στο νερό. Το σχέδιο είναι σχέδιο μετοχοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ».
«Κάνει καλή διαχείριση της επικοινωνίας»
Όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να πιστώσω στον κ. Μητσοτάκη, ότι κάνει μια πολύ καλή διαχείριση της επικοινωνίας. Θέλει να βλέπει και μετράει τις τάσεις της ελληνικής κοινωνίας και προσπαθεί να διαμορφώνει μια εικόνα, που να μπορεί να απαντάει στα μεγάλα ερωτήματα που έχει η ελληνική κοινωνία. Από την άλλη, εγώ οφείλω να πω στον ελληνικό λαό την αλήθεια μου και αυτή είναι, ότι στρατηγική της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη είναι ιδιωτικοποιήσεων σε όλους τους τομείς».
«Απαξιώνεται το ΕΣΥ»
«Στο θέμα της υγείας δεν κρύβεται αυτό, ότι είναι επιλογή να ανοίξει περισσότερο, ως χώρος κερδοσκοπίας, ο χώρος της υγείας. Στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί ένας τεράστιος χώρος εμπορικής αξιοποίησης και κερδοσκοπίας στον χώρο της υγείας. Υπάρχει μια προφανής αντίληψη ότι πρέπει σιγά σιγά το κράτος να αποσύρεται, να απαξιώνεται το ΕΣΥ» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο, όπως λέει, προβλέπει μειώσεις στις δαπάνες του Δημοσίου κατά 10%.
«Κάθε κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να καταθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την επόμενη τριετία. Η κυβέρνηση της ΝΔ το κατέθεσε πριν από 2 μήνες. Σε αυτό το πρόγραμμα προβλέπεται, όχι ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες για το Δημόσιο, για το μισθολόγιο, αλλά θα μειωθούν κατά 10%. Οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου είναι συγκεκριμένες. Αν έχουμε την αίσθηση, ότι θα έχουμε κάποιο μάνα εξ ουρανού, που θα πέσει ξαφνικά και θα βρούμε άλλους δημοσιονομικούς χώρους, να το συζητήσουμε. Αλλά στο ίδιο το μεσοπρόθεσμο, η κυβέρνηση προβλέπει συγκεκριμένους ρυθμούς ανάπτυξης και βάσει αυτών διαμορφώνεται ένας δημοσιονομικός χώρος.
Με δυο λόγια, δεν έχουν συμπεριληφθεί, σχεδόν καμία από τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη. Μονάχα μία, που αφορά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, καμία άλλη. Όταν λέει για 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, εννοεί 10.000 αναπληρώσεις αυτών που θα φύγουν, όχι νέες, το διευκρίνισε ο ίδιος. Εμείς λέμε, ότι η χώρα για να στηρίξει το ΕΣΥ, πρέπει να ζητήσει και μπορεί να το κάνει, γιατί τώρα δεν είναι στα μνημόνια, για μία τριετίια να φύγουμε από τον κανόνα ‘ένας φεύγει, ένας έρχεται’ και να πάμε στο ένα προς ενάμιση τουλάχιστον, ώστε να μπορέσεις να κάνεις 15.000 προσλήψεις καινούργιες, όχι να αναπληρώσεις αυτούς που φεύγουν».
Σχετικά με τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 – 2019 και στη διακυβέρνηση της ΝΔ το 2019 – 2023, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε μια περίοδο που ήταν υποχρεωμένος για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αυτός ήταν ο εθνικός μας στόχος τότε, να μαζέψει 40 δισ. στα δημοσία ταμεία και το κάναμε με επιτυχία και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και διευθετήσαμε το χρέος και ήμασταν ίσως η μόνη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά που δεν άφησε πίσω της χάος.
Η διαφορά με τον κ. Μητσοτάκη είναι, ότι όχι μόνο βρήκε αυτά τα λεφτά στα ταμεία, αλλά κυρίως εξαιτίας της πανδημίας, είχε τη δυνατότητα όχι να συμμαζέψει τα δημόσια οικονομικά, αλλά να τα επεκτείνει. Είχε μια δυνατότητα δημοσιονομικής επέκτασης πάνω από 60 δισ. εξαιτίας της πανδημίας. Ήταν η μόνη κυβέρνηση από την είσοδο στην ΟΝΕ και μετά, που δεν είχε δημοσιονομικούς περιορισμούς, που σε όλη την Ευρώπη εφαρμόστηκε ένας άλλος κανόνας. (…) Φορτώσανε το χρέος, έχει αυξηθεί κατά 40 δισ. ευρώ. Μας δανείζουν οι αγορές με χειρότερους όρους, αλλά όχι αποτρεπτικούς, εξαιτίας του γεγονότος ότι μαζέψαμε αυτά τα 40 δισ. και είναι εκεί. Τα μαζέψαμε, για να μπορούμε να βγαίνουμε στις αγορές και να δανειζόμαστε με χαμηλό επιτόκιο».
