Τι δείχνουν τα ευρήματα για τις αριθμητικές πλειοψηφίες
Άνοιγμα της ψαλίδας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα και αύξηση των ποσοστών τους καταγράφει νέα έρευνα της Marc, επτά εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος», μεταξύ 27 και 30 Μαρτίου σε ένα δείγμα 1.213 ψηφοφόρων.
Αναλυτικά, η Ν.Δ. ανακτά 1,3 από τις 2,9 εκατοστιαίες μονάδες τις οποίες έχασε μετά τα Τέμπη και βρίσκεται πλέον στο 30,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 25,7% (+0,7%) στην πρόθεση ψήφου και το ΠΑΣΟΚ υποχώρησε και από το 15,2% βρίσκεται πια στο 9,5%.
Την ίδια στιγμή από τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ ανεβάζει κατά 0,2% τα ποσοστά του φτάνοντας στο 5,8%, το ΜέΡΑ 25, το οποίο, ενώ έως τον Φεβρουάριο ήταν περίπου στο 3%, τώρα αποσπά ένα 4,2% (+0,7% από την προηγούμενη έρευνα) και η Ελληνική Λύση παραμένει στο 3,9%.
Πόλος υποδοχής ψηφοφόρων είναι ακόμη το Εθνικό Κόμμα Ελληνες του έγκλειστου στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη, που κινείται ανοδικά στο 3,7% (+0,7%), παρόλο που η συμμετοχή του στις κάλπες θα κριθεί με βάση τη νέα νομοθεσία για τις εγκληματικές οργανώσεις από τον Αρειο Πάγο μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.
Όλα αυτά δείχνουν πως υπάρχει το ενδεχόμενο η νέα Βουλή που θα σχηματιστεί στις 22 Μαΐου θα είναι επτακομματική.
Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί είναι πως επικράτηση της Ν.Δ. «βλέπει» το 61% των ερωτηθέντων, εκ των οποίων μάλιστα το 14,8% πιστεύει ότι θα έχει διαφορά μεγαλύτερη των 6 μονάδων και το 46,2% μικρότερη. Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει το 26,2% του συνόλου των ερωτηθέντων, εκ των οποίων το 5,7% τη βλέπει να είναι μεγάλη και το 20,5% μικρή.
Ενδεικτικό του κλίματος πάντως είναι ότι πρόβλεψη για γαλάζια νίκη κάνει το 85,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 35,8% όσων θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, ένα από τα σημαντικά στοιχεία της έρευνας είναι ότι συρρικνώνονται τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια, η πρόθεση για αποχή και όσοι δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει αν και τι θα ψηφίσουν.
Το άθροισμα της αδιευκρίνιστης ψήφου υποχωρεί στο 11,9% ενώ στην πρώτη έρευνα μετά τα Τέμπη ήταν 14,9%.