Ο πρωθυπουργός, εκτός των άλλων, ρίχνει μεγάλο βάρος στην οικονομία
Στο ισχυρό του... όπλο πόνταρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο debate των πολιτικών αρχηγών για τις επικείμενες εκλογές και αυτό είναι η ανάπτυξη και η οικονομία. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν νέες αυξήσεις μισθών την επόμενη τετραετία, εφόσον κερδίσει η Νέα Δημοκρατία.
«Θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκταση market pass και για το β ‘ εξάμηνο του έτους»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση» και σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη (ΣΚΑΙ) για την τιμή του φυσικού αερίου, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια ανέφερε: «Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πέφτει πια και στη χώρα μας, όμως στα τρόφιμα παραμένουν οι τιμές υψηλές. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού. Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με το market pass και το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις. Βασική δέσμευση η αύξηση των μισθών τη δεύτερη τετραετία. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες».
Σε επόμενη ερώτηση για τις τιμές των τροφίμων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β ‘ εξαμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή».
«Χαίρομαι που είπε ο κ. Τσίπρας ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Εξωτερική Πολιτική - 'Αμυνα» και σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα (Star) για τις αμυντικές δαπάνες και αν θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ότι θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος ανέφερε: «Με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, καλά μελετημένα ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς απόκλιση από δημοσιονομικούς κανόνες. Γι' αυτό πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και θα πετύχουμε και φέτος. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γύρει υπέρ μας. Χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης».
Σε επόμενη ερώτηση για τον νικητή των τουρκικών εκλογών ανέφερε: «Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο dna όλων των τουρκικών κομμάτων. Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής , των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί».
«Το νέο ΕΣΥ που οραματίζομαι είναι μία από τις τρεις κεντρικές πολιτικές μου προτεραιότητες»
Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος ήταν μία ακόμα θεματική ενότητα στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη για την κριτική ότι πριμοδοτεί την ιδιωτική παιδεία και την υγεία εις βάρος της δημόσιας. Ρωτήθηκε επίσης για τις ελλείψεις στην περιφέρεια στον τομέα της υγείας τι θα κάνει.
«Το νέο ΕΣΥ που οραματίζομαι είναι μια από τις τρεις κεντρικές πολιτικές μου προτεραιότητες», είπε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Έχουμε εκπονήσει πρόγραμμα με 10.000 προσλήψεις στην υγεία για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες καθυστερήσεις για χειρουργεία και ραντεβού. Δεν είναι αποδεκτά όπως και τα ράντζα. Έχουμε σχέδιο για την αναμόρφωση των κέντρων εκτάκτων περιστατικών αλλά και των Κέντρων Υγείας και έχουμε σχέδιο προληπτικών εξετάσεων αλλά και τον προσωπικό γιατρό».
Στο ερώτημα για τους πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και αν είναι λύση τα επιδόματα απάντησε ότι υπήρξε βελτίωση σε σχέση με τον περασμένο χρόνο 2 μονάδες για τους Έλληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι προτεραιότητά μου με καλύτερους μισθούς και ανάπτυξη».
«Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία με κρατικές παρεμβάσεις αν και φιλελεύθερη κυβέρνηση»
O Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε στην πέμπτη θεματική ενότητα για το Περιβάλλον και την Ενέργεια στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα 13 δις με τα οποία στηρίχθηκαν τα νοικοκυριά και τα 43 δις για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών για την πανδημία και πως κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε μνημόνια.
«Είχαμε εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και η κάθε χώρα μπορούσε να ξοδέψει όσα ήθελε. Όταν χρειάστηκε να κάνουμε μια κρατική παρέμβαση αν και φιλελεύθερη κυβέρνηση σώσαμε την κοινωνία και προστατεύσαμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Το 70% των πόρων ήρθαν από την υπερφορολόγηση.
Τώρα όμως η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και το ξέρει και ο κ. Τσίπρας και ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούμε έχει σχέση με την επενδυτική βαθμίδα. Μόνο η μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κοστίσουν 4 δις γιατί οι κανόνες δεν θα αλλάξουν. Που θα τα βρει ο κ. Τσίπρας;».
«Πρόταση να καταθέσουν όλα τα κόμματα τα προγράμματά τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους»
Νέα Γενιά η έκτη θεματική ενότητα στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ για τις λάθος επιλογές του ίδιου και να κάνει την δική του αυτοαξιολόγηση.
«Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην εξουσία», είπε. Και συνέχισε: «Θα μας αξιολογήσουν αυστηρά. Δεν είχα καμία δυσκολία να αναγνωρίσω τα λάθη μου και να ζητήσω συγγνώμη. Είχαμε να διαχειριστούμε κρίσεις και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας. Ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα είναι όμως από όλους τους Έλληνες πολίτες. Μια κυβέρνηση κρίνεται συνολικά από τα λάθη που έχει κάνει γιατί θα υπάρχουν αστοχίες. Κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να γνωρίζουν όπως τόνισε, πολύ καλά ότι ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον.
Ο πρωθυπουργός έκανε μια πρόταση. «Μιας και μιλάμε για κοστολόγηση προγράμματος να κάνω μια πρόταση από όλους του αρχηγούς να καταθέσουμε όλοι τα προγράμματα μας μετά την πρώτη κάλπη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να μην υπάρχει αμφιβολία πόσο κοστίζουν. Τόνισε ακόμα ότι τα 150 ευρώ όπως το Youth Pass ήταν μια συμπληρωματική παροχή. «Θα μας κρίνουν για τις καλές δουλειές και όχι για τα 150 ευρώ», είπε κλείνοντας.