«Βιώνουν μια ανείπωτη τραγωδία», είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του συνέντευξη στον ρ/σ «Real FM» τόνισε την αναγκαιότητα να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που βιώνουν μια ανείπωτη τραγωδία, αναφέρθηκε στην αποστολή γιατρών από την ΟΕΝΓΕ καθώς και στις επαφές του ΚΚΕ με το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚ Συρίας. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να αρθεί αμέσως το εμπάργκο που έχουν επιβάλει ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κατά της κυβέρνησης της Συρίας, ώστε να πάνε τρόφιμα, ρούχα, αποστολές, αίμα, οτιδήποτε χρειάζεται και ο λαός της Συρίας.
«Είναι απαράδεκτη και η στάση του Ερντογάν, της τούρκικης κυβέρνησης, που την ώρα που συμβαίνει αυτή η τραγωδία, πάνε και βομβαρδίζουν σεισμόπληκτες περιοχές, τους Κούρδους και βεβαίως όπως επίσης ήταν απαράδεκτη η άρνηση να αποσταλεί βοήθεια από την Κύπρο από την πρώτη μέρα» πρόσθεσε.
Σχετικά με την τροπολογία για το «κόμμα Κασιδιάρη» σημείωσε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ «ήταν στην ίδια κατεύθυνση με την πρόταση της ΝΔ και προκαλεί εντύπωση με το «παρών» που ψήφισε, διότι ήταν στην ίδια γραμμή ουσιαστικά και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία την έκανε αποδεκτή έως έναν βαθμό και η ΝΔ. Βρήκαν δηλαδή μία μέση οδό».
Όσον αφορά το ΚΚΕ ανέφερε ότι «εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η τροπολογία της ΝΔ καταρχάς και μετά σε συνέχεια η τροπολογία που κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους. Η ρύθμιση που έγινε ουσιαστικά επιδιώκει να ανοίξει μια γενική συζήτηση περί κομμάτων που εξυπηρετούν ή που δεν εξυπηρετούν την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα με απαράδεκτες γενικεύσεις για να στεγαστεί αυτή η ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων. Η ρύθμιση για παράδειγμα προβλέπει έλεγχο των κομμάτων για έναν απεριόριστο αριθμό αδικημάτων, για το αν υπάρχουν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου ή ενός μέλους της διοίκησης του κόμματος, οποιουδήποτε κόμματος, καθώς και έλεγχο της εσωτερικής λειτουργίας των κομμάτων. Και αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν και στην τελική πρόταση, υπήρχαν και στις δύο προτάσεις, και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν διαφορετική αφετηρία, διαφορετικό σκεπτικό, όμως οδηγούσαν στο ίδιο αποτέλεσμα».
Απαντώντας στην ερώτηση αν «και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην ίδια κατεύθυνση; Στη θεωρία των δύο άκρων;» είπε «βεβαίως, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται με την τροπολογία του το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα, που τελικά το έβαλε η ΝΔ, δηλαδή τον γνωστό "τρομονόμο", ο οποίος για παράδειγμα λέει ότι η διατάραξη συγκοινωνιών σε μία απεργία, σε μία κινητοποίηση, μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατική πράξη, για αυτό μιλάει ο τρομονόμος. Και βέβαια και ο νόμος που υπάρχει στην ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση τον έχει αποδεχτεί και τον έχει περάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο, αναφέρεται και σε εγκλήματα του ολοκληρωτισμού».
Όπως εξήγησε «η ΕΕ -εντάξει εδώ στην Ελλάδα δεν το έχουμε αυτό ακόμα και ελπίζουμε να μην το έχουμε ποτέ- στον ολοκληρωτισμό βάζει ναζισμό - κομμουνισμό, φασισμό - σοσιαλισμό» και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «όταν θέλει ο δικαστής με βάση αυτό να δικάσει ένα ΚΚ, ένα άλλο κόμμα προοδευτικό, σοσιαλιστικό ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί να το κάνει και γίνεται αυτό σε κράτη - μέλη της ΕΕ, διότι είναι η επίσημη πολιτική. Η αλλαγή των συσχετισμών ή ακόμη και των κυβερνήσεων που υπάρχουν στο αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει αύριο και σε τέτοια αντιμετώπιση απέναντι στο ΚΚΕ, απέναντι σε άλλα πολιτικά κόμματα που καμία σχέση δεν έχουν με αυτό που ονομάζουμε "ατομική τρομοκρατία", "τρομοκρατικές πράξεις" και όλα αυτά που από την αρχή το ΚΚΕ, έτσι κι αλλιώς, καταδίκαζε».
Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ είναι «υποκριτικό, γιατί προφανώς δεν ήθελε «να ταυτιστεί» με τη ΝΔ.
Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ουσιαστικά το ίδιο σκεπτικό με τη ΝΔ «που ακουμπά και στην ΕΕ, ενώ έχει ψηφίσει και το 50% των νομοσχεδίων που έχει φέρει η ΝΔ που άπτονται και τέτοιων ζητημάτων» και προεκλογικά «θέλει να αποστασιοποιηθεί για να πει ότι κάνει και αυτός την αντίστασή του». «Η πραγματική αντίσταση όμως σε τέτοιες μεθοδεύσεις, στο άνοιγμα τέτοιων επικίνδυνων δρόμων, όπως λέμε εμείς είναι άλλη. Του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνεπής στάση, άλλωστε τον έχουμε συνηθίσει τον ΣΥΡΙΖΑ για την ασυνέπειά του» πρόσθεσε.
Ο Δ. Κουτσούμπας σχετικά με το θέμα των παρακολουθήσεων του τηλεφωνικού κέντρου της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «για τίποτα δεν έχει δοθεί εξήγηση ουσιαστική, πραγματική και αληθινή», και πρόσθεσε ότι «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβερνήσεις, έχουν βάλει την υπογραφή τους σε ένα απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο που ουσιαστικά έχει εισάγει τον βούρκο αυτών των παρακολουθήσεων».
Σχετικά με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις είπε ότι «η όποια μικρή βελτίωση έγινε δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος. Πάλι ισχύει το δόγμα "ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων"».
Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν θα αφήσει το ζήτημα και ότι «δεν πρόκειται να αποφύγει κανείς την απόδοση ευθυνών. Ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε εκείνα τα κόμματα που έχουν βάλει την υπογραφή τους κι έχουν χειριστεί αντίστοιχα τέτοιες καταγγελίες, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ερωτηθείς για την ακρίβεια είπε ότι η κυβέρνηση αυτή και οποιαδήποτε άλλη τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα με την πολιτική που έχει. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα απέρριψαν την υλοποίηση συγκεκριμένων προτάσεων που είχε καταθέσει το ΚΚΕ και τόνισε, εξηγώντας λεπτομερώς, ότι η ακρίβεια είναι «αποτέλεσμα της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης», ενώ οι αιτίες δεν είναι εισαγόμενες, ισχύουν για όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία, απλά επιδείνωσε ή επιτάχυνε αυτές τις διαδικασίες του πληθωρισμού, των ανατιμήσεων, της ενεργειακής φτώχειας».
Αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ για την αξιοποίηση όλων ανεξαιρέτως των ενεργειακών πηγών της χώρας, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι αυτό απαιτεί κεντρικό επιστημονικό σχέδιο με ευθύνη του κράτους.
Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις των ηθοποιών και των καλλιτεχνικών σωματείων επισήμανε καταρχήν ότι «δεν είναι το ίδιο οι ηθοποιοί, οι χορευτές, οι τραγουδιστές, οι καλλιτέχνες, όλοι αυτοί που ασχολούνται με την τέχνη με τα διάφορα ιδιωτικά ΙΕΚ που κυκλοφορούν», προσθέτοντας «φυσικά κι εκεί πρέπει να λυθεί το ζήτημα, κάπως πρέπει να αναγνωρίζεται (το πτυχίο)».
«Αλλά η καλλιτεχνική παιδεία πρέπει εδώ και τώρα, μην πω χθες έπρεπε, τα πτυχία να είναι στην ανώτατη εκπαίδευση, ούτε σε ενδιάμεσο. Πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα. Το πάγιο αίτημα είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, η δημιουργία δημόσιων σχολών τεχνών πανεπιστημιακού επιπέδου. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Απορώ πραγματικά, μαζί με τις κινητοποιήσεις που τις στηρίζουμε που κάνουν οι καλλιτέχνες, όλα τα σωματεία και οι σύλλογοι, γιατί δεν το επιλύει η κυβέρνηση» τόνισε.
«Πρέπει εδώ και τώρα να υλοποιηθούν τα αιτήματα των καλλιτεχνικών σωματείων, των καλλιτεχνών. Είναι άνθρωποι που αξίζουν το χειροκρότημά μας στην πραγματικότητα» υπογράμμισε, τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας.