Το Μαξίμου επιδιώκει να επιτευχθεί διακομματική συναίνεση
Δύσκολη εξίσωση αποδεικνύεται η επίτευξη συναίνεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση απέναντι σε έναν κοινό «εχθρό» όπως είναι η επιστροφή της άκρας δεξιάς.
Όπως έχει γίνει γνωστό, η νομοθετική ρύθμιση που έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόκειται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα εμποδίζεται να κατέβει στις εκλογές το κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη.
Η ρύθμιση έχει ήδη σταλεί στα κόμματα προκειμένου να τη μελετήσουν, καθώς στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να βρεθεί κοινός τόπος για το κρίσιμο αυτό ζήτημα και να επιτευχθεί διακομματική συναίνεση.
Ωστόσο, χθες ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε αποφασισμένος να καταθέσει τη δική του πρόταση, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε κάθετα αντίθετο, σημειώνοντας πως η κυβερνητική ρύθμιση αφήνει «χώρο για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων».
Κυβερνητικές πηγές δήλωναν έκπληκτες για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωναν ότι ελπίζουν να πρυτανεύσει η λογική και η ευθύνη αλλά και ότι τα απολύτως αυτονόητα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής ή πολιτικής αντιπαράθεσης.
Τόνιζαν δε ότι ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να επιδιώκει συνεννόηση με ανοιχτό πνεύμα διαλόγου και πως μόνος στόχος είναι να αξιοποιηθούν τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα, ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο επεδίωξε εδώ κι εβδομάδες ευρύτερη πολιτική συνεννόηση με βάση συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση.
Οι ίδιες πηγές κάλεσαν για ακόμα μια φορά ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσει τις δηλώσεις και τις κινήσεις που γίνονται στο πλαίσιο απλά και μόνο του εντυπωσιασμού, σημειώνοντας πως σε ένα μείζον ζήτημα δεν γίνεται να μην επιτευχθεί συνεννόηση.
Απαντώντας μάλιστα στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η διάταξη της κυβέρνησης εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας, το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι η νομοθετική πρόταση είναι σαφής και δεν ανοίγει καμία κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.
Η κυβέρνηση δεν έχει κλείσει καμία δίοδο επικοινωνίας με τα κόμματα, αντίθετα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να επιτευχθεί ευρύτατη πολιτική συναίνεση, καθώς σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα δεν πρέπει να φανούν ρωγμές στα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου.
Μάλιστα ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι η δουλειά που έχει γίνει από τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη δεν έγινε σε μια νύχτα αλλά αποτελεί αποτέλεσμα σκληρής προετοιμασίας, έτσι ώστε το ανάχωμα δημοκρατίας που θα στηθεί να είναι τόσο γερό που να μην ξαναδούμε να περνούν το κατώφλι της Βουλής μορφώματα σαν εκείνο της Χρυσής Αυγής.