Εκλογές 2023: Πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ – Η στρατηγική Μητσοτάκη για την πρώτη και τη δεύτερη κάλπη

Εκλογές 2023: Πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ – Η στρατηγική Μητσοτάκη για την πρώτη και τη δεύτερη κάλπη

Πώς αναλύουν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι εκλογολόγοι του Μαξίμου

Εικοσιτέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και το κυβερνητικό επιτελείο κινείται σε εντατικούς ρυθμούς, επιχειρώντας να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους και να τους στρέψει προς τη γαλάζια κατεύθυνση. Η μεγάλη «μάχη» για τους αναποφάσιστους συνεχίζεται, καθώς στόχος είναι με μια σειρά ακλόνητων επιχειρημάτων να πειστούν ότι η ΝΔ διαθέτει τη μόνη αξιόπιστη πρόταση σταθερής διακυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλέον χαράξει την πορεία που θα ακολουθήσει μέχρι και την τελευταία ημέρα που θα οδηγηθούμε στις κάλπες και οι κατευθύνσεις που έχει δώσει στους στενούς του συνεργάτες και στα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της ΝΔ είναι να μεταφέρουν στους πολίτες το εξής μήνυμα: «δεν πρέπει να πάει ούτε μια ψήφος χαμένη».

Ο ίδιος το επαναλαμβάνει στις συγκεντρώσεις του ανά την Ελλάδα, καλώντας τους πολίτες να αντιμετωπίσουν την πρώτη και δεύτερη εκλογική διαδικασία ως μία- ενιαία και εξηγώντας την κρισιμότητα της ψήφου.

Στο γιατί η απάντηση είναι απλή: Όσο μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώσει το κυβερνών κόμμα, όσο μεγαλύτερη είναι η ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα σημαίνει πως η ΝΔ θα οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς την αυτοδυναμία.

Αν η διαφορά είναι μικρότερη των δύο μονάδων τότε μπορούν να υπάρξουν ανατροπές στη δεύτερη κάλπη.

Οι εκλογολόγοι του Μαξίμου έχουν ήδη στα χέρια τους έξι δημοσιοποιημένες δημοσκοπήσεις με απόσταση πλέον από την τραγωδία των Τεμπών. Το «μαγικό ποσοστό» είναι το 33% για το πρώτο κόμμα για να μπορέσει να φτάσει στον στόχο της αυτοδυναμίας στις εκλογές του Ιουλίου με την ενισχυμένη αναλογική.

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου γνωρίζουν ότι αν καταγράφει ένα ποσοστό κάτω από το 33% θα διαφανεί αδυναμία αυτοδυναμίας στον β΄ γύρο και όσο πιο χαμηλότερα θα γίνεται τόσο πιο δύσκολο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούει συνεχώς από τα χείλη των εκλογολόγων του ότι οι πολίτες ακολουθούν το ρεύμα του νικητή και αυτό θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στις δεύτερες εκλογές.

Εκτός όμως από τις παραινέσεις στους ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα πάση θυσία στις εκλογές της απλής αναλογικής ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως μόνο με καθαρές κουβέντες θα πείσει για τις προθέσεις του για την επόμενη 4ετια.

Στο πλαίσιο αυτό στο γαλάζιο προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από λίγα 24ωρα το βάρος έπεσε στην οικονομία αλλά και την αμυντική θωράκιση της χώρας και κατ’ επέκτασιν στην ασφάλεια.

«Πρόκειται για δυο τομείς στους οποίους οι πολίτες δεν θέλουν να αισθάνονται ότι δεν υπάρχει σχέδιο και στόχευση όποιο και αν είναι αυτό. Μετά από τόσα χρόνια κρίσης, μετά από μια μεγάλη περίοδο έντασης με την Άγκυρα, ο Έλληνας θέλει να νιώσει ασφαλής», εξηγούσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Νewsbeast.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στην οικονομία με τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη να μην ακούγονται εξωπραγματικές αλλά υλοποιήσιμες και χωρίς να επιβαρύνουν την δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

Γι’ αυτό και οι εξαγγελίες που έγιναν όσον αφορά στην αύξηση των μισθών και την κατάργηση φόρων έχουν προοπτική 4ετιας.

Αν γυρίσει μάλιστα κανείς πίσω τον χρόνο θα διαπιστώσει ότι σε τουλάχιστον 2 από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2019 η ΝΔ (μείωση του ΕΝΦΙΑ και αύξηση του κατώτατου μισθού) το κυβερνών κόμμα τελικά κατάφερε να ξεπεράσει τους στόχους που είχε θέσει εξαρχής.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει πως αυτή τη χρονική στιγμή μπορεί να επικρατεί μια σχετική νηνεμία στα ελληνοτουρκικά αλλά έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι ο γείτονάς μας είναι απρόβλεπτος.

Εδώ μπαίνει η επιλογή σταθερότητας την οποία υπογραμμίζει διαρκώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους πολίτες και λέγοντάς τους ότι σε μια δύσκολη συγκυρία για τα εθνικά μας ζητήματα και την ώρα των κρίσιμων αποφάσεων μόνο μια σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση θα μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά χωρίς παλινωδίες. Γι’ αυτό τονίζει πολλές φορές και όσο πλησιάζουμε στις κάλπες θα το κάνει ακόμα περισσότερο ότι μια κυβέρνηση «Βαβέλ» δεν θα μπορεί να δρα άμεσα έτσι ώστε σε μια κρίση όπως για παράδειγμα η ενεργειακή να παίρνει αποφάσεις και να τις υλοποιεί το συντομότερο δυνατό για την ανακούφιση των πολιτών.

Έτσι λοιπόν σκοπεύει να κινηθεί από εδώ και πέρα και με μεγαλύτερη ένταση η ΝΔ, προκειμένου να ξεπεράσει το 33% (το 35% θεωρείται το πιο ασφαλές) στις εκλογές της απλής αναλογικής και οπλισμένη με αυτοπεποίθηση να κατακτήσει στις εκλογές του Ιουλίου το πολυπόθητο 38% και την αυτοδυναμία. Και αυτό είναι το καλό σενάριο για την γαλάζια παράταξη γιατί υπάρχει και το plan b που θέλει σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ την ενεργοποίηση της γέφυρας με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προγραμματικές συγκρίσεις θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητικό εταίρο σε μια κυβέρνηση συνεργασίας των δυο κομμάτων.