Εκλογές 2023: Στις 22 Απριλίου η επίσημη προκήρυξή τους – Οι δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Εκλογές 2023: Στις 22 Απριλίου η επίσημη προκήρυξή τους – Οι δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Η αυλαία των εργασιών της Βουλής πέφτει σήμερα

Tο Σάββατο 22 Απριλίου φαίνεται πως έχει κλειδώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με το αίτημα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εκλογών ώστε αυτές να διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, κηρύσσοντας και επισήμως την προεκλογική περίοδο. 

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν μέσα σε διάστημα 30 ημερών από την επίσημη ημέρα προκήρυξης τους.

Μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου και το αργότερο μέχρι την Τρίτη 23 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Βουλής θα ανακοινώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα επίσημα αποτελέσματα σχετικά με τις έδρες στη νέα Βουλή. Αν δεν έχει εξασφαλιστεί αυτοδυναμία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει τη διαδικασία των τριήμερων διερευνητικών εντολών στους αρχηγούς των τριών πρώτων σε δύναμη κομμάτων, διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαΐου.

Στην περίπτωση που έχουν αποβεί άκαρπες οι διερευνητικές, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει στο σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για την διεξαγωγή εκλογών και στην διάλυση της νέας Βουλής. Μετά τις δεύτερες κάλπες, με πιθανή ημερομηνία τις 2 Ιουλίου θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ενόψει των εκλογών θα έχουμε δυο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Συγκεκριμένα, θα αλλάξει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών. Τη θέση του κ. Οικονόμου αναμένεται να πάρει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ενώ στην θέση του κ. Βορίδη θα τοποθετηθεί υπηρεσιακός υπουργός ο οποίος και θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών.