Οι εκλογές στη γειτονική Τουρκία δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού
Ποικιλοτρόπως προετοιμάζεται η χώρα μας για το ενδεχόμενο να μην προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου (την αυτοδυναμία την αποκλείουμε με τους υπάρχοντες συσχετισμούς καθώς το πρώτο κόμμα θα πρέπει να πάρει πάνω από 46%) και άρα να οδηγηθούμε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση ώστε να ξαναστηθούν οι κάλπες στις 2 Ιουλίου.
Στο πλαίσιο αυτό γίνονται από τώρα συζητήσεις προκειμένου να αποφασιστεί ποια πρόσωπα θα πρέπει να μείνουν σε θέσεις – κλειδιά ώστε να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα την περίοδο των περίπου 40 ημερών που υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα αναλάβει, εάν προκύψει μια τέτοια ανάγκη, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.
Έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να παραμείνει η διπλωματική σύμβουλος του νυν πρωθυπουργού Άννα – Μαρία Μπούρα, καθώς επίσης και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Νόκος. Αναντικατάστατος θεωρείται στην παρούσα συγκυρία και ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού επί ενεργειακών ζητημάτων, Νίκος Τσάφος καθώς επίσης και μια σειρά άλλων στελεχών.
Τι θα γίνει με τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών
Από την πλευρά τους, τόσο ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα παραμείνουν στο πόστο τους μέχρι τις εκλογές του επόμενου μήνα.
Κατά τη διάρκεια της τυχόν υπηρεσιακής κυβέρνησης όμως, θα παραδώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και για το λόγο αυτό ήδη βολιδοσκοπούνται πρώην στρατιωτικοί που γνωρίζουν άριστα τους συσχετισμούς με την Τουρκία για το υπουργείο Άμυνας, καθώς και έμπειροι διπλωμάτες που έχουν πλήρη γνώση των ελληνοτουρκικών σχέσεων για το υπουργείο Εξωτερικών. Μην ξεχνάμε ότι στις 14 Μαΐου διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και κατά πάσα πιθανότητα στη γειτονική χώρα θα υπάρξει και δεύτερος γύρος στις 28 Μαΐου.
Κάτι που σημαίνει ότι οι δικές μας εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.