«Γι’ αυτό στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η κλήρωση...»
Ο Κώστας Ζουράρις, πρώην βουλευτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έδωσε το δικό του σχόλιο για το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Κάτι που προκάλεσε αίσθηση στα λεγόμενά του, ήταν το γεγονός πως δήλωσε ότι είναι εξωφρενικό να εξισώνεται η ψήφος του με την ψήφο ενός «άγουρου 17χρονου», όπως είπε.
Καλεσμένος στην εκπομπή «Το Πρωινό» με τον Γιώργο Λιάγκα, ο κ. Ζουράρις απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσε ο παρουσιαστής. Εν μέσω της συζήτησης που είχαν για τα σχόλια του κ. Ξυδάκη περί ψηφοφόρων με «Σύνδρομο της Στοκχόλμης», ο κ. Ζουράρις είπε πως σε όλη του την πορεία ως καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, «έχω το προνόμιο να ακούω την οποιαδήποτε γνώμη πολιτικής του οποιουδήποτε».
Μάλιστα, αναφέρθηκε σε μια κουβέντα που είχε με την τότε 17χρονη κόρη του, η οποία τον είχε ρωτήσει «τι είναι Δημοκρατία;».
Εκείνος είπε πως «αφού της είπα είναι το ένα, το άλλο, το τρίτο, της λέω “είσαι 17 ετών και εγώ είμαι αυτός που είμαι. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει η ψήφος η δίκη σου, είναι ίση με τη δική μου; Ε, αυτό είναι Δημοκρατία”. Αυτό το εξωφρενικό. Μόνο έτσι γίνεται Δημοκρατία. Αν δεν γίνεται έτσι, παύει να είναι Δημοκρατία».
Τότε, ο Γιώργος Λιάγκας ρώτησε τον κ. Ζουράρι αν όντως πιστεύει πως είναι εξωφρενικό το ότι η ψήφος του ενός είναι ίση με του άλλου, με τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά «βεβαίως είναι εξωφρενικό, γιατί πρέπει να διοικείς μια χώρα, με τη μόρφωση τη δική μου και την πείρα τη δική μου, δεν μπορεί να εξισούται με το άγουρο. Είναι εξωφρενικό και το μόνο νόμιμο, γιατί αν δεν ήταν ίση η ψήφος της άγουρης κόρης μου με τη δική μου, δεν θα υπήρχε Δημοκρατία. Γι’ αυτό στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η κλήρωση, άρα δεν διοικούσαν οι άριστοι, οι αριστοκράτες, οι δημογέροντες αλλά όλοι εκ περιτροπής».
Δείτε τη συζήτησή τους στο 07.50: