Ανδρουλάκης στο debate: Όποιος είναι κοντά μου και κινείται σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να υπηρετεί το κόμμα

Ανδρουλάκης στο debate: Όποιος είναι κοντά μου και κινείται σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να υπηρετεί το κόμμα

«Στόχος μου να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος και εξέθεσαν τη χώρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Την αταλάντευτη στάση για «καθαρίσει» το ΠΑΣΟΚ από όσους δεν βρίσκονται στο κόμμα και δεν κινούνται υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο debate ενόψει των εκλογών του Μαϊου. «Όποιος είναι κοντά μου ή στο κόμμα και κινείται εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να υπηρετεί το κόμμα», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ναι στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική - Όχι στην παρακμή»

Ναι στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική κι όχι στην παρακμή, τη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στη πρώτη ερώτηση που δέχθηκε στο debate από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Στάθη (OPEN), αν επιμένοντας στους όρους που θέτει για κυβέρνηση συνεργασίας δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα και συνεπώς θα υπάρξει οικονομική αστάθεια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων κοστολογείται σε 1 δισ. και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος με κύρια μέριμνα τη προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, συντάξεις αποκατάστασης, χηρείας και νέο ΕΚΑΣ, διόρθωση των φορολογικών αδικιών, όπως το υψηλό αφορολόγητο για τις γονικές παροχές και φορολογικά κίνητρα για στα νέα ζευγάρια για κοινωνική κατοικία.

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια στη ΕΕ σε μια πολιτική για την Τουρκία»

«Αν και η ερώτηση είναι εκτός θέματος παρ' όλα αυτά θα σας απαντήσω. Ουδέποτε δέχθηκα επίσημα αίτημα για συνάντηση από τον κ. Μητσοτάκη πάρα μόνο ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων μια γενική αναφορά "να συναντηθούμε κάποια στιγμή"» απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ (ALPHA) εάν θα συναντιέται με πολιτικούς αρχηγούς που δεν είναι τόσο φιλικοί προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που βγει πρωθυπουργός της χώρας, από τη στιγμή που ως αρχηγός του κόμματος δεν έχει συναντηθεί με τον Κυριάκο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ακόμα ότι έχει συναντήσει ήδη με πέντε Ευρωπαίους ηγέτες και αρκετούς Τούρκους αξιωματούχους.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως είναι τρεις οι άξονες της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέναντι στην Τουρκία, είτε εκλεγεί ξανά ο Τ. Ερντογάν ή εκλεγεί ο Κ. Κιλιντζάρογλου.

Πρώτον, άρση του ΒΕΤΟ στην ΕΕ για να διαμορφωθεί Ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας.

Δεύτερον, φύλαξη των συνόρων και με ευρωπαϊκούς πόρους ενίσχυση του φράκτη γιατί τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα είναι κι ευρωπαϊκά και

Τρίτον, ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως πρέπει να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στην ΕΕ για μια ευρωπαϊκή πολιτική για την Τουρκία, η οποία δεν θα θολώνεται από αναφορές για Πρέσπες του Αιγαίου και ότι δεν συζητάμε τίποτα.

«Χρειάζονται μεγάλες θεσμικές αλλαγές για να οδηγήσουν σε θεσμική κανονικότητα»

Η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη αν εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη πως θα ρίξει φως στην υπόθεση των υποκλοπών.

«Αυτή η υπόθεση έχει ταλανίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Με το πόρισμα της PEGA, έχει υψηλό ενδιαφέρον, για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο. Εμπιστεύομαι τη Δικαιοσύνη, αλλά δεν εμπιστεύομαι το πολιτικό σύστημα. Είναι αδιανόητο να έχεις στο στενό σου περιβάλλον ανθρώπους που στήνουν τέτοιο παρακράτος και να στήνεις γύρω τους μια ασπίδα. Απίστευτο παρακράτος που δεν χτύπησε μόνο εμένα αλλά και αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού μετά την καταδίκη του να πάει σπίτι του, είναι στα ψηφοδέλτια» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στη follow up ερώτηση που απηύθυνε η Σία Κοσιώνη αφορούσε το αν ο κ. Ανδρουλάκης σκεφτόταν να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

«Οι θεσμοί προτείνουν στην Ελλάδα να υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία για τον ορισμό ανώτατων δικαστών για μεγαλύτερη διάκριση των εξουσιών. Χρειάζονται μεγάλες θεσμικές αλλαγές για να οδηγήσουν σε θεσμική κανονικότητα. Δεν γίναμε Ουγγαρία, αλλά είμαστε στον δρόμο αν δεν θωρακίσουμε τους θεσμούς του κ. Μητσοτάκη» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Στόχος μου να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος και εξέθεσαν τη χώρα»

Στην αποπομπή του γιατρού, πρώην υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ, που έδωσε άδεια στον επιθεωρητή του σταθμάρχη μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών αφορούσε η ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα στον Νίκο Ανδρουλάκη στην τέταρτη ενότητα ερωτήσεων του ντιμπέιτ, όμως ο τελευταίος απάντησε σχετικά με τις παρακολουθήσεις.

«Να κλείσω λογαριασμούς με την προηγούμενη συζήτηση. Όποιος με παρακολουθεί δεν περίμενε να ακούσει τον Μητσοτάκη. Έχω σταθερή στάση για θεσμούς και Δημοκρατία στη χώρα μας. Το ότι είπε ότι δεν αποτελώ κίνδυνο για τη Δημοκρατία το έχει καταλάβει κάθε Έλληνας πολίτης. Κίνδυνο αποτελώ για τη Νέα Δημοκρατία γι αυτό παρακολουθήθηκα. Αυτό που είπε δεν φτάνει. Στόχος μου να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα».

Περνώντας στην απάντησή του σχετικά με το περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε η Μάρα Ζαχαρέα, σημείωσε: «Συνέβη το περιστατικό. Σε 10 λεπτά έφυγε από τα ψηφοδέλτιά μας. Δεν δέχομαι να κρύβουμε ευθύνες κάτω από το χαλί. Όποιος είναι κοντά μου ή στο κόμμα και κινείται εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να υπηρετεί το κόμμα. Όλες οι διοικήσεις θα καταρτιστούν μόνο με διεθνή διαγωνισμό με οικονομικά κίνητρα για να έρθουν να υπηρετήσουν τη χώρα».

Στη συμπληρωματική ερώτηση σχετικά με το αν στηρίζει την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, ο Νίκος Ανδρουλάκης, απάντησε: «Δεν μπαίνουμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Αλλά αναθεώρηση χωρίς να έχουμε συμφωνήσει το πλαίσιο; Προτεραιότητα είναι το ισχυρό δημόσιο Πανεπιστήμιο που θα σπουδάζει το ελληνόπουλο της μεσαίας τάξης. Μιλάμε για εθνικό απολυτήριο στα πρότυπα Γαλλίας και Γερμανίας. Αυτό είναι πακέτο για τη δημόσια παιδεία ώστε να σταματήσει το δημόσιο σχολείο να είναι πάρεργο».

«Το κράτος κάνει κουμάντο στη ΔΕΗ»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της θεματικής ενότητας του ντιμπέιτ για το Περιβάλλον και την Ενέργεια ρωτήθηκε από τη Ράνια Τζίμα για την ΔΕΗ. «Θα επαναφέρει τη ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο λέει ο Τσίπρας, εσείς σε ποια κατεύθυνση είστε κοντά;» ρώτησε η δημοσιογράφος.

Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε μεταξύ άλλων πως: «Αυτή τη στιγμή το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκουν στο Δημόσιο. Όλοι οι άλλοι μαζί δεν μπορούν να σχηματίσουν πλειοψηφία. Οπότε το ελληνικό Δημόσιο διορίζει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο. Πάλι το κράτος κάνει κουμάντο. Άρα αυτή η πρόταση δεν αλλάζει την πολιτική του κράτους στη ΔΕΗ. Για μένα πρέπει να συνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση με τις επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση για να μειώσουμε την εξάρτηση της χώρας που πρωταγωνίστησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ».

«Δεν πήρα καθαρή απάντηση, ζητάτε να μείνει η ΔΕΗ όπως είναι;» αναρωτήθηκε η Ράνια Τζίμα.
«Και σήμερα με το 34% αν θέλει το κράτος… Κάνει κουμάντο στη ΔΕΗ το κράτος. Στην τελευταία ψηφοφορία ως ευρωβουλευτής καταψήφισα το εμπόριο ρύπων. Είναι φόρος στον άνθρακα, ποιοι το πληρώνουν; Οι πιο φτωχοί Έλληνες που δεν μπορούν να αλλάξουν αυτοκίνητο κάθε τρία χρόνια» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Να δούμε τι κάνουμε γι’ αυτούς που έμειναν εδώ, να φρενάρουμε το brain drain»

Στην έκτη και τελευταία ενότητα του ντιμπέιτ με θέμα Νέα Γενιά κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης σε ερώτηση που δέχθηκε από τον Γιώργο Παπαδάκη. «Περίπου 430.000 νέοι ψηφοφόροι αποτελούν πονοκέφαλο για το πού θα κατευθυνθεί η ψήφος τους. Δεν τους εκφράζουν τα συστημικά κόμματα. Μήπως δεν επικοινωνείτε μαζί τους;» ρώτησε ο δημοσιογράφος του Ant1 τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων ανθρώπων είναι ότι ενώ έχουν πολλά εφόδια, έχουν λιγοστές ευκαιρίες. Γι’ αυτό χιλιάδες έχουν φύγει στο εξωτερικό για να οικοδομήσουν ζωή με αξιοπρέπεια. Να δούμε τι κάνουμε γι’ αυτούς που έμειναν εδώ, να φρενάρουμε το brain drain. Χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη. Σοβαρές επενδύσεις. Στήριξη της καθημερινότητας σε νέα ζευγάρια. Συμβαίνει σε Πορτογαλία, Ισπανία. Η Ελλάδα γιατί όχι; 150.000 κοινωνικές κατοικίες με φορολογικά κίνητρα που θα νοικιάζονται σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Μέσω του ανταγωνισμού θα πέσουν συνολικά τα ενοίκια» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Εγώ είπα αυτό που συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Η Δικαιοσύνη οδηγεί αυτούς που πρωταγωνιστούν απέναντι στις ποινικές τους ευθύνες. Δεν λέω κάτι που είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Αυτό πρέπει να συμβαίνει σε κάθε χώρα. Χαίρομαι που ο Τσίπρας συμφωνεί με τους διοικητές που δεν θα είναι ρουσφέτια γιατί έτσι θα αποφύγουμε και τον ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ που είχε κάνει εκείνος διοικητή» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης.