Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτο μας μέλημα η ακρίβεια στα τρόφιμα – Τα χειρότερα με τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτο μας μέλημα η ακρίβεια στα τρόφιμα – Τα χειρότερα με τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει

«Είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού»

«Πιστεύω ότι το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί την ελληνική κοινωνία γιατί είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού. Είδαμε τιμές φυσικού αερίου που δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Απαιτήθηκε παρέμβαση σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών και αυξήθηκαν τα επιτόκια. Όλες οι χώρες κατέφυγαν σε μέτρα. Οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα υψηλές αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα με αντικείμενο: Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας.

«Όμως εξακολουθούμε και βλέπουμε υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα. Είναι το πρώτο μας μέλημα. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει με σειρά μέτρων για να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Απενεργοποιήθηκαν σειρά από πληθωριστικές βόμβες όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα. Έχει υπάρξει συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το πρώτο μέλημα είναι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ.

Από τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή το Market Pass για να περιορίσει την επίπτωση του πληθωρισμού. Το πόσο 600 εκατ. θα προκύψει από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων. Για την αισχροκέρδεια ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι απλή υπόθεση. Έχουμε εργαλεία για να ελέγχουμε την αγορά. Η ΔΙΜΕΑ ιδρύθηκε πριν την κρίση και μας επιτρέπει να κάνουμε οριζόντιους ελέγχους», υπογράμμισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Τα χειρότερα με τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει»

Σε ερώτηση επίσης για την αισχροκέρδεια και αν υπάρχει δυνατότητα τιμωρίας και αν έχουν εντοπιστεί είπε:

«Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι στην αγορά θα υπάρχουν κάποιοι να εκμεταλλευθούν την κρίση για να βγάλουν χρήματα. Ήταν σημαντική η παρέμβαση του Καλαθιού του Νοικοκυριού γιατί προσέφερε διαφάνεια και διαθεσιμότητα. Και οι καταναλωτές είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και αναζητούν το καλύτερο προϊόν και επιδίδονται σε έρευνα αγοράς που δεν θα την έκαναν σε κανονικές συνθήκες. Έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς και εξαντλούμε τις δυνατότητές μας. Θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αν δεν έχουμε εκπλήξεις με τον πληθωρισμό. Τα χειρότερα τα έχουμε δει».

«Η αποκλιμάκωση για την επόμενη 4ετια θα μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού»

Για τη μείωση των έμμεσων φόρων και αν θα τους δούμε, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι η κυβέρνηση ήταν συνεπής με τις δεσμεύσεις της για τη μείωση των φόρων. Αναφέρω ενδεικτικά τον ΕΝΦΙΑ. Και μειώσαμε και τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις με ελάχιστο συντελεστή 9% και σημαντική μείωση στις εισφορές. Μια παρέμβαση που καθιστά την εργασία πιο ανταγωνιστική. Υπήρχαν μειώσεις και στους έμμεσους φόρους. Στις μεταφορές, στην εστίαση στα γυμναστήρια. Πάνω από 500 εκατ. ευρώ αποτύπωμα. Και στους αγρότες μας λιπάσματα και ζωοτροφές. Συγκρατήσαμε τις τιμές στον πρωτογενή τομέα. Όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει τη μεσαία τάξη ήμουν απολύτως συνεπής που τα επέστρεψα. Η αποκλιμάκωση για την επόμενη 4ετια θα μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού. Όλες οι μειώσεις φόρων σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία. Ουδέποτε διακινδυνεύσαμε τον δρόμο για τη μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων. Η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων δεν με βρίσκει σύμφωνο».

Αύξηση κατώτατου μισθού: Θα είναι σημαντική και δεν θα υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων

Η 1η Απριλίου είναι μια εύλογη ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού γιατί αρχίζει η τουριστική περίοδος, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας αν συνδέεται με τον χρόνο των εκλογών.

Η αύξηση των μισθών, είπε, έχει να κάνει με την παραγωγικότητα. «Όσο γίνεται εξωστρεφής θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας». Ανέφερε ακόμη ότι όσοι παραπονιούνται πως δεν βρίσκουν εργαζόμενους, πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς. Αν δείτε τα στοιχεία υπάρχει μια σημαντική βελτίωση του εισοδήματος. Τόνισε ακόμα ότι δεν μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε στους Έλληνες οποιαδήποτε δουλειά αλλά σταθερές δουλειές με καλύτερους μισθούς και για τον λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί κίνητρα. Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι η αύξηση που έχει νομοθετηθεί είναι σημαντική. Από τα 650 στα 713 και αναμένεται άλλη μια αύξηση που έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Εργασίας και θα είναι σημαντική αύξηση που δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Ανεργία

Για την ανεργία των γυναικών και των νέων είπε ότι ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 10,3 και σ’ εμάς είναι πάνω από 29%. Στους νέους στην ΕΕ είναι 7,5% και στην Ελλάδα 17,5%. Ξεκινάμε ωστόσο από μια πιο υψηλή βάση, σημείωσε. Η μείωση ήταν σημαντική και όχι ευκαταφρόνητη και οι δουλειές που δημιουργήθηκαν είναι μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας και πιο διατηρήσιμες και εναρμονισμένες με το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.

Για τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας τόνισε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο και υπάρχουν τομείς που είναι σημαντικές. Στον πρωτογενή τομέα υπάρχει ένα ζήτημα εξεύρεσης εργατικών χεριών και είναι ένα δομικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και για τον λόγο αυτό έχουν γίνει διακρατικές συμφωνίες π.χ. με την Αίγυπτο για να καλύπτονται οι ανάγκες των αγροτών. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η κατάρτιση και η επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού.

Σχετικά με τον δημοσιονομικό χώρο και τα αναδρομικά στις συντάξεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Βρισκόμαστε ακόμα στις 23 Ιανουαρίου και δεν έχει συμπληρωθεί ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και έτσι δεν θα έχουμε εικόνα πριν τον Φεβρουάριο. Είναι μια συζήτηση πρόωρη. Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και ας σκεφτούμε πόσα χρήματα έπεσαν στην αγορά για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Πριν σπεύσουμε να μιλήσουμε για το επόμενο μέτρο της κυβέρνησης να κάνουμε μια παύση και να δούμε όσα δρομολογεί ήδη η κυβέρνηση. Θα συνιστούσα λίγη υπομονή και αυτοσυγκράτηση. Είμαστε αισιόδοξοι για την εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά αν κάτι με έχει διδάξει η ζωή τα τελευταία 3,5 χρόνια είναι ότι οι κρίσεις καραδοκούν από παντού και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Θα κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες και θα τις δαπανούμε μόνο όταν θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστούμε περισσότερα χρήματα στο μέλλον».

«Αν έρθει μια άλλη κυβέρνηση δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι»

Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν πέρασαν από συμπληγάδες ούτε και είχαν κυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη. Το μόνο κομμάτι του παζλ για κανονικότητα είναι η επενδυτική βαθμίδα που θεωρώ ότι είναι εφικτό να γίνει μέσα στο 2023. Οι οίκοι περιμένουν τι θα γίνει στις εκλογές και θα είναι ζήτημα χρόνου αν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αν έρθει όμως μια άλλη κυβέρνηση δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι.

Επενδύσεις

«Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι πολύ θετική. Οι επενδύσεις σημαίνουν περισσότερες και καλύτερες δουλειές και την είσοδο της χώρας στο κλαμπ των χωρών και στις λίστες των επιχειρήσεων που εξετάζουν επενδύσεις εκτός δικής τους επικράτειας. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Η εικόνα που σας παρουσιάζω δεν αντισταθμίζεται ή δεν πρέπει να μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν έχουμε προβλήματα στην ελληνική οικονομία. Υπάρχει μερίδα συμπολιτών μας που τα βγάζει πολύ δύσκολα πέρα. Η επενδυτική βαθμίδα όμως θα δημιουργήσει τον χώρο να τους βοηθήσουμε», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε ότι μέσα από τους πόρους που διατίθενται δημιουργούνται θέσεις εργασίας και βοηθιέται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενεργειακό κόστος στην παραγωγή λέγοντας ότι με την πράσινη μετάβαση μεσομακροπρόθεσμα θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά μας. Ο κοινός τόπος, είπε, «είναι ότι έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας γιατί καμία άλλη χώρα δεν έχει περάσει τέτοιο σοκ σαν αυτό που πέρασε η πατρίδα μας. Περάσαμε από μια πρωτοφανή κρίση». Επισήμανε ότι «την δεκαετία 15-19 η οικονομία αναπτυσσόταν με 0,5% και η ανάπτυξη ήταν το ¼ της μέσης ανάπτυξης της ΕΕ. Είχαμε απόκλιση ακόμα και με ούριο άνεμο με ρυθμούς ανάπτυξης που θα είναι ακόμα και τριπλάσιοι του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Έχουμε μια πλήρη αίσθηση του τι έχουμε πετύχει και του κενού που πρέπει να καλύψουμε».

Παραγωγικό μοντέλο

«Συνολικά η οικονομία μας έχει γίνει εξωστρεφής και ανταγωνιστική. Αυτό δεν αφορά μόνο τον τουρισμό και τη ναυτιλία αλλά και εξαγωγές αγαθών. Όλα αυτά», τόνισε, «πιστοποιούνται από διεθνείς οίκους και αναλυτές». Ο πρωθυπουργός συνέκρινε την εικόνα που αποκόμισε φέτος στο Νταβός με εκείνη το 2020. Τότε υπήρχε ένα θεωρητικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, τόνισε. «Υπήρχε όμως είπε και μια αμφιβολία. Σήμερα, 3 χρόνια μετά ένα μεγάλο κομμάτι δεν υπάρχει πια και υπάρχει ένα έργο με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πετύχαμε σε πολλούς τομείς να προσελκύσουμε επενδύσεις γιατί υπάρχει βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Μαξιλάρι ασφαλείας

Στο ερώτημα ποιο θα είναι το μαξιλάρι ασφαλείας που θα παραδώσει η κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι. Σήμερα θα ταμειακά διαθέσιμα είναι στα 39 δισ. Δεν θα έπρεπε να είναι περήφανος γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας καθώς με αυτό καταλήστεψε με φόρους τη μεσαία τάξη κάτι που του επέβαλαν οι δανειστές μας. Αυτά τα ταμειακά αποθέματα των 40 δισ. δεν είναι από την υπερφορολόγηση.

Δεν έχουμε άλλο τρόπο να αποτυπώσουμε την εισοδηματική κατάσταση των νοικοκυριών παρά μόνο από τις φορολογικές δηλώσεις. Σήμερα έχουμε καλύτερη φορολογική συμμόρφωση και σε αυτό βοήθησε ο τρόπος με τον οποίο στηρίξαμε επιχειρήσεις στην πανδημία. Ακούσαμε παράπονα αλλά ήταν εκείνοι που δεν δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Στον τομέα της φοροδιαφυγής έχουν γίνει βήματα με την ψηφιοποίηση και την σύνδεση με την ΑΑΔΕ και έτσι μειώνεται η φοροδιαφυγή στο επίπεδο της έμμεσης φορολογίας. Όσο έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα διασταυρώσεων θα μειώνονται αυτά τα φαινόμενα».

Φορολογία

«Δεν έχουμε άλλο τρόπο να αποτυπώσουμε την εισοδηματική κατάσταση των νοικοκυριών παρά μόνο από τις φορολογικές δηλώσεις. Σήμερα έχουμε καλύτερη φορολογική συμμόρφωση και σε αυτό βοήθησε ο τρόπος με τον οποίο στηρίξαμε επιχειρήσεις στην πανδημία. Ακούσαμε παράπονα αλλά ήταν εκείνοι που δεν δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Στον τομέα της φοροδιαφυγής έχουν γίνει βήματα με την ψηφιοποίηση και την σύνδεση με την ΑΑΔΕ και έτσι μειώνεται η φοροδιαφυγή στο επίπεδο της έμμεσης φορολογίας. Όσο έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα διασταυρώσεων θα μειώνονται αυτά τα φαινόμενα», ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Διαβάζω κι εγώ ιλουμινάτι οικονομικούς αναλυτές και αναρωτιέμαι αν έχουν πάει στο σούπερ μάρκετ ποτέ»

«Διαβάζω κι εγώ ιλουμινάτι οικονομικούς αναλυτές και αναρωτιέμαι αν έχουν πάει στο σούπερ μάρκετ ποτέ. Η πολιτική μας στήριξε την οικονομία και την κοινωνία σε εξαιρετικά κρίσιμες συγκυρίες. Είχαμε το θάρρος να ξοδέψουμε χρήματα και να προστατεύσουμε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Την επιστρεπτέα προκαταβολή πρώτοι εμείς την εφαρμόσαμε. Θα διδάσκεται ως εργαλείο πολιτικής και στηρίξαμε επιχειρήσεις που θα έκλειναν στην πανδημία», δήλωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητοτάκης.

«Κάναμε το απολύτως σωστό και η ίδια η εξέλιξη της ανεργίας και της οικονομίας και η έλλειψη ανησυχίας για το δημόσιο χρέος επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η πρώην πρωθυπουργός τίναξε την μπάνκα στον αέρα και κατέρρευσε η λίρα και η πρωθυπουργός μαζί.

Οι θέσεις εργασίας που προστατεύσαμε στην πανδημία έδωσαν γρήγορη ανάκαμψη. Στα αεροδρόμιά μας δεν είχαμε πρόβλημα φέτος το καλοκαίρι γιατί δεν έγιναν απολύσεις στην πανδημία και όταν χρειάστηκαν οι επιχειρήσεις τους εργαζόμενους εκείνοι ήταν εκεί.

Αυτή είναι η απάντησή μου σε όσους μας ασκούν κριτική με δήθεν φιλελεύθερο πρόσημο».

Για την ημερομηνία εκλογών είπε: Θα σεβαστώ την συμφωνία αλήθειας που έχουμε υπογράψει και θα περιοριστώ σε ερωτήσεις για την οικονομία.

«Θα ανέμενα από τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων και να αυξήσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Πολλές εταιρείες επιβραβεύουν τους καλούς πελάτες τους και πρέπει να το κάνουν και οι τράπεζες προς τους συνεπείς δανειολήπτες που επιλέγουν τον σωστό δρόμο», δήλωσε επίσης.

«Είναι στις προθέσεις μας η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών»

Είναι στις προθέσεις μας η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης. «Όταν δεν διακινδυνεύεται η σταθερότητα προχωράμε σε στοχευμένα προσωρινά μέτρα. Μόνιμα μέτρα για μόνιμες μειώσεις και προσωρινά μέτρα όπως η έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων. Δεν θα είναι επαναλαμβανόμενο αλλά σημαντικό. Θα χρηματοδοτήσει ένα σημαντικό έργο. Μόνιμες παρεμβάσεις θα είναι η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών».

«Το φυσικό αέριο θα είναι κοντά μας ως καύσιμο για δεκαετίες αλλά δεν πατάμε φρένο στην πράσινη μετάβαση»

Ο πρωθυπουργός έκανε μια αναδρομή λέγοντας ότι παλαιότερα επί ΝΔ είχε γίνει μια σοβαρή προσπάθεια διερεύνησης και πάγωσε την 4ετία ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα παίρνει νέα δυναμική και λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης της χώρας αλλά και της Ευρώπης. Το φυσικό αέριο θα είναι κοντά μας ως καύσιμο για δεκαετίες. Σε καμία περίπτωση δεν πατάμε φρένο στην πράσινη μετάβαση αλλά θα χρειαστούμε φυσικό αέριο. Οι έρευνες δρομολογούνται και τα οικόπεδα που ‘έχουν δρομολογηθεί προς εξερεύνηση είναι συγκεκριμένα. Υπάρχει αυτή την στιγμή έρευνα εν εξελίξει και θα δούμε αν δικαίως είμαστε αισιόδοξοι.

«Τον κ. Τσίπρα ακόμα τον ψάχνουμε για να μας πει τι γινόταν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ»

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ακόμα τον ψάχνουμε για να μας πει τι γινόταν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες και το δημόσιο να ανταποκρίνεται με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια για τις απευθείας αναθέσεις αλλά αυτή είναι μια πρακτική που κάνουν όλες οι χώρες όπως έκαναν και στην πανδημία».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν στη στρατηγική της αύξησης των μισθών θα συμπεριλάβει και τους δημοσίους υπαλλήλους και απάντησε: «Ναι θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων το 2024».

Επενδύσεις

Το 2023 έχοντας σπάσει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο οι επενδυτές βλέπουν κάτι στην ελληνική οικονομία. Βλέπουν μια σταθερή κυβέρνηση και μια βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, είπε ο πρωθυπουργός. Όλα αυτά είναι σημαντικά και εξισορροπούν την κατάσταση. Εκτίμησε ότι η τάση θα συνεχιστεί. Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι, είπε, μικρή υπόθεση όπως και το νέο ΕΣΠΑ.

Κόκκινα δάνεια

«Δίνουμε προτεραιότητα στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο που ακολουθείται. Σε επίπεδο απευθείας διευθετήσεων έχουν γίνει πολλές ρυθμίσεις από τις τράπεζες για να μην φτάνουμε σε αναγκαστικές εκτελέσεις που θα οδηγήσουν σε πλειστηριασμούς. Υπάρχει πλέγμα που αφορά τα ζητήματα των κόκκινων δανείων και περιλαμβάνει και τις οφειλές στο δημόσιο. Θεωρώ ότι είναι πλήρες και ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβραβεύσουμε αυτόν που δεν πληρώνει. Υπάρχει πλαίσιο και δίχτυ προστασίας για τους συμπολίτες μας.

Αν τον ρωτούσαν από εταιρεία δημοσκοπήσεων θα έλεγε ότι τον απασχολεί η ακρίβεια και η ευθύνη είναι δική μας παρότι είναι εξωγενής και έχουμε πάρει μέτρα και είχαμε φροντίσει πριν να θωρακίσουμε το διαθέσιμο εισόδημα για πολλούς συμπολίτες μας.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν καλύτερες αυξήσεις μισθών. Έχουν και άλλες δυνατότητες να προσφέρουν παροχές σε είδος αλλά και βελτίωση μεταξύ της ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και ζωής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια σημείωσε: «Υπάρχει ζήτημα που αφορά στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της μέσης τάσης και εκείνων που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια. Είμαστε σε περίοδο αποκλιμάκωσης των τιμών και ήρθε μετά την εφαρμογή του πλαφόν από την ΕΕ για την οποία τόσο είχα αγωνιστεί. Το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας είναι ευρωπαϊκό.

Θα αγωνιστώ είπε στην φυγή από την ΕΕ στις ΗΠΑ να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση για να προστατεύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή απάντηση αντίστοιχη του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όσο αλλάζει το ενεργειακό μείγμα η βιομηχανία θα έχει καλύτερες και χαμηλότερες τιμές για επενδύσεις και γίνεται αυτό στην υψηλή τάση».

«Προτεραιότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού»

Όσο για το θέμα των κόκκινων δανείων ο πρωθυπουργός είπε: «Δίνουμε προτεραιότητα στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο που ακολουθείται. Σε επίπεδο απευθείας διευθετήσεων έχουν γίνει πολλές ρυθμίσεις από τις τράπεζες για να μην φτάνουμε σε αναγκαστικές εκτελέσεις που θα οδηγήσουν σε πλειστηριασμούς.

Υπάρχει πλέγμα που αφορά τα ζητήματα των κόκκινων δανείων και περιλαμβάνει και τις οφειλές στο δημόσιο. Θεωρώ ότι είναι πλήρες και ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβραβεύσουμε αυτόν που δεν πληρώνει. Υπάρχει πλαίσιο και δίχτυ προστασίας για τους συμπολίτες μας».

Καταπολέμηση ακρίβειας και νέα μέτρα στήριξης

Για την καταπολέμηση της ακρίβειας ο Κυριάκος Μηστοτάκης τόνισε: «Η εικόνα που δημιουργείται και η πραγματικότητα από τα στοιχεία είναι αναντίστοιχη. Αν κάποιος έχει την μαγική φόρμουλα για να αντιμετωπίσει το θηρίο του πληθωρισμού να μου την δώσει. Καταφεύγουμε σε εργαλεία όπως π.χ. το Καλάθι αλλά νομίζω ότι οι πολίτες ζητούν και άλλα και το Καλάθι έχει δουλέψει και έχει δώσει διαφάνεια στις τιμές. Χρήματα από το μαγικό λεφτόδεντρο δεν μπορούμε να κόψουμε. Με τις οριζόντιες μειώσεις που θέλει η αντιπολίτευση στον ΦΠΑ που θα βρούμε τα λεφτά; Να μου το πουν. Πρέπει να έχουμε αίσθηση των δυνατοτήτων μας και της πραγματικότητας».

«Δεν θα πω τίποτα παραπάνω για μέτρα που δεν έχουν συζητηθεί. Είναι δουλειά του οικονομικού ρεπορτάζ να έχει ένα μενού και να αναπαράγει τα μέτρα. Πολλές φορές τα μέτρα που εφαρμόσαμε δεν άνηκαν σε όσα είχαν ακουστεί».

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει σήμερα τον κύκλο των θεματικών συνεντεύξεων τύπου, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις κάλπες, με στόχο αφενός να προχωρήσει σε απολογισμό του μετρήσιμου πλέον κυβερνητικού έργου στα κρίσιμα πεδία της οικονομίας, της ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας και αφετέρου να προλειάνει το έδαφος για τη δυνατότητα λήψης νέων μέτρων στήριξης για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.