Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 είναι υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής στράτευσης
Την παραδοχή ότι μια έξοδος από το ευρώ θα ήταν ολέθρια για την Ελλάδα έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο debate, που έγινε για τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 επανέλαβε ότι ήταν λάθος το γεγονός ότι μπήκε η χώρα στο ευρωπαϊκό νόμισμα.
«Λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά μεγάλο το κόστος εξόδου»
Απαντώντας σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα (Σκάι), στην ενότητα, Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση, για τη θέση του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, όσον αφορά το ευρώ, ο Γιάνης Βαρουφάκης διερωτήθηκε «αν υπάρχει κάποιος μεταξύ μας, εδώ, σε αυτή την αίθουσα» που δεν θεωρεί ότι το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους, και όχι το αντίστροφο;
«Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ».
Επανέλαβε δε, ότι το σχέδιο «Δήμητρα» δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών. Η χώρα μας βαδίζει, προσέθεσε, σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες για αυτό που έρχεται.
«Υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής στράτευσης»
Σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα (Mega), στην ενότητα, Εξωτερική Πολιτική-Άμυνα, τι θα έκανε αν ήταν εκείνος πρωθυπουργός και Τούρκοι κομάντος έκαναν απόβαση σε ελληνική βραχονησίδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε εισαγωγικώς πως «η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας». Πρότεινε, εξ άλλου, να κρατήσουμε τα διεθνή ερείσματα και να ξεκαθαρίσουμε -κάτι που δεν έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το 1996, όπως υποστήριξε- ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια των συμμάχων της για τη χρήση των οπλικών συστημάτων που διαθέτει. Το ίδιο συνέβη και το 1974, στην Κύπρο, συμπλήρωσε.
Το μείζον, ωστόσο, συνέχισε, είναι να μην φτάσει η χώρα ως εκεί. «Η αποτροπή είναι το παν», με άλλα λόγια. Επανέλαβε, επίσης, τη θέση του πολιτικού σχηματισμού του οποίου ηγείται για περιφερειακή διεθνή συνδιάσκεψη, με ένα θέμα τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, αφού απορρίπτει την ιδέα των διμερών επαφών με την Τουρκία. Και, εάν τελικώς, συνέβαινε εκείνο το απευκταίο ενδεχόμενο (τουρκικής απόβασης) θα άκουγε με προσοχή τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων αφενός, θα έκανε αλλεπάλληλες επαφές με συμμάχους αφετέρου.
Στην πρόσθετη ερώτηση, τέλος, για τη θέση του κόμματός του, κατά της υποχρεωτικής στράτευσης, επέμεινε πως η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας είναι απαραίτητη για την αύξηση του ετοιμοπόλεμου των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως, άλλωστε, συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία.
«Προτείνουμε τη δημιουργία ενός δικού μας FBI»
Στην τρίτη ενότητα του ντιμπέιτ που αφορούσε το κράτος, τους θεσμούς και τη διαφάνεια δέχθηκε ερώτηση ο Γιάνης Βαρουφάκης από τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη. «Εκεί που δεν ξέρω τι θα μας απαντήσετε. Έχετε σχέδιο για την εξυγίανση του κράτους;» ρώτησε ο δημοσιογράφος του Ant1.
Ο γραμματέας του ΜέΡα25 αρχικά δήλωσε πως τον ευχαριστεί το ερώτημα που δέχθηκε και σημείωσε πως «το κράτος θυμίζει ελβετικό τυρί» μετά τα μνημόνια καθώς «λείπουν κομμάτια του».
«Με ευχαριστεί το ερώτημα. Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια. Λείπουν κομμάτια του. Τις εφορίες δεν τις ελέγχει η κυβέρνηση. Ο Πιερρακάκης δεν έχει πρόσβαση στο λογισμικό της ΑΑΔΕ. Το Α σημαίνει ότι είναι ανεξάρτητη από την ελληνική βουλή αλλά εξαρτημένοι από τους δανειστές. Ποια άλλη χώρα έχει υπερταμείο;» αναρωτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης ενώ σε σχόλιο του για τους θεσμούς είπε πως: «Η κυβέρνηση γράφει το ΣτΕ όταν δεν της αρέσει η απόφαση. Έχουμε μια εξεταστική στη Βουλή που αν συνέβαιναν στο αμερικανικό κογκρέσο θα πήγαιναν δεμένοι χειροπόδαρα. Διαβουλευτικά συμβούλια προτείνουμε με κληρωτούς πολίτες και εκλεγμένους που θα λογοδοτούν οι δημόσιες υπηρεσίες».
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης επανήλθε και ρώτησε «Αυστηρές οι αποφάσεις που ζημίωσαν τη χώρα; Έχετε λάβει λάθος αποφάσεις;» και ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε: «Το κόμμα μας, το 2019, τότε και τώρα προτείνουμε τη δημιουργία σοβαρού σώματος δίωξης πολιτικού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος. Ένα δικό μας FBI που θα έχει τα μέσα να διώκει τη διαπλοκή. Τα δικά μου λάθη, να παρακαλέσω τον πρωθυπουργό, να μας πει γιατί δείλιασε και δεν έκανε την εξεταστική επιτροπή για το 2015. Κύριε Μητσοτάκη γιατί δειλιάσατε;».
Για ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Θέλουν να αναβαπτίσουν κολέγια της συμφοράς
Σε ερώτηση σχετικά με το αν συμφωνεί ή όχι με την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, κλήθηκε από τον Παναγιώτη Στάθη να απαντήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο πλαίσιο του τέταρτου κύκλου ερωτήσεων του ντιμπέιτ για τις προσεχείς εκλογές.
