«Η πολιτική ήταν μια οικογενειακή επιχείρηση»
Καθώς η Εύα Καϊλή έχτιζε μια καριέρα στην πολιτική της ΕΕ, η αδερφή της διοικούσε μια δομή – Made Group – που λειτουργούσε με πολλά από τα ίδια θέματα, υποστηρίζει σε σημερινό της άρθρο το Politico για σκάνδαλο QatarGate.
Η πολιτική ήταν μια οικογενειακή επιχείρηση για τις αδελφές Καϊλή, τονίζει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας πως «οι δεσμοί των δύο αδερφών φαίνεται να υπερβαίνουν αυτές της απλής πίστης που έχουν η μια στην άλλη» όσον αφορά την αντίδραση της αδερφής της Ελληνίδας ευρωβουλευτή μετά τη σύλληψή της. Όταν η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου, το πρώτο άτομο που την υπερασπίστηκε με πάθος ήταν η αδερφή της, Μανταλένα Καϊλή.
Το Politico αναφέρεται στη «διασταύρωση» των δρόμων της εταιρείας της Μανταλένας Καϊλή με την την Εύα Καϊλή στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας: «Την ώρα που η Εύα Καϊλή έστρεφε το ενδιαφέρον της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτονομισμάτων, η Made Group της Μανταλένας Καϊλή το 2018 δημιούργησε μια "μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία", την Elontech, η οποία επικεντρωνόταν στους ίδιους τομείς».
Η τσιρλίντερ των κρυπτονομισμάτων
Περιγράφοντας την Εύα Καϊλή ως «τσιρλίντερ των κρυπτονομισμάτων» με κορυφαία στιγμή ένα ψήφισμα τον Οκτώβριο του 2018 και την δημιουργία του Κέντρου για την Τεχνητή Νοημοσύνη τον Δεκέμβριο του 2019, το Politico επισημαίνει ότι «η Elontech ήταν ένας χρήσιμος σύμμαχος με τις αδερφές Καϊλή να έχουν πλήρως εμπλακεί ενώ το ίδιο συνέβαινε και με τους συνεργάτες της Ελληνίδας ευρωβουλευτή» αποκαλύπτει. «Η Μανταλένα Καϊλή ήταν managing director στην ELONtech και η Εύα Καϊλή είχε το ρόλο της συμβούλου. Ένα από τα στελέχη της ELONtech, ο Δημήτρης Τζανιδάκης, ήταν στη λίστα των βοηθών της Εύας Καϊλή ενώ στην ίδια λίστα ήταν και ο νομικός σύμβουλος της ELONtech, Αλέξανδρος Σπυρίδωνος» αναφέρει το δημοσίευμα.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις αποκαλύψεις του Politico, όταν το 2020 η Εύα Καϊλή ξεκίνησε μια διεθνή συμβουλευτική Επιτροπή για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας (STOA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα μέλη του ήταν εκπρόσωπος της ELONTech αλλά και από το Qatar Foundation.
Όπως υποστηρίζει το Politico «οι δραστηριότητες της ELONtech ορίζονται με εξαιρετικά χαλαρούς όρους ενώ ο μητρικός οργανισμός Made Group δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμούς αλλά σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία έχει λάβει μεγάλα χρηματικά ποσά από την ΕΕ για τα σχέδιά της στα οποία πρόσφερε στήριξη η Εύα Καϊλή.
Σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα της ELONtech τέθηκε εκτός λειτουργείας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας αλλά πλέον έχει επανέλθει αλλά… απουσιάζουν όλα τα όνομα των εργαζομένων σε αυτή. Η τελευταία εκδήλωση, δε, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου με οικοδεσπότη την ίδια την κα Καϊλή.
Από την πλευρά της, η Μανταλένα Καϊλή όταν ρωτήθηκε από το Politico για την εξαφάνιση των ονομάτων από την ιστοσελίδα της ELONtech, απάντησε ότι το έκανε για να διαφυλάξει την ιδιωτικότητα των προσώπων αυτών και των εθελοντών ενώ για το δικό της όνομα είπε ότι «δεν ήταν μυστικό ότι “έτρεχε” την ELONtech».
Η κοινή πορεία
Το Politico υπενθυμίζει ότι η Εύα Καϊλή εξελέγη πρώτη αντιπρόεδρος της STOA αναλαμβάνοντας το 2017 καθήκοντα προέδρου, η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή, αξίωμα το οποίο διατήρησε μέχρι τον Μάρτιο του 2022.
Την ίδια ώρα, αναφέρει το δημοσίευμα, η Μανταλένα Καϊλή ετοίμασε τα δικά της εγχειρήματα. Τον Αύγουστο του 2017, ξεκίνησε το Made Group, μια «μη κερδοσκοπική πλατφόρμα για επικοινωνιακή στρατηγική, έργα κοινωνικής καινοτομίας και δημιουργικές συνέργειες» με έδρα την Αθήνα. Από το 2021, η Μανταλένα Καϊλή ήταν καταχωρημένη ως αποκλειστική διαχειριστής και συνιδρυτής της εταιρείας μαζί με τη Ματίνα Κανάκη, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών. Η Κανάκη ήταν καταγεγραμμένη επίσης ως βοηθός της Εύας Καϊλή τον Φεβρουάριο του 2020.
Τον Νοέμβριο του 2022, η Κανάκη έγινε διαχειρίστρια της Estate Aria Properties, μιας εταιρείας real estate που ιδρύθηκε από την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, o οποίος ήταν βοηθός του ευρωβουλευτή, Αντρέα Κοτζολίνο.
Τα χρόνια μετά την ίδρυσή της, το 2017, η Made Group συμμετείχε σε πολλά ψηφιακά έργα που υποστηρίχθηκαν από το Horizon 2020 – κυρίως στη διεθνή κοινοπραξία που ανέπτυξε το ChildRescue, μια εφαρμογή για την εύρεση εξαφανισμένων παιδιών μεταναστών. Η οργάνωση της Μανταλένας Καϊλή ήταν υπεύθυνη για τις επικοινωνίες, λαμβάνοντας 104.037,50 ευρώ από χρηματοδότηση από την ΕΕ μεταξύ 2018 και 2020. Το 2019, η Εύα Καϊλή φιλοξένησε εκπροσώπους του ChildRescue σε μια κοινοβουλευτική εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της STOA και το 2021 μίλησε σε εκδήλωση της Made Group με μερικούς από τους δημιουργούς του έργου.
H Μανταλένα Καϊλή, με δήλωσή της στο Politico, αμφισβήτησε την έκταση της επικάλυψης ανάμεσα στην Made Group και του έργου της αδελφής στις Βρυξέλλες: «Είχαμε δραστηριότητες που δεν ακολουθούσαν ρητά την ατζέντα της Εύας» ανέφερε χαρακτηριστικά.