Σχετικά με τις κάλπες της 25ης του Ιούνη είπε: «Έχουμε κάνει έναν απολογισμό, το ζήτημα όμως την ώρα τούτη είναι να δούμε όχι τι κάναμε λάθος αλλά τι θα κάνουμε την εβδομάδα που μένει προκειμένου να θέσουμε στο επίκεντρο της κρίσης του ελληνικού λαού τα πραγματικά διακυβεύματα. Όσον αφορά την απλή αναλογική, είπε, ότι «ήταν μια αξιακή επιλογή, στρατηγική, που εκ των πραγμάτων απεδείχθη, ότι ηττήθηκε σε έναν μεγάλο βαθμό, διότι άλλες προοδευτικές δυνάμεις δεν την υιοθέτησαν. Ήταν πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Είχα και εγώ άλλο όραμα, για το πώς θα αλλάξει το πολιτικό σύστημα, να γίνει λιγότερο τοξικό και να υπάρχουν συνεργασίες στη βάση προοδευτικών συγκλίσεων να μην έχουμε αυτοδύναμες και αλαζονικές μονοκομματικές κυβερνήσεις.
Ο κόσμος είπε, ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει συναίνεση με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, για να γίνει πραγματικότητα το σχέδιο της προοδευτικής διακυβέρνησης, εμείς θα επιλέξουμε αυτόν που μπορεί να μας δώσει τούτη την ώρα την καλύτερη προοπτική σταθερότητας. Θεωρώ ότι η στάση που κράτησαν οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής. Δεδομένης αυτή της εξέλιξης, είμαστε υποχρεωμένοι να προσανατολιστούμε και να προσαρμοστούμε σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση η οποία είναι με την ενισχυμένη αναλογική. Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία. Χάθηκε μια ευκαιρία για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων αυτό θα έχει κόστος για όλους».
Το δίλημμα για τις ερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι αν η χώρα θα κυβερνηθεί με το πρόγραμμα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός και να εφαρμοστεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη 4ετια γιατί είναι κρίσιμο για την κοινωνία. Από εκεί και πέρα το διακύβευμα για τις 26 του Ιούνη δεν είναι αν θα υπάρξει κυβέρνηση ή θα πάμε σε τρίτες εκλογές, αλλά αν θα δημιουργηθεί ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και ασύδοτο και, αυτό κατά την άποψή μου, είναι κάτι που το ακούει σήμερα όχι μόνο ο δημοκρατικός και προοδευτικός πολίτης, με τις διαφορές που μπορεί να έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ακούει ακόμα και ο συντηρητικός πολίτης».
«Αν με ρωτάτε αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανανεωθεί, η απάντησή μου είναι χθες, όχι αύριο. Ανανέωση και στα πρόσωπα και στην εκφορά του πολιτικού λόγου», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την ανανέωση στο κόμμα. «Είναι στοιχείο υγείας της δημοκρατίας την επόμενη μέρα να μην έχουμε τους συσχετισμούς και αυτό δε θα γίνει αν ένα κόμμα του 2.5% πάρει 3.5%. Θα γίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστρέψει αυτόν τον συσχετισμό γιατί παραμένει ως ο βασικός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης στον τόπο. Είναι σχεδιασμός της ΝΔ όχι απλά να κερδίσει αλλά να είναι την επόμενη μέρα ασύδοτη, ανεξέλεγκτη χωρίς αντίπαλο. Είναι όσα περισσότερα κόμμα γίνεται στη Βουλή, αρκεί να μην έχουμε ισχυρό αντίπαλο. Καλώ λοιπόν όλους να σκεφτούνε μια δεύτερη φορά την ψήφο τους», είπε κλείνοντας τη συνέντευξή του στο MEGA, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.