«Δεν έχω διδάξει ποτέ σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Μόνο στις ΗΠΑ που έχουν ιδιαίτερο πλαίσιο. Το Harvard δεν είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο, αλλά κάτι σαν τραστ. Η συζήτηση είναι αποκρουστική όπως διεξάγεται στην Ελλάδα. Θέλουν να αναβαπτίσουν κολέγια της συμφοράς που εκμεταλλεύονται την υποχρηματοδότηση του δημοσίου πανεπιστημίου. Ουσία είναι η ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου για να διαφυλάξουμε μια πανεπιστημιακή εκπαίδευση από τα αρπακτικά. Στήνουν κολέγια της συμφοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΜέΡΑ25.
Στη συμπληρωματική του ερώτηση, ο Παναγιώτης Στάθης, κάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη να απαντήσει αν αυτή και άλλες θέσεις του που συγκλίνουν με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αποτελέσουν τη βάση συζήτησης μεταξύ τους.
«Δύο χρόνια έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να προτείνουμε σε Τσίπρα, Κουτσούμπα, Ανδρουλάκη να μιλήσουμε για τις δυνατότητες συγκλίσεων. Έχουμε απλή αναλογική, αν τη σέβεσαι δεν φτάνει να την ψηφίσεις αλλά και να τη σεβαστείς στην πράξη. Αυτό το παράθυρο έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα δυστυχώς».
«Να μην χάσουμε την πράσινη βιομηχανική επανάσταση»
Για την ενεργειακή μετάβαση ρωτήθηκε στον πέμπτο γύρο ερωτήσεων του ντιμπέιτ, από τον Αντώνη Σρόιτερ ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Οι εξορύξεις θέλουν 15 χρόνια αν παράγουν και όταν παράγουν δεν θα υπάρχει η τιμή. Μέχρι τότε οι ΑΠΕ θα είναι πιο φθηνές. Οι εξορύξεις προσφέρουν γεωπολιτικές εντάσεις και καταστροφή του περιβάλλοντος. Το μέλλον είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες. Δεδομένης της έντασης του αέρα θα μπορούν να παράξουν ενέργεια για να έχουμε πράσινο υδρογόνο. Μην ακούτε τι λένε για 2050, αυτός είναι ο στόχος της ΕΕ. Πράσινο υδρογόνο στην μεταλλουργία έχει ήδη μπει μπροστά. Το ζήτημα για τη χώρα μας είναι να μην χάσουμε την πράσινη βιομηχανική επανάσταση. Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης έπρεπε να έχουν επενδυθεί εκεί».
Στη συμπληρωματική ερώτηση, ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου του Alpha, ρώτησε τον γραμματέα του ΜεΡΑ25 για το Πόθεν Έσχες του, αναφέροντάς του ότι είναι ο πολιτικός αρχηγός με το μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα: «Οικογενειακώς έχουμε δύο μοτοσικλέτες που τις χρησιμοποιούμε πολύ σπάνια. Τα αυτοκίνητα τα έχουμε και κάθονται. Αν είναι να τα δώσουμε για ανακύκλωση να το κάνουμε. Το βασικό είναι να μη φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Το να πει ένα κόμμα σαν το δικό μας καμία εξόρυξη έχει ένα πολιτικό κόστος, εμείς είμαστε έτοιμοι να το πάρουμε».
«Ασφάλεια δεν σημαίνει πανεπιστημιακή Αστυνομία»
Σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ασφάλεια στα ελληνικά πανεπιστήμια σε σχέση και με την πανεπιστημιακή αστυνομία κλήθηκε να απαντήσει στον έκτο γύρο ερωτήσεων του ντιμπέιτ, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Το πιο εύκολο ερώτημα που μπορούσατε να κάνετε. Βεβαίως. Έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό από τότε που γύρισα στην Ελλάδα στο ΕΚΠΑ για να προσφέρω υπηρεσίες στα παιδιά μας και να δημιουργήσω συνθήκες ασφάλειας. Γνωρίζω τι σημαίνει ανασφάλεια. Έχω κλειδωθεί με φοιτητές μου στη Σίνα με διάφορους εξωσχολικούς να μας απειλούν.
Ασφάλεια δεν σημαίνει πανεπιστημιακή αστυνομία. Σημαίνει διαφύλαξη του ασύλου που να παρέχεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο. Η ιδέα ότι βάζεις την αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο είναι όνειδος. Δεν έχουν καταλάβει πως λειτουργούν το Κέμπριτζ και η Οξφόρδη ή έχουν καταλάβει και απευθύνονται σε ένα ακροδεξιό ακροατήριο».
Στη συμπληρωματική της ερώτηση, η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, ρώτησε τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 αν είναι ικανοποιημένος από την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα ελληνικά πανεπιστήμια, με τον ίδιο να απαντά:
«Μιλάτε στον πιο φιλελεύθερο άνθρωπο που μπορεί να υπάρξει. Είμαι σταθερά αρωγός οποιουδήποτε έχει απειληθεί για την έκφραση ιδεών. Δεν με ικανοποιεί η ελευθερία διακίνησης ιδεών. Όμως ΜΑΤ, Πανεπιστημιακή Αστυνομία, το κλίμα που καλλιεργεί η Μητσοτάκη Α.Ε. την υπονομεύει ακόμα περισσότερο. Οι φοιτητές ξέρουν να προασπίσουν τη διακίνηση των ιδεών».