Θα συγκρουστούν σχεδόν έναν χρόνο μετά από την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας (27/01/2022) κατά της κυβέρνησης πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ
Την τελευταία τους μεγάλη μάχη εντός Βουλής σε μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία όπως είναι η πρόταση δυσπιστίας και η οποία εμπίπτει στον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος, δηλαδή δεν μπορεί να καταργηθεί ούτε και να αναθεωρηθεί, θα δώσουν σήμερα ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα συγκρουστούν σχεδόν έναν χρόνο μετά από την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας (27/01/2022) κατά της κυβέρνησης πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της απέναντι στο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που είχε πλήξει τη χώρα.
Η κυβέρνηση θεωρεί τη διαδικασία αυτή μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνει απολογισμός του κυβερνητικού έργου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να βγάλει κάποιον άσσο από το μανίκι του ο οποίος αν επιβεβαιωθεί θα αλλάξει άρδην την πολιτική ατζέντα. Και αυτός σχετίζεται με το ενδεχόμενο να αποκαλύψει την ημερομηνία των εκλογών που φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» για την Κυριακή των Βαΐων, στις 9 Απριλίου.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός θα καλέσει τους πολίτες να κάνουν τη σύγκριση ανάμεσα στην τετραετία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και την τετραετία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια σύγκριση για όλα: για την οικονομία, την απασχόληση, τη διεθνή θέση της χώρας, την εξωτερική και αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό και το κράτος δικαίου που είναι και το επίδικο.
Ο πρωθυπουργός, εκτός από τα παραπάνω όμως θα κινηθεί σε τρεις άξονες:
Θα καλέσει τον κ. Τσίπρα να δώσει απαντήσεις για μια σειρά από ζητήματα με πρώτο το θέμα επισυνδέσεων και παράνομων λογισμικών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ρωτήσει τον κ. Τσίπρα αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρξαν επί των ημερών του άρσεις απορρήτου κρατικών λειτουργών και πολιτικών προσώπων, καθώς παρότι το είχε αρνηθεί το Σεπτέμβριο του 2022 αυτό έχει διαψευστεί, αφού προέκυψε το ζήτημα των παρακολουθήσεων των κυρίων Σαγιά και Πιτσιόρλα. Επίσης, θα ρωτήσει γιατί λίγο πριν φύγει από την εξουσία, το 2019, άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα και φρόντισε να παραγραφούν αδικήματα σχετικά με τα κακόβουλα λογισμικά.
Επίσης για το ίδιο θέμα θα ρωτήσει:
Ποια είναι η θέση του για τα όσα αναδείχθηκαν σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του Κ.Κ.Ε. επί ημερών της διακυβέρνησής του;
Πώς ανέφερε τα ονόματα των έξι πολιτών; Είχε άδεια εκ μέρους των προσώπων για να διαρρεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα, για να διακινεί τα προσωπικά τους τηλέφωνα; Στην επιστολή του κ. Ράμμου, αναφέρονταν τα ονόματα αυτά; Ναι ή όχι;
Ο κ. Τσίπρας επίσης υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός είναι «αρχηγός εγκληματικού δικτύου ή εγκληματικής συμμορίας». Υπάρχει έστω και ένα στοιχείο που να συνδέει τον Πρωθυπουργό με τα όσα του καταμαρτυρεί; Υπάρχει κάποιος μέσα από την ΑΔΑΕ ή οποιοσδήποτε ο οποίος έχει αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός γνώριζε το θέμα;
Θα κληθεί επίσης μετά και τη φράση «υπάρχουν δικασταί εν Αθήναις» να απαντήσει αν υπαινίσσεται ότι υπάρχουν δικαστές διαφόρων ταχυτήτων.
Ο δεύτερος άξονας θα αφορά και πάλι ερωτήματα σχετικά με όσα ακούγονται στο ειδικό δικαστήριο για σακούλες με μαύρο χρήμα που κατέληγαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά από αυτά τα επίμαχα ερωτήματα έχουν τεθεί ήδη στον Αλέξη Τσίπρα αλλά δεν έχει απαντήσει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλέσει μεταξύ άλλων τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει στις βαριές αυτές καταγγελίες και θα αναρωτηθεί αν όντως αμφισβητεί όσα λέει ο κ. Καλογρίτσας γιατί δεν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του. Επίσης, θα αναφερθεί και στο ρόλο – «κλειδί» του δικηγόρου κ. Αρτεμίου, ο οποίος επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε το «ελεύθερο» στο Μαξίμου.
Από την πολιτική κόντρα αναμένεται να μη λείψει και ο περιβόητος «Μάξιμος Σαράφης», ο κουκουλοφόρος μάρτυραςπου με τις «καταθέσεις» του είχε στηθεί η σκευωρία Novartis όπως την αποκαλεί το κυβερνών κόμμα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να πάρει θέση για το πρόσωπο αυτό καθώς συνελήφθη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε τραπεζικές απάτες.
Τέλος, ο πρωθυπουργός θα ρωτήσει τον Αλέξη Τσίπρα αν εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να μην βρίσκει κανέναν λόγο να ζητήσει συγνώμη που υιοθέτησε άκριτα την πλεκτάνη που στήθηκε εναντίον της χώρας μας στον Έβρο υποστηρίζοντας ότι υπήρχε νεκρό παιδί (σ.σ. η μικρή Μαρία) και επίσης αν ενστερνίζεται τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον φράχτη παραβιάζεται η διεθνής νομιμότητα.
Καθίσταται σαφές ότι κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης είναι να αναδειχθεί η αναξιοπιστία των λόγων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίσιμα για τη χώρα ζητήματα, η απουσία θέσεων για το αύριο αλλά και η προσπάθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργηθεί κλίμα διχασμού εν μέσω προεκλογικής περιόδου χρησιμοποιώντας μονοθεματική ατζέντα : τις παρακολουθήσεις ένα φλέγον θέμα για την εθνική ασφάλεια για το οποίο η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της Δικαιοσύνης.