Το 50% του εκλογικού σώματος δήλωσε στο exit poll ότι ψήφισε με θετική αξιολόγηση το κόμμα που προτιμάει
Ποιοτικά στοιχεία τα οποία οδήγησαν στο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 21/5, έδωσε στην ΕΡΤ ο εκλογικός αναλυτής, Παναγιώτης Κουστένης.
Αναλύοντας πώς ψήφισαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και πώς οι ιδιωτικοί εστίασε επίσης στους αγρότες και αναφέρθηκε στο κριτήριο σύμφωνα με το οποίο αποφάσισαν ποιο ψηφοδέλτιο θα ρίξουν στην κάλπη οι πολίτες.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ στο δελτίο ειδήσεών της το βράδυ της Τρίτης (23/5) για την ψήφο ανά επάγγελμα στους δημοσίους υπαλλήλους η Νέα Δημοκρατία ξαναπαίρνει το προβάδισμα. Στις προηγούμενες εκλογές του 2019 το προβάδισμα στη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία ήταν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα η Νέα Δημοκρατία έχει ανεβάσει τα ποσοστά της και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ με την πτώση του έχει υποχωρήσει και είναι σε δεύτερη θέση με απόσταση 12 μονάδων.
Προηγείται στους ιδιωτικούς υπαλλήλους η Νέα Δημοκρατία αλλά με περιορισμένη διαφορά
Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους η Νέα Δημοκρατία προηγείται μεν του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με πιο περιορισμένη διαφορά διότι στη συγκεκριμένη κατηγορία έχει χάσει 10 μονάδες σε σχέση με το 2019. Είναι μία επαγγελματική κατηγορία η οποία δίνει στα λοιπά κόμματα 21%. Ωστόσο, επισημαίνεται το 10% του ΚΚΕ. Είναι το ισχυρότερό του ποσοστό ανά επαγγελματική κατηγορία. Η άνοδός του όσο και αν έχει πιστωθεί σε επικοινωνιακή τακτική, κράτησε το κοινωνικό προφίλ που παραδοσιακά εμφανίζει η εκλογική βάση του σώματος.
Στους αγρότες το ποσοστό της ΝΔ είναι 48%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ποσοστό 10% και να είναι χαμηλότερα από το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 13%.
«Το 53,8% ψήφισε το κόμμα που προτιμάει»
Όπως επισήμανε ο κ. Κουστένης «είθισται να λέμε ότι τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο έντονη η αρνητική ψήφος ή αρνητική ταύτιση. Παράλληλα, φαίνεται ότι πάνω από το 50% του εκλογικού σώματος δήλωσε στο exit poll ότι ψήφισε με θετική αξιολόγηση το κόμμα που προτιμάει.
Ένα 30% ψήφισε ένα κόμμα το οποίο το προτιμάει αλλά όχι απολύτως θετικά. Το προτιμάει συγκριτικά ως λιγότερο κακό από τα υπόλοιπα. Υπάρχει ωστόσο και ένα 8% σαφώς τιμωρητικής ψήφου, δηλαδή ψήφισαν ένα κόμμα για να τιμωρήσουν κάποιο άλλο κόμμα το οποίο αντιπαθούν.
Θετική ψήφο έδωσε το 53,8% ενώ για τη Νέα Δημοκρατία το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 64% με 65%. Τα ισχυρότερα ποσοστά αρνητικής ψήφου τιμωρητικής ψήφου εμφανίζονται στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ περίπου 10 %. πολύ λιγότερη θετική ψήφος περίπου 50% και η πιο έντονη αρνητική 10%.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ 10%, προφανώς ως αντιπάθεια προς τη Νέα Δημοκρατία και υπάρχει και ένα περίπου 10% προς το ΠΑΣΟΚ με ερωτηματικό προς ποιον στρέφεται η συγκεκριμένη αντιπάθεια.
«Η Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι αύξησε τη δύναμή της, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα ιδεολογικής εγγύτητας»
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τη Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι αύξησε τη δύναμή της, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα ιδεολογικής εγγύτητας. Ιδεολογική εγγύτητα, εξήγησε, πως εννοούμε την ερώτηση πόσο κοντά αισθάνεστε στο κόμμα που ψηφίζετε.
Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ είναι υψηλότερα σε αυτό το δείκτη, που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι είναι αρκετά ταυτισμένοι με τα συγκεκριμένα κόμματα.
Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ένα 30% των ψηφοφόρων του το ψηφίζει με ιδεολογικούς όρους και άλλο 10% το ψηφίζει γιατί του αρέσει να το ψηφίσει, έστω και αν δεν είναι ιδεολογικά κοντά.
Αντίστροφα ο ΣΥΡΙΖΑ η ιδεολογική του εγγύτητα είναι κάτι παραπάνω από το 10%, δηλαδή περίπου αυτό που είχαμε δει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.