Συλλυπητήρια από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά και από τον Γερμανό πρέσβη
Σοκ και θλίψη στον πολιτικό κόσμο της χώρας προκάλεσε ο θάνατος του δημάρχου Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ, ενώ τη λύπη του εκφράζει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα.
«Τόσο λυπηρό» σχολίασε χαρακτηριστικά την είδηση με τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ. Επίσης, εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντος: «Ένα τόσο ευγενικό και έξυπνο άτομο».
Συλλυπητήρια από τον πρωθυπουργό
Για έναν «σπουδαίο δήμαρχο, άξιο επιστήμονα και πάνω απ' όλα έναν φωτεινό άνθρωπο» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συλλυπητήρια δήλωσή του για την απώλεια του Μωϋσή Ελισάφ
«Τα Γιάννενα και η Αυτοδιοίκηση, η Ιατρική και η Ισραηλιτική Κοινότητα, θρηνούν μαζί με όλους μας τον Μωυσή Ελισάφ. Έναν σπουδαίο δήμαρχο, άξιο επιστήμονα και πάνω απ' όλα, έναν φωτεινό άνθρωπο. Γιατί ο Μωυσής υπηρέτησε με δημιουργικό πάθος την πόλη του και την κοινωνία, από όποια θέση και αν βρέθηκε" ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης. Προσέθεσε ότι Μωυσής Ελισάφ "άφησε βαθύ αποτύπωμα στην επιστήμη του, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο, αλλά και διευθύνοντας ενεργά την Β΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Τα γράμματα του οφείλουν πολλά ως Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του τόπου του. Όπως και η δημόσια ζωή την οποία κόσμησε ως πρώτος πολίτης της γενέτειράς του και μέλος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου».
Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας:
«Υπήρξε ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα, από την Ρωμανιώτικη κοινότητα, την παλαιότερη ίσως της χώρας μας. Και ως απόγονος μαρτύρων των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αγωνίστηκε για τη δικαίωση των θυμάτων. Για όσους, όμως, είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του, αυτό ήταν το επιστέγασμα και η δίκαιη ανταμοιβή μιας ζωής αφιερωμένης στο κοινό καλό.
Μόνιμη έγνοια του στην πλούσια πολιτική του δραστηριότητα ήταν η ενότητα και η συνεννόηση στις κοινές προκλήσεις. Με γέφυρα, την επιβλητική του μετριοπάθεια. Αυτήν που μας έκανε να συνεργαστούμε αρμονικά στη διάρκεια της δημαρχίας του και να οικοδομήσουμε μία ζεστή και ειλικρινή σχέση.
Στην αγαπημένη του σύζυγο Κλεοπάτρα, στους οικείους του, στους αμέτρητους φίλους του στα Γιάννενα και σε όλη την Ελλάδα απευθύνω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με πολλή αγάπη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του Μωυσή Ελισάφ
«Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ένα παράδειγμα ενεργού και προοδευτικού πολίτη, που λειτουργούσε στο πλαίσιο των συναινέσεων, μακριά από προκαταλήψεις και μισαλλοδοξίες», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια του, την εβραϊκή κοινότητα και τους πολίτες των Ιωαννίνων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει επίσης στην ανακοίνωση του: «Ο Μωυσής Ελισάφ υπήρξε πανεπιστημιακός με σημαντική προσφορά στον χώρο της υγείας και της ιατρικής επιστήμης. Είχε εκλεγεί δήμαρχος Ιωαννίνων και είχε γίνει έτσι ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα. Το όραμά του ήταν η επανασύνδεση της πόλης με την ιστορική κοσμοπολίτική της παράδοση και η διαμόρφωση της με σύγχρονους όρους εξωστρέφειας και δυναμισμού. Γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος, διετέλεσε πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου».
Συλλυπητήρια Δένδια
Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του δημάρχου Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ εκφράζσει στους οικείους του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Επίσης, ο Νίκος Δένδιας τονίζει ότι «ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ ήταν ο πρώτος εκλεγμένος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα, συνέβαλε ουσιαστικά στην ελληνική προεδρία της Διεθνoύς Συμμαχίας Μνήμης Ολοκαυτώματος (IHRA) και συνεργάσθηκε άψογα με το υπουργείο Εξωτερικών στη διοργάνωση Συνεδρίου».
Θλίψη και για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Με συγκίνηση και βαθύτατη θλίψη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποχαιρετά τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, μετά από μια άνιση μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 69 ετών.
Σε δήλωσή της η Κυρία Σακελλαροπούλου τονίζει ότι «ο αδόκητος θάνατός του αφήνει την πόλη πιο φτωχή, τους Γιαννιώτες στερημένους από έναν δημοτικό άρχοντα με σπάνια ακεραιότητα χαρακτήρα, αδέσμευτο, πολέμιο της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού, που έχτιζε γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους και ενέπνεε με το ήθος και το όραμά του».
Επισημαίνει, επίσης, ότι «Ρωμανιώτης Εβραίος, γέννημα θρέμμα της ακμαίας εβραϊκής κοινότητας που αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα, πιστός στην παράδοσή της, αντλούσε από το οδυνηρό παρελθόν δύναμη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του συνανήκειν».
Καταλήγοντας σημειώνει ότι «Γιατρός, πανεπιστημιακός καθηγητής, παθιασμένος με τα κοινά, υπήρξε ταγμένος στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποτυπώματος του μικρού τόπου του που χώρεσε τόσους πολιτισμούς. Η ήπια, ενωτική, τολμηρή και οραματική προσωπικότητά του θα λείψει από τους συμπολίτες του και από όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, συνομιλήσαμε, συνεργαστήκαμε και συνδεθήκαμε μαζί του με μια φιλία ανεκτίμητη».